Sorozat kibeszélő - Sólyomszem - Spoileres

 Sziasztok! :)

   Az idén debüteáltak először a Disney+ kínálatában az MCU sorozatai, amik eddig leginkább olyan karakterekre helyezték a hangsúlyt, akiket sokan szerettek, népszerűek voltak már a filmekben is, de azokban mégsem kaptak elég teret és játékidőt, pedig mindenképpen megérdemelték volna.
   Az év a WandaVision szériával kezdődött, amely nagyban megágyazott a Dr. Strange és a Marvel Kapitány folytatásoknak, aztán jött A Sólyom és a Tél Katonája, ezzel együtt pedig a bejelentés, hogy bizony lesz Amerika Kapitány 4., utána pedig a Loki, az első olyan sorozat, aminek készül majd második évada és persze bevezette a multiverzumot, ezáltal pedig az MCU jövőjét.
   Az MCU-s sorozatok még csak most kezdenek igazán népszerűvé válni, jövőre pedig - többek között - olyan alkotások várhatóak, mint Holdlovag, She-Hulk, Ms. Marvel és a többi, tehát azokon a szereplőkön lesz a hangsúly, akiket eddig még nem láthattunk.
   A Sólyomszemre leginkább akkor figyelt fel mindenki, amikor először szembesültünk az előzetessel és azzal, hogy karácsonyi tematikát, a karácsonyi hangulatot helyezi majd előtérbe.
   Engem máris megfogott, ráadásul mindig szerettem Clint Barton karakterét, mert Az Éhezők Viadala óta újra menő dolog íjjal lövöldözni.
   A sorozatban jócskán a Végjáték utáni időkben járunk, amikor is Clint megpróbál visszatérni a régi életébe, a családjához, de ezt persze nem hagyja az a bizonyos gyilkos kedvű Ronin múltja.
   Ezzel párhuzamosan megismerhetjük Kate Bishopot, aki Sólyomszem rajongója, maga is elszánt, ügyes íjász és igencsak vakmerő, minden lében kanál tettei állandóan bajba sodorják.
   Gyanús az édesanyja új szerelme, ám később gyanús lesz az anyja is, valamint képbe kerül pár bugyuta, ügyetlen bűnöző, a Fekete Özvegy önálló filmjéből megismert bosszúszomjas Yelena Belova, végül pedig Kingpin/Vezér, Fenegyerek ősi ellensége.
   A Sólyomszem szuperül lavírozik a múlt és a jelen eseményei között. 
   Számomra ez az egyik legnagyobb erénye és ezért is tetszett annyira, na meg az édes, félszemű Lucky alias Pizza Dog kutyus miatt és mert átfogó hidat teremtett a már fentebb is említett Fekete Özvegy, Pókember: Nincs hazaút és az olyan eddig el nem ismert Marveles sorozatok között, mint a Daredevil.
   Clint és Kate között végig jól működött a kémia, amit most nem szerelmi szálra értek, hanem a mentor-tanítvány viszonyra, valamint a barátságukra.
   Kate imádja Clintet, hősként tekint rá még a Ronin féle titok kiderülése után is és ennek az a fő oka, hogy a lányt a 2012-es New York-i csatában az íjász menti meg a Chitauri inváziótól. Ez egyébként az egyik kedvenc részem, főleg, mert benne pontos tükörképét láthattuk az első Bosszúállók film Sólyomszemmel kapcsolatos harcolós jeleneteinek.
   A humor szintén végig jelen volt, főleg az élő szerepjátékozó banda körül vagy amikor Kate először használta Clint trükkös nyilait és itt máris megemlítem a másik kedvenc jelenetemet, azt a bizonyos bazi nagy Pym technológiával készült nyilat. ;)
   Ám a vicces dolgok mellett a dráma, Clint és Natasha barátsága, valamint a férfi mély gyásza, Clint és a családja is mind-mind külön hangsúlyt, új lehetőségeket kaptak a további, mélyebb kibontakozásokra.
   Monica Rambeau után Yelenán keresztül is átélhettük Thanos Csettintését és a Pittyenést, amik szintén látványosnak és megrázónak bizonyultak.
   A színészek lubickoltak a szerepekben, főleag Florence Pugh, mint Yelena. Ő igazi közönségkedvenc lett anno a mozikban is, itt pedig rátett jó pár lapáttal. 
   Jeremy Renner egy fáradt, kiábrándult Clint Bartont alakított, aki pihenésre vágyik, de az akciójeleneteknél simán odatette magát. A harcok egyébként is mind jól megkoreografáltak, látványosak voltak.
   Hailee Steinfeld ugyan ezerszer bizonyította, hogy bármilyen szerepben játszi könnyedséggel megállja a helyét, ezért itt szintén a maximumot hozta.
   Megismerhettük a jövőbeli Echo-t, aki majd saját sorozatot fog kapni. Őt annyira nem sikerült megkedvelnem, inkább sajnáltam és sokszor bosszantott.
   Azt azért nem árulom el, hogy Clint végleg leteszi-e lantot, (az íjat és a nyilakat) maradjon valami titok, de bizton állíthatom, hogy az utolsó rész milliónyi meglepetést okozott, jó és rossz értelemben egyaránt.
   Természetesen maradtak nyitott, megválaszolatlan kérdések, merültek fel új titkok, amik minden magára valamit is adó Marvel filmek és immáron sorozatok velejárói.
   Van egy stáblista utáni jelenet, szóval várjátok ki a végét, mert nagyon vicces, valamint fontos azt is megjegyeznem, hogy végre kiderül: kié valójában a Rolex óra. ;)
   A WandaVision mellett számomra ez lett az év kedvenc MCU sorozata. :) Nézzétek!

Megjegyzések