Könyvkritika: A. R. Capetta - Robin ​a világ ellen

A. R. Capetta
Robin ​a világ ellen (Rebel Robin)
Stranger Things könyvek – 4. kötet
Magyar kiadás éve: 2021

Fülszöveg:
A ​középiskola valódi szörnyeteg, és egymás után falja fel Robin Buckley társait. A második év kezdetén barátai mind beadják a derekukat, és képtelenek a randikon, a leendő főiskolán és karrieren kívül bármi másról beszélni. Robinnak azonban komolyabb gondjai is akadnak az életében, mint hogy ilyesmiken aggódjon. A fiatal lány rádöbben, hogy osztálytársa, Tammy Thompson iránti érzései messze túllépnek a barátságon, szerelme azonban az üresfejű és kiakasztó Steve Harrington után epekedik.
Miután Hawkinsban a melegek pusztán mendemondák szintjén léteznek, Robin egyre inkább úgy érzi, hogy csak valahol messze innen lehet önmaga. De hogyan menekülhetne el akár egy nyári vakáció erejéig engedély, pénz és társ nélkül? Hawkins legfurább lánya egész eddigi életében a beilleszkedéssel próbálkozott. Itt az ideje kitörni.
A Stranger Things közönségkedvenc karakterét megelevenítő Robin a világ ellen magával ragadó felnövéstörténet arról, hogy egyetlen embernek kell minket elfogadnia – saját magunknak.

   Valamikor az év közepén még azt nyilatkozta a kiadó, hogy a sorozat harmadik részét, a Runaway Max című kötetet fogják kiadni, ám aztán valamiért meggondolták magukat és a negyedik regénnyel rukkoltak elő, ami Robinról szól.
   Ez mindenképpen furcsa, de mivel a kötetek nem függnek össze, így talán még elnézhető. Engem mondjuk zavar, mert szeretem ha a dolgok szépen-sorban jelennek meg, ám ez csak az én véleményem.
   Az előző két Stranger Things kötetről írt értékeléseim: Könyvkritika: Gwenda Bond - Gyanakvó elmék és 
   Bevallom, hogy eredetileg nem sok kedvem volt elolvasni ezt a történetet, mert már érdeklődtem róla másoktól és az elvárásaim ellenére, Steve igencsak keveset szerepel benne, jobb híján említés szintjén, ami egy olyan zászlós Steve Harrington rajongónak, mint én, kimondottan fájó pont. :(
   Aztán olvasás közben rájöttem, hogy ez a sztori valóban kiválóan nélkülözi Steve-et, viszont annál nagyobb hangsúlyt fektet Robinra és az ő gondolataira, világnézetére és arra, hogy miként ismeri meg és fogadja el önmagát.
   Így hát a regény elsősorban felnövéstörténet, egy szépen ívelő önismereti mese, aminek a háttere a Hawkins Középiskola és diákjai, valamint Robin családja és barátai.
   A sorozat eseményei csupán csak elnagyolt szinten vannak megemlítve, egy-egy pletyka vagy furcsa elszólás keretein belül. Újra és újra felötlik a lányban, hogy mi történt valójában Will Byers-szel, Barbbal, Bob Newby-jal vagy éppen, úgy egészében, milyen titkok rejtőzhetnek ebben a Robin által eléggé utált poros kis koszfészekben?!
   Egyszer azt olvastam, hogy a sorozat készítői eredetileg úgy tervezték, hogy Robin és Steve a harmadik évad végére egy párt fognak alkotni, a Gyűlölöm, de szeretem! szokásos esete áll majd fent náluk és ahogy egyre jobban megismerik egymást, úgy alakulnak ki majd bennük az érzések.
   Ugye tudjuk, hogy Steve esetében valójában ez történt, ám Joe Keery és Maya Hawke átbeszélték a dolgokat, improvizáltak és így lett az egészből barátság, Robin pedig bevallja, hogy leszbikus.
   Ha jól megnézzük az első pár részt a harmadik évadból, akkor láthatjuk, hogy bizony bőven vannak arra utaló jelek, amit eredetileg a Duffer tesók terveztek, főleg amikor a tetőn, Steve és Robin egymás kezét szorongatják.
   Aztán egy csodásan szívmelengető coming out összetöri a Robin és Steve rajongók álmait, ám ennek hála kialakul egy mély és erős barátság, valamint Steve karakterére újabb pozitív rétegek rakódnak, amitől a közönség még jobban megkedveli őt és persze a lányt is.
   A könyvben sajnos ebből még nem sokat érzünk, hiszen Robin ellenségesen áll a fiúhoz, gyűlöli és megveti őt, felszínesnek tartja, bunkónak és beképzeltnek, ami lássuk be, valóban így volt, hiszen tudjuk jól, hogy Steve milyen karakterfejlődésen esett át és jutott el a mindenkit idegesítő szépfiú státuszából a bátor szörnyvadásszá és a gyerekek védelmezőjévé.
   Robint egyébként valóban nem lehet nem kedvelni, hiszen talpraesett, szabadszájú, jópofa csaj, aki mindig kimondja amire gondol, ám a látszat azért nála is csal, hiszen legbelül folyamatosan szorong, gátlások gyötrik, ráadásul reménytelenül szerelmes.
   A könyvet jó szívvel ajánlom az összes Stranger Things és Robin rajongónak, de készüljetek fel, hogy nem sok köze van a sorozatban játszódó eseményekhez, azon jóval erősen túlmutat.
   Egy káprázatos LMBTQ központú történet, ami megmosolyogtat, összetöri a szívedet, de közben reményt ad és bátorságot.
   Az Epilógus pedig a fő-fő-fő kedvencem volt, hiszen ott már Steve is ténylegesen felbukkan, a két karakter között működni kezd a kémia és lassan ráhangol bennünket a Starcourt Mallban zajló izgalmas eseményekre.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata, amin a piros, a kék és a fehér színek dominálnak, valamint Robin szőke haja.
   Látványos ez a rajzolt, képregényes stílus.

Megjegyzések