Könyvtáros szemmel látogatóban a szabadkígyósi Wenckheim-kastély könyvtárában

 Sziasztok! :)

   Emlékeztek még a 2018-as A Sword and Crossban jártam? bejegyzésemre?
   Lehet, hogy tudjátok páran, ám talán olyan is akad, aki nem, de évekkel ezelőtt a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban forgatták  Lauren Kate - Kitaszítva című könyvéből készült filmet. 

   Pár éve ennek apropóján jártunk ott, ráhangolódva a könyv és a film különböző helyszíneire, most pedig egy hosszú felújítás után, végre újra látogatható a kastély, a múlt hétvégén ingyenes volt a belépő bizonyos települések lakóinak, így mi is visszatértünk Pistivel/Gubanccal, hogy megnézzük milyen szép lett. :)

   Lesz majd még két külön bejegyzés a felújított kastélyról, a parkról és úgy egészében véve mindenről, kivéve a tárlatról, amiről persze rengeteg képet készítettem, de nem akarom lelőni a poént senki számára. ;)

   Azt viszont nem hagyhattam figyelmen kívül, hogy a könyvtár is megújult, feltöltődött régi/új kötetekkel, így kicsit írok most arról, hogy milyen érdekességeket hallottunk ott a tárlatvezetőtől és persze hozok jó sok képet.
A könyves szekrények beépítettek és a könyvtár négy falának, három oldalát teljes mértékben befedik, a padlótól a plafonig. A negyedik oldalon hatalmas ablaküvegek vannak és egy ajtó, ami a teraszra és a hátsó kertre nyílik.
   
A visszakapott kötetek közül többen benne volt a család Ex librise, ami hivatalosan is igazolta, hogy egykoron a Wenckheimek tulajdonát képezték.



A portrékat Féja Géza író, újságíró mentette meg és vitte magával, csakúgy, mint számos kötetet. A festmények a Munkácsy Mihály Múzemból kerültek vissza.

Asztalon kiállított kötetek, amiket a család sokszor együtt olvasott.

A kötetek többsége latin, angol, német és francia nyelveken íródott, de akadnak köztük spanyol és persze magyar nyelvű művek is.

Rengeteg csodálatosan illusztrált kötet van a gyűjteményben.

A gyűjteményben anno legalább 4000 kötet volt megtalálható, de ezek többségét elhordták. :(
Ma már mindössze alig 1000 darab van.

Sok kötet került vissza a Békés Megyei Könyvárból, valamint a szolnoki Verseghy könyvtárból is.

Vannak közöttük tudományos művek, lexikonok.

Állattartással és gazdálkodással, mezőgazdasággal foglalkozó művek.


A csillárban régen biogázzal világítottak, amit a kastély körül élő állatok trágyájából nyertek ki és állítottak elő, hasznosítottak újra.



Sok Országgyűlési napló, beszéd és szöveg is megtalálható a gyűjteményben.

Egyházi és vallási szövegek, mert Krisztina grófnő ezeket nagy becsben tartotta. 


Kényelmes bőrfotelek, dohányzóasztal és a saját márványbányájukból kinyert, márványból készült kandalló, amin a címer is rajta van.

A könyvek gerincén római betűk és sorszámok jelzik és segítik a tematikus besorolást, valamint teszik átláthatóbbá a könyvespolci tárolást.

A család szerette, kedvét lelte és gyűjtötte a korabeli ponyvairodalom klasszikusait is.


További Országgyűlési feljegyzések sora...

A faburkolatos, fakazettás mennyezet eredeti állapotában maradt meg. A kandalló felett pedig az idősödő Gróf Wenckheim Frigyes portréja lóg.
 

Krisztina grófnő és lányainak kerek olvasószobája, ami a Hölgyek szalonjában/dolgozószobájában található.

Igyekeztek feltölteni a polcokat a hölgyek által olvasott és leginkább kedvelt művekkel.

Megjegyzések