Még több új instant értékelés

 Sziasztok! :)

   Eddig négyszer volt már a blogon hasonló bejegyzés. 

   Egy még 2019-ben, a Szentimentális szerda keretein belül, egy pedig a tavalyi év elején, valamikor március körül, majd augusztusban, legutóbb pedig decemberben.

   Az ilyen típusú cikkekben mindig három különböző könyveket tartalmazó villámértékeléssekkel jövök, amelyekben az a közös, hogy eddig még csak a Molyon írtam róluk, itt nem.

   Eddigi instant értékelések:

   Szentimentális szerda: Instant értékelések

   Újabb instant értékelések



   Íme a mostani lista:

Matt Ruff
Lovecraft ​földjén  (Lovecraft Country)
Magyar kiadás éve: 2020

Fülszöveg:
1954, Chicago. A huszonkét éves leszerelt katona, Atticus Turner édesapjának nyoma vész, ezért felkerekedik, hogy megkeresse. Vele tart George bácsikája, a Néger útikönyv szerkesztője, és gyerekkori barátja, Letitia is. Útjuk Samuel Braithwhite vidéki kúriájához vezet New Englandben, arra a birtokra, ahol annak idején Atticus ősei rabszolgaságban senyvedtek. Menet közben nemcsak a fehérek Amerikájának hétköznapi borzalmaival szembesülnek, hanem olyan ártó szellemekkel is, amelyek mintha George kedvenc fantasztikus történeteiből lépnének ki.
Atticus az apja keresése révén rábukkan egy titkos szektára, melynek rejtélyes szertartásában történetesen ő maga hivatott kulcsszerepet játszani. Ahhoz, hogy élve megússza a kalandot, olyan dolgokra kényszerítik, amelyek a Turner-klán pusztulásához vezethetnek.

   Először a sorozatot láttam, ami igencsak vegyes érzéseket keltett bennem. 
   Voltak igazán jó részek, Lovecraft stílusára hajazók, főleg az első két felvonás, aztán elment valami furcsa-kusza, ijesztő és sokszor undorító irányba.
   Sok helyen olvastam, hogy a kötet teljesen más, elnagyolt alapja a sorozatnak, ami bizony nagy igazság.
   Rengeteg karakter egyáltalán nem olyan nemű, mint a „filmben" és még sorolhatnám a sok-sok-sok változtatást….nem is értem. 
   Plusz karakterek, akik a könyvben benne sincsenek, meg hiányzó szereplők, akik itt feltűnnek, a vászonról meg kihagyták őket.
   Tetszett ez a novelláskötet jelleg, az, hogy minden rész/fejezet másról szólt, mégis volt valami fő cselekményszál.
   Atticust most is szerettem, Letitiát itt már kevésbé, a Ruby-Caleb páros valami totál elcseszett, mégis képes voltam megérteni őket is.
   Lovecrafthoz valóban nem sok köze van, sci-finek és horrornak kevés, szerintem inkább fantasy.


Dean Nicholson
Nala, ​a mentett cica - Egy életet megváltoztató barátság inspiráló története  (Nala's World - One Man, His Rescue Cat and a Bike Ride Around the Globe)
Magyar kiadás éve: 2021

Fülszöveg:
Egy ​életet megváltoztató barátság története
Dean Nicholson elmeséli Nalával, a mentett cicával közös világkörüli biciklis utazásuk inspiráló kalandjait.
Amikor a harmincéves Dean elindult Skóciából, hogy körbe kerekezze a világot, az a cél vezérelte, hogy minél többet megtudjon nyugtalan bolygónkról, de arra nem számított, hogy váratlan társa révén milyen tapasztalatokat szerez majd.
Három hónappal az elutazása után Montenegró és Bosznia között a hegyekben, egy félreeső úton magára hagyott, sáros kiscicát talált. Az átható tekintetben és a kétségbeesett nyivákolásban volt valami ellenállhatatlan. Nem hagyhatta a sorsára, ezért feltette a biciklijére, majd a helyi állatorvosok segítségével kiápolta a betegségeiből.
További útja során elszakíthatatlan kötelék és barátság szövődött Dean és a macska között, akinek a Nala nevet adta. Nala kíváncsi, önálló, tele van lendülettel és kalandvággyal. A megismerkedésükről készült videót húsz millióan nézték meg, és az Instagram oldaluknak eddig 750.000 követője volt, de a szám tovább nő.
Olvashatunk arról, hogy Dean és Nala mennyi kedvességet kapnak idegenektől. Menekülttáborokat keresnek fel együtt, Európa- és Ázsia-szerte állatokat mentenek, és megtanulják, hogy a váratlan bámulatos lehet. Két íróval, Garry Jenkins-szel és a Bob, a kóbor macska alkotójával, James Bowennel együtt Dean megosztja velünk a Nalával közös utazásuk lelkesítő és szívmelengető kalandjainak kivételes történetét.

   Nemrég néztük meg a Bob, az utcamacska című filmet és eredetileg azt a könyvet szerettem volna elolvasni, de most éppen nincs bent nálunk a könyvtárban, viszont pont a minap hozták vissza Nala történetét.
   Így esett hát a választásom erre a csodálatos nőstény cicára és gazdájára, Dean-re, akik biciglivel beutazzák a világot, közben pedig megannyi izgalmas kalandba keverednek. 
   Új embereket és új állatokat ismernek meg, barátságokat kötnek, segítenek ahol tudnak, közben pedig ismerkednek egymással is, hiszen Dean eredetileg egyedül indult útnak, amikor rátalált szegény Nalára.
   Az ő történetük elképesztő, megható, szívmelengető. 
   A kötet hátuljában található fényképek pedig még inkább igazibbá, olvasóközelivé teszik ezt a nagyszerű barátságot/kalandot.
   Bátran ajánlom minden cica és állatbarátnak, ráadásul még magyarországi vonatkozása is van.


Kath Stathers
500 ​inspiráló túra a Föld körül - Írók, művészek és zenészek nyomában  (Artist's Path in 500 Walks - Follow the inspired footsteps of William Shakespeare, Frida Kahlo, Otis Redding, and more)
Magyar kiadás éve: 2021

Fülszöveg:
Öt kontinenst bebarangoló, rendhagyó útiköny, amelyben összesen 500 túra szerepel az országokon átívelő zarándoklatoktól kezdve a különleges városrészekben tett kisebb sétákig. Minden egyes túrát írók, művészek és zenészek élete vagy művei insprálták. Egy-egy túra keretében megismerhetjük a különféle műveket ihlető helyszíneket.

   A tvalyi évem utolsó könyve volt és akkor már nem is terveztem másba belekezdeni. Mindenképpen ezt szerettem volna befejezni.
   A kötet egy különleges útikönyv és turistakalauz egyben, melynek középpontjában azok a csodálatos helyek állnak, amik írókat, költőket, zenészeket és más művészeket inspiráltak egy-egy meghatározó művük megalkotására, elkészítésére, megírására, megfestésére.
   Nem tudom pontosan, hogy 2021-ben mikor is jelent meg ez a könyv, de a Narniával kapcsolatos szakdolgozatomnál nagy hasznát vettem volna, szóval bánom, hogy nem akkor került a kezembe, mert sok érdekesség volt benne C. S. Lewisról, arról, hogy honnan is vette például a megannyi csodás narniai táj és persze a Kőasztal ihletét.
   A fényképek egyszerűen csodálatosak, akárcsak a leírások.

Megjegyzések