Könyvkritika: Sasha Laurens - Végzetes varázsigék

Sasha Laurens
Végzetes varázsigék   (A ​Wicked Magic)
Magyar kiadás éve: 2022
48-as sorszámú Elit Team kötet

Fülszöveg:
Modern ​boszorkányok, egy ősi démon, elrabolt tinédzserek.
Dan és Liss boszorkányok. Hatalmukat a Fekete Könyvtől kapták. Szeretik használni ezt a hatalmat, különösen akkor, amikor az életben nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnék.
Egy rosszul sikerült varázslat során Liss fiúját elragadja egy gonosz lény, és mindenki halottnak hiszi őt. Dan és Liss barátsága is véget ér azon a végzetes éjszakán. Hogyan gyakorolhatják a mágiát, miután megidézték a sötét erőt? Hónapokkal később Liss felfedezi, hogy a barátja életben van, a föld alatt rekedt egy ősi démon szorításában. Meg kell mentenie őt, de ehhez szüksége van Danre és a Fekete Könyv erejére. Dan azonnal visszatér Liss életébe, és ezzel egyidejűleg ellöki magától új legjobb barátnőjét, Alexát. Alexa azonban maga is nagy titkokat rejteget, és meg kell küzdenie a saját mágikus tragédiájával.
Amikor egy újabb fiatal is eltűnik, a lányok tudják, hogy ez nem lehet a véletlen műve. Vajon milyen mohó mágiát ébresztettek fel? És mit akar ez a varázslat azoktól a tinédzserektől, akiket magával ragadott?
Izgalmas történet a barátság bonyodalmairól, életünk irányításáról és arról, hogyan nézzünk szembe a mindannyiunkban ott rejlő sötétséggel.
Vesd bele magad!

   Nem sokat tudtam erről a kötetről, igazából a fülszöveg fogott meg és ha emlékeztek még, akkor mostanában többször írtam, hogy régen olvastam már igazán jó fantasy regényt.
   Mondjuk szerencsére a Kotnyeles kölykök végleg visszaadta az elveszett hitemet ebben a műfajban. ;)
   Szóval úgy gondoltam, hogy belevágok a Végzetes varázsigék elolvasásába és szerencsére nagyon jól tettem, mert kitűnő dark fantasy, boszorkánysággal, sötét mágiával, démonokkal, őrült szektákkal, eltűnt tinikkel és három belevaló, erős és megosztó főhősnővel.
   Egyedi és különleges, legjobban ezzel a két szóval tudnám jellemezni ezt a történetet.
   A ,,Modern ​boszorkányok, egy ősi démon, elrabolt tinédzserek." mondatból talán nem erre következtetnénk, de higgyétek el nekem, amikor leírom, hogy kivételesen érdekes, nem mindennapi a cselekmény, még akkor is, ha kezdetben látszólag unalomig ismételt és már jól ismert klisékre épül.
   A Fekete Könyv és ezzel együtt a mágia, a varázslás, izgalmas, újszerű, ilyet nem sokszor olvastam egy boszikkal telepakolt könyvben.
   A Sabrina hátborzongató kalandjait keresztezték az Átkozott boszorkákkal. Nem igaz?
   A jelen és a múlt eseményei között ingázunk folyamatosan, néha pedig visszaemlékezésekből tudunk meg bizonyos dolgokat.
   A főgonosz Kasyan (Cassian) vagy hívjuk bárhogy a sok névből, amin emlegetik, félelmetes és jócskán hajmeresztő, mert sokáig alig tudunk róla valamit. Sötét lelkű, éhezik a vérre és a bosszúra, bármit elkövet, hogy újra hatalomra jusson, ám végig a háttérből manipulál, ami erős feszültséget generál. 
   Néha Rumpelstiltskinre emlékeztetett, máskor Lokira és Puckra, néha pedig magára a Sátánra, ám igazából valamiféle nem evilági, rejtélyes, meghatározhatatlan entitás.
   A lányokkal együtt nyomozunk, találgatunk, hogy ki lehet ő valójában, mi a végső célja és ez rendkívül szórakoztató.
   Az önjelölt boszik pedig kicsit sem hibátlanok, sőt leginkább önzőek, rengeteg baljós titokkal, családi drámákkal, már-már gonosz, kegyetlen cselekedetekkel, önutálattal és bizonytalansággal.
   Daniela "Dan" folyton bántja magát, bűntudata van. Liss csak saját magával törődik, éppen ezért magányos, úgy érzi, belül üres. Alexa igazi családra vágyik, elveszett, sosincs szerencséje. 
   Mindhármuk közül Alexát kedveltem a legjobban, vele tudtam teljesen együttérezni, azonosulni.
   A mellékszereplők közül muszáj megemlítenem Domino cicát, a familiárist, aki tipikus macska hozzáállásal szemlélte az eseményeket, mindenről megvolt a maga véleménye, néha vicces volt, máskor következetes, bölcs és természetesen bátor. Imádtam. :)
   A szerző többségében a misztikus, paranormális elemekkel opoerált, ám előtérbe került a család, a szülői szerep, a barátság és még picit a szerelem is.
   A hangulat hideglelős. 
   A kisvárosi légkör, a lappangó, mindent átitató varázslat, a halálos rejtélyek és a háttérből manipuláló covenek miatt.
   Itt-ott néha kicsit túlírtnak éreztem, a fejezetek - szerintem - nem voltak jól elosztva, mert elnyúltak, túl hosszúak voltak, párszor nem ott értek véget, ahol kellett volna, bár ez csak az én személyes meglátásom.
   Megannyi sokkoló halál, wicca szeánsz és ártó vagy éppen védő szellemek szintén előtérbe kerültek.
   A világfelépítés kiválóan hatott, régi dolgokat ötvözött, valami teljesen újjal.
   Meglepetésekből nem volt hiány, olvasás közben megannyi csattanó várt ránk, számomra rettentő kiszámíthatatlannak bizonyult a megoldás és szintúgy a lezárás.
   Örülök, hogy standalone kötet, szóval nincs folytatása, nem kell ezer évet várni a következő részre. Ez így volt tökéletes, nem is kellett tovább húzni.
   Fontos tanulsága volt már a Kotnyeles kölyköknek és most a Végzetes varázsigéknek: Vigyázz mit kívánsz! valamint az 1999-es klasszikus A múmia film nyomdokait követve: Igenis nagy baj, óriási baj származhat abból, ha valaki egy olyan könyvet olvas el, amit nem kellene, pláne ha még igazból nem is érti annak a valódi működését...
   Jó szívvel ajánlom, ha valami másra vágytok a boszorkányság és a fantasy terén, ha valami olyanra, ami kilóg picit a sorból. 
   Készüljetek fel az erős karakterdrámákra, a szuper jellemfejlődésekre, három igen eltérő személyiségre, akikből talán senki sem gondolná, senki sem nézné ki, hogy akár egyszer még hősök is lehetnek.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata és idén eddig az egyik kedvencem.
   Imádom a lila színt, itt pedig az dominál. Egyébként a kötetben fontos jelentősége lesz majd ennek a színnek.
   A festékpacás benyomás óriási ötlet, ami faágakat, gyertyákat, madarakat és egy macskát, talán Dominót? jeleníti meg.
   Óriási. Instant kedvenc.
   Tipp: Ha szerettétek A Sabrina hátborzongató kalandjai könyveket és/vagy sorozatot, továbbá az Átkozott boszorkák filmet és/vagy könyvet, akkor adjatok egy esélyt a Végzetes varázsigéknek is.

Megjegyzések