Könyvkritika: Dr. Rita Santos - Pánik - Ismerd meg a félelmeidet, és szerezd vissza az életed!

Dr. Rita Santos
Pánik - Ismerd meg a félelmeidet, és szerezd vissza az életed!  (Navigating Panic Attacks: How to Understand Your Fear and Reclaim Your Life)
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Nem ​vagy egyedül: bárkinek lehet pánikrohama.
A pánikrohamok ijesztőnek tűnnek, különösen, ha nem tudod, mi is történik veled, és mit lehet tenni hasonló helyzetben. Ha azonban megtanulod felismerni, megérteni és kezelni a jelenséget, akkor máris nyertél: egy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb életet.
Ebben a hasznos kézikönyvben Dr. Rita Santos egyszerű stratégiákat ajánl a kiváltó okok felismeréséhez és érzelmeink jobb megértéséhez, melyek segítségével újszerű módon viszonyulhatunk a szorongásainkhoz. A cél többé nem a rohamok elkerülése, hanem önmagunk megerősítése.
A könyv segítségével:
-megismerheted a pánikrohamokat, és hogy mi áll a hátterükben,
-beazonosíthatod az egyéni kiváltó okokat,
-új nézőpontból ismerheted meg az érzelmeidet, és megtanulhatod elfogadni őket ahelyett, hogy küzdenél velük,
-végül kidolgozhatsz egy öngondoskodási tervet a hosszú távú megelőzésért.
Dr. Rita Santos klinikai szakpszichológus, szakterülete a kognitív viselkedésterápia (CBT), a szorongás és a szorongásos zavarok vizsgálata. Jelenleg kognitív viselkedésterápiát tanít, valamint ő maga is a kognitív módszerrel dolgozó pszichoterapeuta.


   2022. október 24-én megváltozott az életem, méghozzá teljesen rossz irányba. :(
   Nem titok itt a blogon sem és a Molyon is írtam róla többször, hogy tavaly októberben elkaptam a Covidot és 14 napig voltunk édesanyámmal karanténban, amikor is pár napig kicsit jobban lettem, hogy utána nem sokkal Poszt-Covid idegösszeomlással kerüljek be a kórházba.
   Kétszer 14 napot feküdtem a gyulai psziciátriai osztályon, ahol kezdetben az ún. figyelőben voltam, kamerákkal körülvéve, szigorú szabályok és ellenőrzések közepette, ami nem is csoda, lévén, hogy majdnem öngyilkos lettem. Az állapototam stabilizálni kellett.
   Az első 14 nap után, rehabilitációs, adaptációs szabadságra engedtek haza, de pár napon belül mentő vitt vissza újabb szörnyű pánikroham közepette.
   Pánikroham...ez a szó megrémisztett egykor, de hála Dr. Rita Santos kötetének most már sokkal jobban átlátom a dolgokat.
   Nem egyszerű ezt kezelni. Sok gyógyszert is szedek, antidepresszánsokat és hangulatjavítókat, szorongásoldókat, közben pedig folyamatos ellenőrzésekre járok, külön pszichológushoz, valamint mentálhigiénés tanácsadásra.
   A könyvet először Suba Csaba - Könyvelem csatornáján láttam, tegnap pedig ajándékba kaptam a jó Gubanctól Valentin-nap alkalmából. ;)
   Elmondhatom, hogy egy nap leforgása alatt olvastam el, mert rövid kötet, mindössze 158 oldal, ráadásul roppant haladós, telis-tele érdekes és hasznos feladatokkal, gyakorlatokkal.
   Most is itthon vagyok táppénzen, mert legutóbb hazaküldtek a munkahelyemről olyan erős roham tört rám.
   A rohamok folyamatosak és most már azt is tudom, hogy nekem az alábbi tünetekkel jár: 
   szapora szívverés, izzadás, remegés, fulladás érzése, gombóc a torkomban, hidergrázás és hőhullám váltakozva, zsibbadás, bizsergés és amik számomra a legrosszabbak és legijesztőbbek:
   kontrollvesztéstől, megőrüléstől való félelem, derealizáció, irrealitás érzése vagy deperszeonalizáció, vagyis az önmagamtól való elszakadás, eltávolodottság érzései. 
   Ilyenkor nincs fókuszpontom, sokszor nem érzékelem a körülöttem lévő dolgokat, embereket vagy éppen mindent túlzó módon élek meg/érzékelek, mint például hangokat, szagokat, történéseket és a többi.
   A Pánik című kötet roppant praktikus, a nyelvezete könnyed, követhető azoknak is, akik nem tanultak pszichológiát vagy akik nem szakemberek, csak olyanok mint én és ezzel küzdenek.
   Bátran ajánlom mindenkinek, aki hasonló dolgokon megy keresztül és elhatározta, hogy szembenéz végre a félelmeivel, harcolni fog az életét megkeserítő pánikrohamok ellen!
   Ha olyan ember olvassa ezt a bejegyzés, aki szintén úgy van mint jómagam vagy hasonló helyeztben, akkor innen üzenem, hogy valóban nem vagy egyedül, kitartás neked és forgasd ezt a könyvet, mert végtelenül célszerű. :)
   A könyv végén sokféle magyar segítő szervezet és egyéb segélyforrások elérhetőségei is megtalálhatóak.
   Pár szó a borítóról:  A borító az egyszerű, de nagyszerű kategóriát erősíti rajta a címmel, valamint a szerző nevével és a piros színátmenetével.

Megjegyzések