Könyvkritika: Rosie Blake - Hygge ​szerelem és Katya Balen - Október, ​Október

 Sziasztok! :)

   Két, mostanában olvasott kötet rövid, ám annál lényegre törőbb értékelésével jövök.
     Ezek: Rosie Blake: Hygge ​szerelem és Katya Balen: Október, ​Október.

Rosie Blake
Hygge ​szerelem (The Hygge Holiday)
Magyar kiadás éve: 2020

Fülszöveg:
A ​hygge tökéletes receptje idén ősszel: készíts egy forró csokoládét, burkolózz be egy takaróba, és olvasd ezt a szívmelengető könyvet.
Idén ősszel rosszul állnak a dolgok Yulethorpe-ban. Hideg van, esik az eső, és vigasztalanul szürke az ég. Az utolsó üzlet a főutcán – egy bájos kis játékbolt – épp most csukta be örökre az ajtaját. És ekkor megérkezik Clara Kristensen.
Clara nem nézheti tétlenül, hogy ez a szép kisváros elveszítse a szívét, úgyhogy nekigyürkőzik, és munkához lát. A dolgok jól alakulnak, amíg Joe, a tulajdonos fia vissza nem tér Yulethorpe-ba, hogy kiderítse, mi zajlik a családi vállalkozásban. Joe Fontos és Elfoglalt Ember a Cityben, és teljesen meg van róla győződve, hogy Clara valami rosszban sántikál.
Clara be akarja bizonyítani Joe-nak, hogy az élet jobb is lehet, úgyhogy felvállalja az újabb kihívást: képes-e segíteni egy munkamániás emberen, aki hajnali háromkor még e-mailekre válaszol? Képes-e rá Joe, hogy megtanulja értékelni a lassúbb, boldogabb, hygge dolgokat az életben… és esetleg még szerelmes is lehet?

   Végül tökéletes Valentin-napi kikapcsolódásnak bizonyult, szóval nagyon szerettem. :)
   Az eleje kicsit nehézkesen indult, nem kötött le annyira, aztán szépen-lassan elmerültem benne, megismertem a szereplőket és elkapott a hygge hangulat. Utána már nem volt megállás.
   Örülök, hogy előbb a Meik Wiking féle Lykke és Hygge könyveket olvastam, mert így már minden utalást értettem, minden apró dolgot felismertem, ami otthonos hangulatot teremtett.
   Clara és Joe totális ellentétei voltak a másiknak, de aztán fejlődött a kapcsolatuk és végül tökéletesen kiegészítették egymást.
   Igazi bekuckózós, hygge sztori, amiben az állat karakterek is szuperek, Louisa köztes levelei pedig kicsit megtörik a hangulatot és az olvasás élményét, de mindenképpen jó értelemben.
   A játékbolt, mint háttér, szintén jónak és egyedinek bizonyult, Clara kreativitása pedig dicsérendő.
   A bájos, angol falucska szuper helyszín, sokféle izgalmas karakterrel.
   Jó szívvel ajánlom, a könnyed, chick lit rajongóinak és persze azoknak, akik szeretik a hygge élvezeteket. *_*
   Pár szó a borítóról: A borító csodaszép rózsaszín, picit lányos, ami elrettentheti a férfi olvasókat.
   A harmonikus tükör-borítón hygge szimbólumokat láthatunk, Clarát, valamint egy biciglit és a játékboltot.


Katya Balen
Október, Október  (October, October)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
„Az erdőben lakunk, vadak vagyunk.” Október az erdőben lakik az apukájával, és ez így van, amióta az eszét tudja. De a tizenegyedik születésnapján minden megváltozik. Apja lezuhan egy fáról, kórházba kerül, Október pedig kénytelen beköltözni az anyukájához Londonba. Hogyan sikerül alkalmazkodnia a nyüzsgő nagyvároshoz, és a maga vadságával megtalálnia a helyét az emberek között? A lélegzetelállító regény minden érzékszervedre hatni fog a csípős októberi reggelekkel, a lobogó tűz illatával, a gumicsizma cuppogásával a sárban! Október története megmelengeti az olvasó lelkét, miközben tele van kalandokkal! Tarts te is vad hősünkkel, fedezd fel magad, és fedezd fel a világot!

   Őszitén bevallom, hogy ennél a történetnél elsőként a borító ragadt meg, a Bookline-on láttam és a fülszöveg is tetszett, szóval Valentin-napi ajándék volt végül Gubanctól.
   Egy igen egyedi kötetről beszélünk, mert nincsen benne egyetlen párbeszéd sem. 
   Az egész egy hosszú elbeszélés és ha a szereplők meg is szólalnak, azt úgy olvashatjuk, ahogy a regény főhőse és elbeszélője Október tárja elénk.
   Október különleges kislány, aki az édesapjával él az erdőben, iskolába nem jár, úgy tanítja az apukája.
   A cselekményt a fülszövegből ismeretes baleset indítja be igazán, mert az apuka súlyosan megsérül, kórházba kerül, így a kislány kénytelen a városban élni az édesanyjával, akivel nem jó a kapcsolata.
   Az illusztrációk nagyon szépek, a rajzokon Stig látható, a bagoly aki Október állatkája és akit ő ment meg. Nyomon követhetjük kettejük különleges kapcsolatát.
   Ifjúsági kötetnek azért túl furcsa, mert a nyelvezete sokkal igényesebb, választékosabb, így olyan, mintha Október gondolatai egy felnőttéi lennének.
   Kiváló és tanulságos sztori, igazi felnövéstörténet, telis-tele drámai fordulatokkal és csupa izgalmas titokkal, valamint az ember és a természet, valamint az ember és az állatok kapcsolatával.
   Fontos szerep jut még a megbocsátásnak, a családnak és a barátoknak is.
   Jó szívvel fogom ajánlani a könyvtárban is a gyerekeknek. :)
   Tipikusan őszi olvasmány.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata és már most ki merem jelenteni, hogy az idei évem egyik kedvenc borítója.
   Az őszies táj, Október sziluettje, valamint a csodás bagoly, aki szárnyaival bekeretezi az egész képet.
   Egyszerűen mesés.

Megjegyzések