Könyvkritika: Natalie Jenner - A ​Jane Austen társaság

Natalie Jenner
A ​Jane Austen társaság  (The Jane Austen Society)
Magyar kiadás éve: 2021

Fülszöveg:
Közvetlenül a második világháború után az eldugott angol falucskában egy hasonló érdeklődésű emberekből álló, szokatlan társaság szerveződik, hogy valami egészen rendkívülit hozzanak létre.
Mintegy száz évvel korábban a kis angol falu, Chawton volt Jane Austen, Anglia egyik legnagyszerűbb írójának utolsó otthona. A nagy házban most távoli leszármazottak élnek, a régi birtok pedig hanyatlásnak indult. Ám a szerző és a regényei iránti lelkesedés tovább él a faluban; buzgó rajongói – a helyi doktor, a gyászoló özvegy, a birtok jogtanácsosa, a fiatal szobalány, a magányos gazda és Jane egy távoli rokona, kiegészülve egy műkereskedővel és a híres hollywoodi filmsztárral –, megalakítják a Jane Austen Társaságot, hogy megőrizzék az írónő szellemi örökségét, és népszerűsítsék a műveit. Egy haláleset miatt azonban a birtok és vele együtt Austen öröksége, így a társaság küldetése is veszélybe kerül, ám a társaság ekkorra már jóval több ennél. Miközben a tagok életét számtalan tragédia árnyékolja be, és a háború okozta veszteségekkel is szembe kell nézniük, az átélt traumák feldolgozásában éppúgy segítik egymást, ahogyan Austen történetei segítették őket egész életükben.

   Kicsit féltem ettől a kötettől, mert óriási elvárásokkal álltam neki, de nem kellett csalódnom, mert elnyerte a tetszésemet. :)
   Első körben olyan, mint egy valódi Jane Austen regény, telis-tele izgalmas és egyedi karakterekkel, drámával, humorral, félreértésekkel, szerelemmel, barátsággal és szép ívű jellemfejlődésekkel.
   Második körben pedig olyan - legalábbis számomra biztosan - mintha  A Jane Austen könyvklub című filmet mixelték volna össze a Krumplihéjpite Irodalmi Társasággal, ami nálam óriási bók és nagy szó.
   Nem is értem az alacsony Molyos százalékot...
   Ebben az évben ez az első öt csillagos regényem, ráadásul a végére új kedvencet is avattam.
   Meghozta a kedvem a további Austen kötetek, sőt a teljes életmű elolvasásához és megismeréséhez, ami már egyébként is aktuális volt, hála Darling Desi youtube csatornájának.
   Egy roppant komplex és sok szálon futó cselekménnyel rendelkező kötet, ami sokféle izgalmas és összetett karakterrel operál, mindezekhez pedig hozzáadódik az irodalom, az olvasás és Jane Austen iránti végtelen rajongás.
   A fülszöveg így szól ugyebár: ,,...a helyi doktor, a gyászoló özvegy, a birtok jogtanácsosa, a fiatal szobalány, a magányos gazda és Jane egy távoli rokona, kiegészülve egy műkereskedővel és a híres hollywoodi filmsztárral –, megalakítják a Jane Austen Társaságot, hogy megőrizzék az írónő szellemi örökségét, és népszerűsítsék a műveit."
   Ez viszont nem feltétlenül a központi szál, mert a könyv feléig nem is esik szó a társaságról és annak megalapításáról, helyette szépen-lassan építkezik az írónő és mutatja be nekünk a fentebb is említett karaktereket, azok személyes drámáit, motivációit és azt, hogy milyen szálakon kötődnek Austen örökségéhez.
   Az én kedvenceim Dr. Gray, Adeline, a megtört özvegy és Evie, a szobalány voltak, de igazából mindenkit kedveltem, valami miatt mindig tudtam kötődni hozzájuk.
   Általában nem szoktam szeretni a túlírt, sok leírással és kevés párbeszéddel rendelkező regényeket, de itt teljesen helyénvalónak éreztem, nem zavart és kimondottan szerettem.
   A történet valóban kicsit lassan indult be, de a karakterközpontúsága, az, hogy mindenkire külön időt szánt, megnyert magának.
   Mindezekhez pedig hozzájárult a II. világháború utáni légkör, a fájdalmas és veszteségekkel teli múlt, amiben ők nyolcan a saját kis világukba fordulva próbáltak felejteni és gyógyulni.
   A szereplők sokat emlegetik Austen műveit, az általa megalkotott halhatatlan és feledhetetlen karaktereket, így érdemes ismerni a köteteket, valamint sokszor spoilereznek is, amire megint nem árt odafigyelni.
   Érdekesség, hogy a társaság valóban létezik, hasonló célokkal, de nem ezekkel az eredeti tagokkal.
   A hangulat, az angol vidéki helyszín még többet ad hozzá a történésekhez.
   Egy kedves és lelkes rajongói alkotás ez, tisztelgés Jane Austen munkássága előtt.
   A zászlós rajongóknak már-már kötelező darab, ám azoknak akik nem olvasták még a teljes életművet vagy látták legalább a filmeket, lelőhet poénokat!
   Pár szó a borítóról:  A borító a magyar kiadó sajátja és kicsit hasonlít az eredeti kiadáshoz, ám mégis más.
   A háttérben láthatjuk azt a bizonyos házat, a kúriát amiről sok szó esik, előtte pedig ott van a négy legfontosabb szereplő, én mindenesetre így képzelem: Dr. Gray, Adeline, Adam és Miss Knight.
   Tetszik, főleg az igényesen megrajzolt rózsákkal, ám a szereplők biztosan nem ilyen fiatalok.
   Tipp: A könyv leginkább olyan volt, mintha összemixelték volna A Jane Austen könyvklub című filmet és a Krumplihéjpite Irodalmi Társaságot, így ha ezeket szerettétek, akkor adjatok egy esélyt ennek a kötetnek is.

Megjegyzések