Advent 2023 - Harmadik felvonás - Karácsonyi könyvajánló

 Sziasztok! :)

   Négy héten át, minden vasárnap lesz valami cikk, ami segít majd ráhangolódni a közelgő ünnepekre.
 
 

   Az idei, harmadik adventi bejegyzésemben, olyan mostanában olvasott könyveket mutatok be nektek, amik kitűnő karácsonyi ajándékok lehetnek és persze olyan történetek, amik segíthetnek még jobban ráhangolódni az ünnepekre.

   Íme a lista:

1. Heidi Swain - Karácsony ​ünnepén
   Szerintem az írónő regényeit egyszerűen receptre kellene felírni. :)
   Kicsit lassan haladtam vele, de ez részemről teljes mértékben tudatos volt, mert ki akartam élvezni a légkörét, azt a habkönnyű, életigenlő, pozitív hozzáállást, valamint az ünnepi hangulatot amit sugárzott.
   Elvarázsolt Wynbridge kisvárosa és persze a Wynthorpe-ház. Magával ragadt az angol táj szépsésége, valamint a közelgő ünnepek varázsa.
   Most is az újrakezdés és a közösségi szerepvállalás volt a középpontban és természetesen a szépen – lassan bimbódzó szerelem, köben pedig olyan fontos dolgok kerültek előtérbe, mint a család és a barátság, valamint az időseken és egyéb rászorulókon való segítés.
   Az írónő mindig finom humorral, szeretettel és szívmelengető leírásokkal operál.
   A küszöbön lévő tél, az adventi események, a Téli Csodaország fesztivál, a levélszüret, a gyergygyújtások, a Yule-ünnep és a hideg időjárás lírai leírásai mind-mind segítettek, hogy megfelelő karácsonyi lelkiállapotba kerüljek.
   Sokszor újfent a The Holiday című film jutott róla az eszembe, ami nálam mindenképpen jót jelent.


2. Janice Hallett - Karácsonyi ​színjáték 
   Ez egy igencsak rövidke, haladós kis sztori volt, vérbeli krimi, levélregény és kisregény is egyben.
   Aki olvasta az előzményt, A színjátékot, annak biztosan tetszeni fog, főleg a karácsonyi hangulata miatt, de úgy vélem, hogy önálló kötetként annyira nem állja meg a helyét.
   Egyébként nem árul el sok dolgot az első részről, de akkor sem gondolnám, hogy önállóan olvasható lenne, mert a karakterek szorosan kapcsolódnak A színjáték eredeti eseményeihez.
   Nekem tetszett, szerettem és gyorsan haladtam vele, de biztosan nem ez lesz nálam az év olvasmánya.
   Egyszeri kikapcsolódásnak és fejtörésnek tökéletes, a vége meg kellőképpen zavaros. Egyszerre ad választ mindenre, de van, amiket a szerző nem magyaráz meg és inkább az olvasóra hagyja a döntést.
   Izgatottan várom Janice Hallett további regényeit, mert nagyon megszerettem a stílusát. :)


3. Katharina Herzog - Téli ​csillogás
   Jaj, nagyon tetszett ez a könyv, annyira szerettem olvasni. *_*
   Egy igen rövidke kis kötet, ami igazából még csak bevezetés egy négy részes sorozatba, de annak valami elképesztően tökéletes.
   A főszereplők között hirtelen elpattanó, minden alapot nélkülöző instant szerelmen kívül minden tetszett benne.
   A helyszín, ez a csodálatos skót kis falu, ami megbújik a zord Felföldön, a hegyektől nem messze, közel a tengerhez valami elképeszető.
   A kis falu, ahol összesen 11 könyvesbolt található és mindegyiknek van forgalma. A skót kis falu, ahol megannyi házikó, vintage ruhabolt, galéria és cukrászda található, az édesen minden lében kanál lakóival.
   Ahol mindenki ismer mindenkit, de cseppet sem zavaró módon.
   A település, ami elvarázsol, magával ragad és szívet-lelket megmelenget és persze a könyv, ami óda az olvasás szeretetéhet. :)
   Fontos szerep jut benne a gyász feldolgozásának, az újrakezdésnek, a munkahelyi kiégés okozta stressznek, a családnak és persze a szerelemnek.
   Nagyon átadja a karácsonyi hangulatot, szuper ünnepi alapozó lehet, közben pedig megmosolyogtat és elvarázsol.
   Remélem, hogy a sorozat további kötetei is meg fognak majd jelenni magyarul, mert úgy láttam, hogy minden rész egy-egy évszakra helyezi a hangsúlyt.
   A vége kicsit gyors volt, hirtelen jött a lezárás és sok nyitott kérdés maradt, szóval gyorsan ide nekem a folytatást!
   Bárcsal valóban létezne Swinton-on-Sea, mert akkor ott is élhetnék és az Olvasó Róka könyvkuckóban dolgozhatnék vagy ott tölthetném minden szabad percemet.


4. Nicolas Barreau - Fények ​a Szajnán
   Ennek a kötetnek egyébként tényleg most volt itt az ideje, hiszen a sztori egésze karácsony előtt játszódik, a legfőbb és legmeghatározóbb események pedig Szenteste.
   Ha imádjátok a karácsonyi történeteket, amiket átjár a romantika és a humor, akkor ez a Ti könyvetek is lesz.
   Könnyed, szórakoztató, igazi chick lit, vicces, ünnepi, reménykeltő és lélekmelengető.
   A karácsonyi fényárban úszó Párizsnál nemigen tudok szebb helyszínt elképzelni.
   Rövidke, mindössze 252 oldalas, így nagyon gyorsan lehet vele haladni. Olvastatja magát, hiszen mindig történik benne valami izgi, ami arra késztet, hogy „csak" még egy fejezetet sorra kerítsünk.
A főszereplő nő, Joséphine Beauregard, finn nyelvű regényeket fordít és nem él valami elképesztő életet, főleg, hogy egy házas ember szeretője.
   Folyton a „mellékutcában parkoló" lány ő, a tipikusan megvezetett és hitegetett szerető, aki ezredik esélyt is ad a csalfa férfinek, miközben ő maga is tudja, hogy az sosem fog elválni a feleségétől.
   Gyötrődik a családja miatt, akiknek hatalmas elvárásai vannak felé, ráadásul a munkáját is veszély fenyegeti.
   Aztán egy nap minden megváltozik, mert rég nem látott nagybátyjától örököl egy lakóhajót, ami a Szajnán horgonyzik, a hajóval együtt pedig „örököl" egy ott lakó bérlőt is…
   A férfi, Maxim, pimasz, roppant elégedett magával, ráadásul nem áll szándékában elköltözni Joséphine hajójáról. Ez pedig megannyi megmosolyogtató és szenvedélyes jelenetként bomlik ki.


5. Alexandra Benedict - Gyilkosság ​a karácsonyi expresszen
   Véletlenül figyeltem fel erre a regényre a Molyon és miután elolvastam a fülszöveget rögtön gondoltam, hogy nekem ezt el kell olvasnom.
   Tudjátok már jól, hogy ha egy krimit AC stílusához hasonlítanak, akkor annak nálam már nyert ügye van.
   A helyszín ezúttal nem az Orient expressz, hanem a Londonból Skóciába tartó egyik éjszakai, hálókocsis vonat, no de ennyi a nagyobb különbség, a hasonlóság sokkal, de sokkal több, ami nem baj, sőt.
   Itt is adott egy nyugdíjba vonult nyomozó, esetünkben Roz Parker, aki saját démonaival küzd, ráadásul aggódik a lánya és a születendő unokája életéért, ám közben mégis megannyi gyilkosságba keveredik.
   A könyv feléig senki sem hal meg, csak megismerjük a szereplőket és haladunk az elkerülhetetlen felé, ami engem nem zavart, kifejezetten tetszett, mert a szerző mindent beleadott, hogy emlékezetes karaktereket kreáljon és hamis vagy éppen igaz nyomokat hintsen el.
   Aztán megtörtént az első haláleset, majd a második és a harmadik is, ettől kezdve pedig aztán igazán pörögtek az események.
   Az expressz itt is behavazott és elakadt, a fűtés nem működött, ráadául a szereplők sokkal jobban kötődtek egymáshoz, mint azt eleinte mutatni akarták.
   Összességében elmondhatom, hogy kiváló krimi, ami hozza az ünnepi hangulatot és a Karácsony szellemét, de közben mégis sikeresen elborzaszt.
   Agatha Christie fanoknak -már-már kötelező. ;)


6. Sophie Hannah - Hercule ​Poirot csendes éje
   Vártam már ezt a kötetet, mert elég sok idő eltelt az előző, negyedik rész megjelenése óta, de nyáron már lehetett látni, hogy az írónő idén kijön egy új kötetettel, ráadásul egy olyannal, ami Karácsonykor játszódik.
   Olvasás közben kapásból be is ugrott Poirot karácsonya című klasszikus Agatha Christie mű, ami előtt tisztelgett és fejet hajtott az írónő, hozta annak a legjobb és legérdekesebb pillanatait, mégis rengeteg új dolgot belecsempészett, érdekes karakterekkel operált és persze egy frappáns bűnténnyel.
   A helyszín pedig a Ház a sziklán regény legjobb pillanatait idézte.
   Poirot és Edward Catchpool itt bizony már egy jól összeszokott párost alkotnak, egy olyan duót, akik kiválóan kiegészítik egymást.
   Most is, mind mindig, Catchpool az elbeszélő, az ő elmondása alapján ismerhetjük meg a szereplőket, a helyszínt és Poirot bravúros nyomozását.
   Poirot és Edward kettősét, utóbbi édesanyja rángatja el egy tengerparti házba, ahol szerinte meg kell előzniük egy újabb gyilkosságot, hiszen a nagybeteg, haldokló családfő meg akar oldani egy bűntényt, de a felesége attól tart, hogy ezért őt fogják eltenni láb alól…
   Gondolom mondanom sem kell, hogy az eset még véletlenül sem ennyire egyszerű.
   Újfent felfigyeltem arra a Sophie Hannah féle megoldásra, hogy picit túlbonyolította a dolgokat, sokszor meglepő ötletekkel operált, de ezt már megszoktam tőle, mert tudom, hogy egyaránt így próbál kompenzálni és megfelelni a nagy elődnek, valamint a rajongóknak.
humor-faktor most is jelen volt, hiszen egy igencsak alkalmatlan nyomozó mindenáron megpróbálta bebizonyítani, hogy szerinte ki a tettes és mindezt olyan nevetséges módon, olyan logikátlan indokokkal, hogy azokon szuperul lehetett derülni. :)


+1 John Banville - Hó
   @Suba_Csaba ajánlására olvastam el és nem bántam meg, mert ahogy azt a fülszöveg is jól mutatja valóban sokféle hasonlóságot mutatott Agatha Christie stílusával és regényeivel, ez pedig nálam mindig jó pont.
   Már az elejétől kezdve tudtam, hogy hová fog kifutni ez az egész, de akkor is borzasztóan megviselt.
   Szörnyű volt olvasni, hogy az egyházi személyek mire képesek és szemrebbenés nélkül nézik el a papok undorító tetteit.
   A pedofília egy olyan elmondhatatlan borzalom, amiről nem szeretek sem olvasni, sem pedig beszélni, pedig legalább olyan valós, mint az állatkínzások. Ez a két téma nálam kiveri a biztosítékot!
   John Banville valóban jól ötvözte a lírai szépirodalom és a szórakoztató krimi legjobb tulajdonságait.
   A hó tényleg minden belepett, elfedett és közben kiderültek a borzalmak.
   A vége igen baljóslatú volt, főleg Dominic esetében…
   Sajnáltam az áldozatokat és teljesen egyetértettem a gyilkos tetteivel.
   Az biztos, hogy a karakterek jól el lettek találva, mindegyik egy kiválóan megírt és árnyalt szereplő volt. Szerettem Strafford nyomozót, mert ő nem akarta elkendőzni az igazságot.
   Kedveltem még Lettie-t, akármennyire megosztó is lett, meg a Reck házaspárt is.

Megjegyzések