Könyvkritika: Holly Jackson - Halott ​kislány a jó kislány

Holly Jackson
Halott ​kislány a jó kislány  (As Good As Dead)
Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz trilógia- 3. kötet
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
SIESS! VAGY MEGHALSZ…
Pip Fitz-Amobit még mindig kísérti a legutóbbi nyomozása.
De hamarosan új bűnesettel kénytelen szembesülni, ami nagyon is közelről érinti, ugyanis ezúttal valaki őrá vadászik.
Valaki, aki folyton egy kérdéssel zaklatja: Téged ki fog keresni, ha eltűnsz?
Pip hamarosan kapcsolatot fedez fel a zaklatója és egy helyi sorozatgyilkos között, de a rendőrség nem hajlandó cselekedni.
A veszélyes macska-egér játék során Pipnek mihamarabb meg kell találnia a választ, mert immár az élete a tét…

   Az első és második részről írt értékeléseimet az alábbi linkeken tudjátok elolvasni: Könyvkritika: Holly Jackson - Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz és Könyvkritika: Holly Jackson - Jó kislányok, rossz viszonyok
   Már nagyon régóta tartoztam magamnak ezzel az olvasással és féltem is tőle rendesen, ám hiába húztam-halasztottam eljött az ideje!
   Felmerülhet a kérdés, hogy miért is rettegtem tőle annyira, amikor anno az első kötet a 2021-es évem egyik legkiemelkedőbb olvasmánya volt, a második pedig a tavalyi évem legjobban várt kötete?
   Nos, elbizonytalanítottak a megosztó vélemények, a megosztó Molyos százalék, csalódni pedig nem akartam, mert az írónő tényleg nagyon magasra tette a mércét.
   Szerintem ez a sorozat az egyik legjobb krimi-thriller amit valaha olvastam, ráadásul félig-meddig ifjúsági, szóval több rétegben is kiemelkedő és különleges.
   A könyv két részre van bontva és elöljáróban csak annyit, hogy az első részre öt csillagot adtam, a másodikra viszont csak hármat, így lett a végső értékelésem négy csillag, hiszen átlagot vontam.
   Az biztos, hogy valamilyen szinten csalódtam, de még így is fényévekkel jobb volt a lezárás, mint más kedvenceimnél. Sokkoló, meglepő és kicsit sem hétköznapi, de azért jó vagy mondjuk inkább úgy, hogy bátor.
   Már most lehet tudni, hogy érkezni fog az előzmény, Jó kislányok első gyilkossága címmel, amit szintén várok, főleg annak tudatában, hogy mi is lett a lezárás...
   Nem akarok spoileres lenni, de emlékeztek még erre a megjegyzésemre, idézem: ,,Olyan gyanúval élek, hogy talán maga Pippa sem lesz végig ártatlan, hiszen ne feledjük a krimik egyik jól bevált igazságát: a nyomozó attól igazán tehetséges, hogy teljesen beleéli magát az eseményekbe és ezáltal átérzi a gyilkos tetteit, kvázi ő is kiváló és potenciális bűnöző jelölt..."
   Azt hiszem, hogy ez mindent elárul. :(
   Pip a szig-gyilkos után nyomoz, ő lesz a következő célpontja, az élete veszélybe kerül, nem tud kivülálló maradni ha a saját élete a tét, így hát nincs mit tenni, fel kell vennie a harcot, miközben még önmagával is hadakozik, hiszen PTSD-je van, nem tud aludni, ráadásul Max Hastings még mindig szabad ábon garázdálkodik.
   Sajnos egyet kell értenem azokkal, akik írták már előttem, hogy főszereplő hősnőnk igen ellentétes ,,karakterfejlődésen" esett át, egy olyan hátraarcot csinált, amit senki sem kíván az egyik kedvenc hősének, ám valahol mégis érthető volt és mint látjátok fentebb is, simán megjósolható.
   Attól még persze egyáltalán nem tetszett és ambivalens érzéseket váltott ki belőlem, ám nem győzöm hangsúlyozni, hogy csodálom érte Holly Jacksont, amiért meg merte ezt lépni és ezzel erkölcsi viták sorát robbantotta ki, elérte azt, amire sok más szerző csupán csak vágyhat: igazán elgondolkodtatta az olvasóit. 
   Mély és fájdalmas nyomokat hagyott bennünk.
   Ahogy Pippa is mondta, a kör bezárult, minden kérdésre választ kaptunk, habár két végső kérdés azért mégiscsak maradt: Mi lett Pip további sorsa? Mi lett Ravi és Pip párosának a sorsa?
   Felejthetetlen, megismételhetetlen élmény volt, igazi hullámvasút, ahol a karakterekkel a legjobb és a legrosszabb dolgokat is megélhettük.
   Őszintén remélem, hogy a Kolibri kiadó el fogja majd hozni az írónő többi kötetét is, hiszen jelent már meg bőven írása a Jó kislányok után.
   Pár szó a borítóról:  A borító az egyik eredeti kiadás magyarosított változata, ami sötét, baljós telis-tele szigszalaggal. 
   Sokat sejtető és roppant árulkodó.

Megjegyzések