Könyvkritika: C. J. Tudor - Lányok a máglyán

C. J. Tudor
Lányok a máglyán   (The Burning Girls)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
Kisváros. ​Sötét múlt. Veszélyes jelen…
Ötszáz éve nyolc mártírt elevenen elégettek
Harminc éve két tinédzser nyomtalanul eltűnt
Két hónapja egy tiszteletes öngyilkos lett
Üdvözlünk Chapel Croftban!
Jack Brooks tiszteletes és tizenéves lánya számára ez egy újrakezdés. Új állás, új otthon. De Jack tisztában van azzal, hogy a múltat nem könnyű elfelejteni.
És egy zárt közösségben, ahol az idevalósiak láthatólag büszkék arra, hogy Chapel Croft múltja máig kísérti őket, Jacknek minden lépését meg kell gondolnia. Az ősi babonákon éppolyan nehéz felülkerekedni, mint az idegenekkel szembeni bizalmatlanságon.
Jacknek azonban ennél ijesztőbb dolgokkal is szembe kell néznie.
A lányának miért vannak folyton látomásai, amelyben égő lányok jelennek meg?
Ki küld kettejüknek baljós, fenyegető üzeneteket?
Miért nem szólt neki senki, hogy az elődje öngyilkos lett?
Chapel Croft titkai olyan mélyre vannak temetve, mint a sír. Jacknek esze ágában nem lenne piszkálni – de a lánya miatt rákényszerül. Mindent megtenne, hogy őt megvédje.
Chapel Croftot is utoléri a múltja – és Jacket is. Mert az ősi kísértetek, amelyeknek még revansot kell venniük, nem nyughatnak.

   Egy hasrasütésszerű választás volt tőlem ez a regény és milyen jól tettem, hogy adtam neki egy esélyt. :)
   Nagyon tetszett, új kedvenc szerzőt és új kedvenc könyvet avattam.
   A XXI. Század és a Next21 kiadó könyvei mindig felkelteik az érdeklődésemet, így amikor keresgéltem az újdonságaik között és láttam, hogy milyen jó kritikákat kapott ez a könyv, tudtam, hogy el kell olvasnom.
   Nagyon megrázó volt, felkavaró és hideglelős, de közben tanulságos. 
   A történetvezetés annyira intelligens és ravasz, hiszen egyszerre több szálon és több idősíkon játszódik a sztori, ami sokszor összezavart és megvezetett, de jó értelemben.
   Erős női sorsokat láthatunk, olyan tragédiákat és gyilkosságokat, amiket az egyház nevében, illetve a vallási fantaizmus és az őrület jegyében követtek el.
   A lezser, menő papnő, Jack – akit eleinte pasinak hittem – volt a kedvencem, de szerettem a lányát, Flót és Mike-ot is.
   Érdekes, izgalmas és jól kitalált karakterek voltak, még a gonoszok is.
   Chapel Croft, ez a kis falu, telis-tele titkokkal, bűnökkel és egy régi hidelemmel, a lányokkal a máglyán. Nagyon jól ki lett benne találva minden.
   Újfent fontos szerep jutott az egyházi abúzusnak, amiről sajnos nem lehet „eleget" beszélni, mert egy igenis létező és borzasztóan aktuális téma még ma is!
   Ahogy közeledtünk a vége felé, lassan kezdett összeállni a kép, de azért még így is bőven értek egyaránt kellemetlen és kellemes meglepetések.
   Szinte mindenre választ kaptnuk, de amik maradtak nyitott kérdések, azok azért felvethetnek egy lehetséges folytatást is…
   Nem egy könnyű kötet, igazi thriller, horror elemekkel, ám érdemes neki esélyt adni.
   Nagyon ajánlom.
   Szerintem esélyt fogok adni a kötetből készült sorozatnak is.
   Pár szó a borítóról:  A borító az egyik eredeti kiadás magyarosított változata, rajta pedig egy gyufákból kialakított, megépített ház vagy kápolna?, ami már kezd a tűz martalékává válni vagy éppen már az is lett.
   Sokatmondó és tűpontos.

Megjegyzések