Könyvtári TBR listám

 Sziasztok! :)

   Példamutató könyvtárosként most hozok egy listát azokról a kötetekről, amiket a közeljövőben tervezek elolvasni és amik egyben mind-mind könyvtári könyvek is.
   Amikor bizonytalan vagyok egy-egy kötettel kapcsolatban, akkor inkább kikölcsönzöm és ha tetszik, akkor igyekszem szerezni belőle saját példányt.

   Legutóbb így voltam Louisa May Alcott: A valóra vált álom című karácsonyi történeteit tartalmazó kötetével is.

   Louisa May Alcott - A ​valóra vált álom
   Íme egy hangulatos pillanatkép: Jó meleg van a szobában, ég a fahéjas-almás illatgyertya, valamint több, kisebb mécses. A helyiséget betölti a fenyőillat és égnek a karácsonyi villogók. Zöldalmás tea gőzölög, bekuckózva olvasom ezt a csodás könyvet. *_*
   Új kedvenc szerzőt és új kedvenc könyvet avattam. :) Biztos, hogy el fogom olvasni a Kisasszonyokat és lehet, hogy a szerző összes többi művét. Többek között, ezt tűztem ki most egyik könyves célomnak a jövő évre.
   Elvarázsolt, hiszen ennél jobb karácsonyi hangulatú gyűjteményes kötetet még nem olvastam. Csodás novellák és meseszép versek voltak benne. Imádtam.
   Annyira átadta a karácsonyi hangulatot, a régi idők csodáit, amikor még egy szép piros alma is igazi örömet tudott okozni a fa alatt. Ebben az időben tényleg azt jelentette a karácsony, amit most is kellene, hogy jelentsen.
   Vidám volt, szórakoztató, szívet-lelket melengető.
   A kedvenceim azok a novellák lettek, amikben beszéltek az állatok és a tárgyak.
   Nagyon szerettem még a : Karácsony a kórházban, Vidéki karácsony, Tessa és a meglepetések, Egy karácsonyi pulyka története, Kate választ és a Táborozás a hóban címűeket is.
   Elvarázsolt, reménnyel töltött el. Tolkien: Karácsonyi levelek című könyve mellett ez a másik fő kedvenc ünnepi kötetem.
   Megfogadtam, hogy idén már nem rendelek magamnak több könyvet, de a befejezés után azonnal leadtam a rendelést. :)
A listám pedig: 

1. Fiala Borcsa - Bakonyi ​zsiványok
1869: ​az ifjú Oroszlán Bálint megszökik az akasztófa alól, betyárnak áll, és beveti magát a Bakony rengetegébe.
2023: egy iskolai csőtörés miatt online oktatásra kényszerülő Bíró Kadosa lecuccol erdész nővéréhez, és felfedező útra indul a Bakony rengetegébe.
És találkoznak.
Ezzel fantasztikus, az időn is átívelő kaland veszi kezdetét, amely során Kadi megismeri a betyárvilágot, barátságot köt néhány nehéz sorsú zsivánnyal, és mindent megtesz azért, hogy megmentse őket a rájuk leselkedő halálos veszélytől.
Ehhez azonban kicsit korrigálnia kell a múltat, azaz alaposan megkavarni a dolgokat a 19. században. Lehetőleg úgy, hogy jól süljön el a csalafintaság, és mindenki életben maradjon.
De mint tudjuk, betyárkodni semelyik században sem életbiztosítás.


2. Mark Edwards - Ne ​áruld el
Húsz év után Matthew és Helena újraélesztik egyetemi románcukat, és Izlandra utaznak. A hegyi túra során a tökéletes fotó helyszínét keresik, de egy elhibázott lépés miatt Helena megcsúszik, és a következő pillanatban a sziklaszirt szélén lóg a semmibe. Matthew kétségbeesetten próbál segíteni barátnőjén, ám a rémisztő események közepette Helena váratlan vallomást tesz. A vészhelyzetben elkapott néhány szó megrázóan hat a férfira, amikor pedig Helena feltárja a teljes igazságot, Matthew elborzad, nem is annyira a lány tettétől, hanem annak indítékától.
Az első döbbenet ámokfutássá változik, amikor Angliába visszatérve kiderül, hogy valaki nemcsak kihallgatta Helena vallomását, de meg is akarja zsarolni őt. Matthewnak döntenie kell, hogy a rendőrséghez fordul, vagy segít szerelmének megőrizni a titkot. Ahogy az események lassan kicsúsznak az irányítása alól, a férfinak szembe kell néznie a kérdéssel: vajon meddig hajlandó elmenni, hogy megvédje „tökéletes” barátnőjét?


3. Catriona Ward - Az ​utolsó ház az utcában
Ted Bannerman még mindig abban a házban lakik, amelyben felnőtt. Gyakran törnek rá nyugtalanító gyermekkori emlékek, és mániákusan foglalkoztatják azok a dolgok, amiket a közeli erdőben ásott el. Két társa van: az egyik Lauren, a kamasz lánya, aki rendszeres dühkitörésekkel küzd, és akinek nem engedi, hogy rajta kívül bárkivel is kapcsolatba lépjen. A másik pedig Olivia, a hűséges macskája, aki úgy érzi, hogy Istentől kapott küldetése megvédeni Tedet. Rajtuk kívül a férfi egyetlen bizalmasa a „bogárember”, egy terapeuta, aki előtt csak nehezen tudja eltitkolni valódi érzéseit.
A Ted szomszédjába újonnan beköltöző Dee Waltersnek szilárd meggyőződése, hogy Ted rabolta el tizenegy évvel korábban a kishúgát a közeli tó partjáról. Amikor kutatni kezd utána, hirtelen felborítja Ted addigi viszonylag nyugalmas életét…
Az olvasó számára elszórt, finom nyomok rémisztő értelmet nyernek, ahogy lassan kezd összeállni Ted valódi története ebben az izgalmas és kiszámíthatatlan történetben.


4. Sarah Pinborough - Ha ​addig élek is
Tucatthrillerek unásig ismerős nyitójelenete: egy nő kilép egy kapcsolatból, mert fizikailag fenyegetve érzi magát és gyermekét az apa súlyosbodó alkoholizmusa miatt. A férfi elborult aggyal tajtékzik, és kezét ökölbe szorítva bosszút fogad.
A következő jelenetben évekkel később látjuk viszont a nőt és gyerekét, és mivel tapasztalt thrillerolvasók és -nézők vagyunk, tudni véljük, mi fog történni: a középosztálybeli emberek szép, szolid élete romba dől, amikor utoléri őket a múlt. És nyilván meg is hal valaki. Pinborough regénye pontosan úgy indul, mint a többi, hasonló történet, de nem úgy folytatódik… Nagyon nem.
A szereplők titkokat cipelnek, amelyek persze idővel összefonódnak. A múlt valóban romba dönti a szép, szolid életeket, de egészen másképp, mint ahogy azt vártuk. A borzalom fokozatosan tárul elénk, és mire ráébredünk, hogy Pinborough ismét csőbe húzott bennünket, már késő kihátrálni: ebből csak előre menekülhetünk…


5. Sara Faring - A ​tizedik lány
Egy ​kísértetjárta argentin kúria.
Egy családi átok.
És egy csavar, amire egyáltalán nem számítanál.
Üdvözlünk mindenkit a Vaccaro Iskolában!
Dél-Amerika legdélebbi csücskében egy mindentől elzárt leányiskolát találunk. Különös erők sújtják ezt a szentségtelen szikladarabot, a legenda szerint mindenki el lesz átkozva, aki itt merészel letelepedni. Mavi számára viszont ez a hely az egyetlen kiút, hiszen édesanyját elragadta a kormányzó hatalom, így a neki el kell hagynia otthonát, Buenos Airest. Fiatal tanárként itt kezdhet új életet, Argentína leggazdagabb leánynövendékei között.
Mavi megpróbálja elfogadni az impozáns ház idegenszerűségét. De amikor tíz diákja közül az egyik eltűnik, és mindenki úgy kezd viselkedni, mintha megszállták volna, nem tud többé nem tudomást venni a szentségtelen sziklán kísértő erőkről. Meg akarja fejteni a hiányzó lány rejtélyét a figyelmeztetések ellenére is, hogy veszélyes éjszaka kószálnia. Ráadásul különös Másvilágiakról szóló pletykák is keringenek. Az egyik ilyen lélek, egy rejtélyes fiatalember olyan titkokat őriz, amelyek Mavinak nemcsak az érzéseire, hanem a puszta létezésére is hatással vannak.


6. Győri Anna (szerk.) - A ​legnagyobb ajándék és más klasszikus karácsonyi történetek
A legnagyobb ajándék című karácsonyi válogatás nyolc, ma már klasszikusnak számító történetet tartalmaz, olyan népszerű írók tollából, mint Charles Dickens, Lucy Maud Montgomery, Louisa May Alcott vagy O. Henry. Igazi időutazásra invitálnak bennünket az angolszász szerzők, az ókori világtól kezdve egészen a 20. századi amerikai kisvárosok miliőéig kalauzolják az olvasókat, miközben a karácsony örök értékeit és jelentőségét ragadják meg. A kötetben található novellák és elbeszélések egy része most először jelenik meg magyarul, a címadó Philip Van Doren Stern-írás pedig Az élet csoda szép című film alapjául szolgált.


7. Francis Duncan - Gyilkosság ​karácsonyra
A karácsonyfa alatt nemcsak az ajándékok hevernek, hanem maga a Mikulás is – holtan.
Mordecai Tremaine nyugdíjas rendőrnyomozó arra készül, hogy a dúsgazdag arisztokrata, Benedict Grame idilli udvarházának előkelő vendégseregletével töltse a szentestét. Az álmos kisváros és a ház is többarasznyi hó alatt várja a karácsonyt. Amikor a vendégsereg elkölti az ünnepi vacsorát, a csillogó karácsonyfadíszek már a fán lógnak. Éjfélkor azonban a vendégek nem csupán a névre szóló ajándékokat találják a fa alatt – hanem egy holttestet is. Az áldozat pedig igencsak hasonlít a Mikulásra… A gyanú árnyéka immár mindenkire rávetül, és Mordecainak kell megakadályoznia, hogy más is halálát lelje a szeretet ünnepén.

Megjegyzések