Könyvkritika: Riley Sager - Már ​csak egy maradt

Riley Sager
Már ​csak egy maradt   (The Only One Left)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
„TIZENHÉT ÉVES VOLT, SZINTE GYEREK, KISHÚGÁT KÖTÉLLEL GYILKOLTA MEG.” Így kezdődik az a gyerekvers, amelyről ma már sokan nem tudják, honnan származik. De 1929-ben a Hope család kegyetlen lemészárlása sokkolta Amerikát. A rendőrség azóta sem jött rá, ki követte el. Az egyetlen túlélő Lenora volt, a család kamaszlánya. Ám mindig is tagadta, hogy ő tette volna. Az elmúlt 50 év alatt senkinek se volt hajlandó beszélni a tragédiáról, és ki sem lépett az elátkozott, düledező villából.
„APJA TESTÉT KÉSSEL SZURKÁLTA SZÉT, ELVETTE ANYJA BOLDOG ÉLETÉT.” Lenora mostanra már idős, tolószékes asszony. A legutóbbi agyvérzése óta megnémult, és csupán egy írógép segítségével képes kommunikálni. Amikor új ápolónő érkezik hozzá, az egyik éjjel váratlanul lekopogja az írógépen, hogy mindent el szeretne mondani. És ahogy egyre több részlet kiderül a véres tragédiáról, az ápolónő elbizonytalanodik: vajon mennyire veszélyes Lenora, ez a látszólag törékeny, idős asszony?

   Az év egyik legjobban várt megjelenése volt nálam Riley Sager új kötete, ami idehaza újfent a Lettero kiadó gondozásában jelent meg.
   Nálam Riley Sager az év felfedezettje és kedvence, eddig minden könyvét olvastam és imádtam őket. A neve számomra garancia egy tökéletes krimi-thiller stílusokat ötvöző történetre, ahol a horror, a misztikus és a paranormális szálak is befigyelnek, valamint néha a gótikusság jegyei is felfedezhetőek.
   A Már csak egy maradt pontosan a fentebb felsorolt jelzők kiváló harmóniája, ami kellemesen megborzongatott, meglepett és természetesen jó értelemben, de totálisan lesokkolt.
   Sagernél már megszokhattuk, hogy mindig egy nő a főszereplő, ráadásul egy olyan női karakter, aki maga is sötét titkokat rejteget.
   Esetünkben Kit, az ápolónő, aki a város leghírhedtebb házába szegődik el dolgozni, egy olyan idős és magatehetetlen hölgy mellé, akiről még gyermekriogató versikét is költöttek, hiszen évekkel ezelőtt titokzatos körülmények között lemészárolták a családját és csak ő, Lenora Hope maradt életben...
   Tehát adott egy ház, a Hope's End, ami egy hatalmas sziklaszirt tetején található, a világól elzárt és hirhedt birtok, ahol az ártatlanságát soha nem bizonyító Lenora vegetál.
   Vele él a szigorú hátvezetőnő, Mrs. Baker, a cserfes cseléd, Jessie, a jóképű mindenes, Carter és a kedves, de szófukar szakács, Archie.
   Ide kerül Kit, aki az előző ápolónő, a nyomtalanul eltűnt Mary után áll munkába.
   Nem kell sok idő, hogy a látszólag beszéd-és mozgásképtelen Lenora felvegye vele a kapcsolatot és közölje: mindent el akar mondani.
   Ezek után pedig megkezdődik egy hátborzongató utazás, hiszen Kit eldönti, hogy megfejti az évekkel ezelőtti Hope-gyilkosságokat, valamint azt is bebizonyítja: itt senki sem ártatlan és senki sem az, akinek mondja magát.
   A regény leginkább a gótikus és a pszicho-thriller stílusok elemeit vonultatta fel, némi misztikus szállal megspékelve.
   Nagyon gyorsan haladtam vele, olvastatta magát, pedig nem volt egy rövid könyv, mégis olyan izgalmas volt, hogy nem tudtam és nem is akartam letenni.
   Egyszerre két szálon játszódott, a múltban, az 1929-es évben, a gyilkosságok idején, valamint Kit jelenében, bő ötven évvel később.
   Kit maga is a démonaival küzdött, bőven akadt megannyi személyes és családi problémája és közben mégis a nyakába vette a Hope család brutális kivégzésének történetét is.
   Riley Sagernek nincs két egyforma könyve, ezt bebizonyította. 
   Mindig képes arra, hogy meglepjen, hogy csűrjön-csavarjon az eseményeken és én csak kapkodjam a fejem.
   Senki, de tényleg senki sem az volt, akinek hittük és ennél többet nem árulhatok el, mert akkor az már óriási spoiler lenne!
   A vége meghökkentő és habár teljesen lezárt, kerek egész, volt amivel másokhoz hasonlóan én sem tudtam jó szívvel egyetérteni, azonosulni, mert hihetetlennek, butaságnak és önkínzásnak tűnt.
   Attól független nagyon tetszett és jó szívvel ajánlom mindenkinek. Sager rajongóinak, a műfaj kedvelőinek, valamint azoknak, akik valami különlegesre vágynak.
   Pár szó a borítóról:  A borító az egyik eredeti kiadás magyarosított változata, rajta a Sziklák és a Hope család kúriája, valamint a mindent elemésztő és bekebelező óceán.
   Olvastam a kötetben, hogy az eredeti borítótervet készítő stúdió engedélyével lett így megfakítva a kopottas hatás kedvéért, ami ugyebár a magyar kinézetek sajátja.

Megjegyzések