Könyvkritika: Riley Sager - Egy ​ház a tónál

Riley Sager
Egy ​ház a tónál  (The House Across the Lake)
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Casey, a sikeres színésznő éppen a hétvégi házában időzik. Igazából nincs nagyon mit csinálnia. Amikor a kezébe akad egy távcső, figyelni kezdi a szomszédjait: Tom és Kathrine látszólag abszolút álompár. A férj jólmenő befektető, a feleség gyönyörű ex-model. Tényleg fogalmuk sincs, hogy valaki lesi őket?
Casey megfigyelős játéka nemsokára rögeszméssé válik. Aztán váratlanul eltűnik a szép feleség a szomszédból. Vajon hol lehet? És közben miért posztol az Instagramon olyan fotókat, mintha minden rendben lenne? Tényleg annyira fontos Casey számára, mi történik a másik házban?
Ne felejtsd, mindenkinek van titka! Csak egyeseké pokolian veszélyes.

   Az írótól eddig két könyvet olvastam, ezeknek a linkjeit pedig itt találjátok: Könyvkritika: Riley Sager - Várj, ​amíg sötét lesz és Könyvkritika: Riley Sager - Zárj ​minden ajtót!
   A Zárj minden ajtót! című regény elolvasása után, úgy döntöttem, hogy hivatalosan is esélyt adok a többi Riley Sager kriminek, de a könyvtárban nálunk az összes kötete kölcsönzésben van, így jött hát az ötlet, hogy akkor megveszem magamnak a Libriben az Egy ház a tónál címűt.
   Ez úgymond az író legfrissebb, utolsó műve, ami egyébként a Molyon nagyon megosztó lett és nem kapott olyan jó százalékokat, mint a fentebb felsorolt művek.
   Nálam sem körözte le a Bartholomew épület sötét titkait és Jules kalandjait, de jobban tetszett, mint a Várj, amíg sötét lesz.
   Szerintem leginkább azt kell tudni erről a kötetről, hogy olyan, mintha a keveréke lenne ennek az eddig általam is elolvasott két történetnek.
   Eleinte úgy indul, mint A lány a vonaton, illetve a Nő az ablakban kötetek, tehát adott egy nő, jelen esetben Casey, aki egy színésznő és a világ elől menekült el a családja régi Greene-tó melletti házához.
   Casey sokat iszik, állandóan, mindig, egyszóval képtelen uralkodni magán, igazi önsajnálatban és bűntudatban tobzódó alkoholista, így nem is annyira szimpatikus. 
   Unatkozik, így hamarosan figyelni kezdi a szemközti házat, amiben Katherine és Tom kettőse lakik, amikor olyan dolgokat vél látni, amit egyáltalán nem kellene...
   Hamar világossá válik, hogy a gyönyörű Katherine eltűnt, a férfje pedig ezt teljesen természetes módon kezeli, miközben egyre inkább úgy érezzük, hogy valami tényleg nem stimmel itt, nem csupán Casey képzelődik whisky-gőzös mámorában.
   Ám ez még nem minden, hiszen ahogy haladunk előre a történetben, úgy ismerjük meg a többi szereplőt, valamint érzékeljük azt, hogy bizony Casey-nek is bőven van mit eltitkolnia!
   Casey titka pedig egy olyan fordulatot hoz a cselekménybe, ami után a szépen-lassan bevezetett misztikus szál, immáron valódivá válik és ettől kezdve elszabadul a pokol.
   Riley Sager nagyon jól ért a nők nyelvén, legalábbis eddig minden könyve, amit olvastam tőle női szemszögből volt elmesélve.
   Kiválóan szól a nyelvünkön, átérzi a kétségeinket, a vágyainkat, a reményeinket és a gyötrelmeinket is, szóval le a kalappal előtte.
   Mindenképpen készüljetek fel rá, hogy egy olyan sorozatgyilkosos, tehát roppant felkavaró sztorit kaptok, ahol főszerepet játszik a misztikum, a túlvilági jelenlét és a szellemek is.
   Ha ezt elfogadjátok, akkor már tuti, hogy olyan jól fogtok rajta szórakozni, mint ahogyan azt én is tettem.
   Izgalmas, pörgős, letehetetlen, sokkoló és brutális, de mindenképpen jó értelemben. A Molyos címkék ez egyszer nem hazudnak, nem vezetnek félre.
   Én ezt képes voltam elfogadni, megemészteni, pont ezért gondolom azt, hogy végül teljes mértékben elnyerte a tetszésemet.
   Sokszor nem lehetett tudni, hogy mi az igazság és mi a hazugság, a kitaláció vagy éppen a lázas képzelgés. Ki vagy kik a valódi áldozatok és ki az igazi bűnös?
   A múlt és a jelen összekapcsolódik és szép lassan minden világossá válik, értelmet nyer.
   Számomra bőven akadtak olyan megválaszolatlan kérdések amikre nem kaptam egyértelmű válaszokat, de tudom, hogy az ilyen témájú regényeknél ez a szokás. Sok minden az olvasóra van bízva, erősen figyelni kell a jelekre és gondolkodni, önálló következtetéseket levonni.
   A lezárással viszonylag elégedett voltam, ám nyitott dolgok azért itt is maradtak még.
   Izgatottan várom a szerző további megjelenő műveit, addig pedig igyekszem bepótolni és sort keríteni az eddig összes, magyarul megjelent kötetére.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti hangoskönyv kiadás magyarosított változata és teljesen jól beleillik az eddig kiadott Sager munkásságba.
   A képen a Greene-tó feneketlen mélysége, valamint a Royce-ház modern, üvegfalú épülete, ami ugyebár megannyi sötét titkot rejt.

Megjegyzések