Könyvkritika: Lisa Jewell - A ​föld nyelte el és Lisa Jewell - Az ​éjjel, amikor eltűnt

 Sziasztok! :)
 
   Két, mostanában olvasott kötet rövid, ám annál lényegre törőbb értékelésével jövök.
   Ezek: Lisa Jewell - A ​föld nyelte el és Lisa Jewell - Az ​éjjel, amikor eltűnt.

Lisa Jewell
A föld nyelte el   (Then She Was Gone)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
Ellie Mack egyszerűen tökéletes volt. Tizenöt éves, a legkisebb a három testvér közül. Szerették a szülei, a barátai, a tanárai, a pasijával álompárt alkottak. Már csak néhány nap volt hátra, hogy kezdődjön az idilli, vizsgák utáni nyári szünidő. Előtte állt az élet.
Amikor a föld nyelte el.
Tíz év telt el, Ellie édesanyjának, Laurel Macknek időközben tönkrement a házassága. Most egy kávézóban megismerkedik egy férfival, aki váratlanul vonzónak bizonyul. Laurel meglepetten érzi, hogy a flört kezd komolyra fordulni: máris ott tartanak, hogy a férfi, Floyd bemutatja a lányainak. És Laurel lélegzete elakad – mert Floyd legkisebb lánya szakasztott úgy néz ki, mint Ellie.
Hogyan lehetséges mindez? Egyáltalán hova tűnt Ellie? Laurelben újra feltolulnak a nagy nehezen szőnyeg alá söpört kérdések.

   Egy olvasónk ajánlására és egy azt követő hirtelen ötlettől vezérelve olvastam el ezt a könyvet, ami egyébként az első Lisa Jewell regényem, de már a könyv elején tudtam, hogy biztosan nem az utolsó.
   Ez a történet nagyon felkavart, teljes érzelmi hullámvasút volt és sokszor csak fogtam a fejem és sírtam, néha meg hitetlenkedtem és igen, picit sikoltottam is, valahol mélyen, legbelül.
   Borzasztó, fájdalmas, beteg, lélekölő, sokkoló és néha gusztustalan, de közben izgalmas, olvasmányos és reménykeltő.
   Az írónő stílusa kicsit túl egyszerű, rövid, velős mondatokkal operál, sok párbeszéddel, de pont ezért lehetett vele jól haladni.
   Ellie, Istenem, az a szegény lány. :(
   Fáj érte a szívem és persze Laurel, az anyuka, mert tudom, hogy az egész családot megrázta Ellie eltűnése, de egy igazi anya fájdalmát semmi és senki sem tudja felülmúlni.
   Kezdetben még találgattam, hogy vajon valami misztikus szál lesz-e benne, Poppy és Ellie hasonlóságának hála, aztán egyre jobban kialakult ez a végső titok és persze feltárult előttünk.
   Nagyjából sikerült kitalálnom az igazságot, de itt-ott azért akadtak meglepő dolgok.
   Jó kérdés, hogy ajánlom-e? Persze, ajánlom, de jobb felkészülni rá, hogy össze fog törni.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata és a szürke, borongós háttér hideglelős teret ad a a kopár fáknak, valamint a hulló virágszirmoknak.


Lisa Jewell
Az ​éjjel, amikor eltűnt   (The Night She Disappeared)
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Anyu, itt vannak páran a suliból, és meghívtak magukhoz. Egy óra. Oké?
2017, Szent Iván-éj: Tallulah, a tizenéves leányanya randizni megy, kisbabájára otthon a fiatal nagymama, Kim vigyáz.
Este tizenegykor Tallulah küld egy sms-t Kimnek. Hajnalban, fél ötkor Kim arra ébred, hogy Tallulah még mindig nem ért haza.
A lány ismerősei azt mondják Kimnek, hogy látták Tallulah-t: egy medencés partira tartott az erdőbe, egy Sötét Ház nevű helyre, ami nincs is messze.
Tallulah soha többet nem megy haza.
2018: Sophie az erdőben sétál egy bentlakásos iskola mögött, ahol a barátja nemrég állt munkába mint vezető tanár. Meglát egy kerítéshez szögelt kartont, amin az áll: ÁSS ITT.
Megoldatlan ügy.
Kihalt ház.
Egy család borzalmas titkot rejteget.

   Egyetlen nap leforgása alatt olvastam el, mert egyszerűen nem tudtam letenni.
   Nagyon izgalmas volt, olvasmányos és sokkal kidolgozottabb, mint az írónő előző könyve, (A föld nyelte el) ami igazából ez előtt jelent meg, csak idehaza adták ki másképpen.
   A lélektani részek letaglózóak voltak, teljesen átjött nekem Scarlett és a családjának a mérgező, kizsigerelő, mindenkit kihasználó, hazug, képmutató személyisége.
   Egy feszültséggel teli krimi-thriller, ami több szálon futott most is és itt is főszerepet játszott az anyaság, valamint egy kettős eltűnés.
   Akármennyire is lekötött, nem adok rá csak négy csillagot, mert a végét roppant elkapkodottnak éreztem. Mi volt ez a befejezés? Sok mindenre nem kaptunk egyértelmű választ. Túl sok nyitott kérdés maradt, túlságosan a levegőben lóg a legtöbb karakter sorsa. :(
   Most már biztos, hogy el fogom olvasni A fenti lakókat is, valamint izgatottan várom a szerzőnő további – reményem szerint – magyarul megjelenlő műveit.
   Lisa Jewell egyébként egy igen termékeny szerző, több zsánerben is alkot és szívesen elolvasnám akár az összes regényét.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata, amin a kék, a fekete és a sárga színek dominálnak.
   Itt is láthatunk kopár, kopasz fákat, valamint az utca végén egy lány, valószínűleg Tallulah sziluettjét.

Megjegyzések