Könyvkritika: Kate Stewart - Falka és Suzanne Allain - Mr. ​Malcolm lajstroma

Sziasztok! :)

   Két, mostanában olvasott kötet rövid, ám annál lényegre törőbb értékelésével jövök.
   Ezek: Kate Stewart: Falka és Suzanne Allain: Mr. ​Malcolm lajstroma

Kate Stewart
Falka  (Flock)
The Ravenhood trilógia - 1. rész
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
„A ​szíved mélyén, ha nem kellene választanod, megtennéd?”
A tét egyszerű: a tizenkilencéves Cecilia Hornernek egy dolga van – át kell vészelnie egy évet Triple Falls kisvárosában, ahol a családjától különélő apjánál lakik és munkát kell vállalnia az apja gyárában. Cserébe az apja fizeti a főiskolai tandíját, és egy kisebb vagyont is biztosít, amiből Cecilia segítheti egyedülálló anyját.
De minden megváltozik, amikor az első munkanapján megismerkedik a helyi fiúval, a szexi Seannal. Sean összehozza összetartó baráti körével, köztük a titokzatos Dominic-kal. A társaság a saját törvényei szerint él, és ugyanolyan hollót ábrázoló tetoválásuk van…
Cecilia mindig is óvatos volt, de most elvakítják a Sean és Dominic iránti egyre erősödő érzései, és úgy dönt, kiélvezi az utolsó szabad nyarát, és nyit az új élmények felé, repítsék azok bárhova is…
A merész, szexi, romantikus, korunkba átültetett Robin Hood-történet lélegzetelállító fordulatai és elsöprő érzelmei magával ragadnak, és nem eresztenek.
Ez a szokatlan, és tabudöntögető szerelmi történet mindvégig töretlen izgalmat ígér, rejtélyekkel, szexiséggel, függőséget okozó rosszfiúkkal, akcióval és ÉRZELMEK SOKASÁGÁVAL.
Kate Stewart „Ravenhood” trilógiája elvarázsolta a TikTok közönségét világszerte. Elsöprő népszerűségre tett szert az olvasók között, akik számtalan videót készítettek, hogy megosszák az élményeiket a sorozattal kapcsolatban.

   Nem tudom, hol is kezdjem…nálam ez a könyv nagyon megosztóra sikeredett.
   Először is, egyetértek azokkal, akik írták előttem, hogy olyan volt a kezdés, mintha Bella utazna Forksba. Ez a gondolat nálam is betalált. Szürke kisváros, egy szürke, egyszerű lány, aki belekeveredik valami veszélyesbe.
   Aztán már átcsapott a Bella és a farkasfalka „románca" típusú dolgokba…:D
   Nem vagyok prűd, nem árulok petrezselymet sem, ráadásul olyan könyveken edződtem előtte, mint az Asztal három főre és az Osztozni Hailey-n, szóval igazából nem a poliamóriával volt gondom, hanem    azzal, ahogy ezt az egészet kezelték.
   Felőlem csinálják csak hármasban, de azt ne próbálják meg bemesélni, hogy ez nem okoz bonyodalmat, érzelmi hullámvasutat, pláne nem féltékenységet. Amíg csak a szexről szól, a szimpla testiségről, addig oké, de ha érzelmeket viszünk bele, márpedig az írónő azt vitt, akkor ne játsszuk már azt, hogy ez így rendben van…
   A másik gondom az volt, hogy utáltam a szereplőket.
   Cecilia idegesítő, naiv, nyafogós és annyira befolyásolható, hogy az már fáj. Buta, elvakult. Borzalom.
   Sean, a napsugaras, butyiolvasztó Sean…Atyám, de gyűlöltem. Volt pár gondolata, amivel sikerült egyetértenem, de ezt leszámítva régen olvastam már ennyire irritáló pasiról. Ráadásul gyanús volt már az elejétől kezdve.
   Dominic, meg nekem annyira semmilyen, bár az biztos, hogy kettejük közül ő az érdekesebb, de annyira elcsépelt már ez a macsó, bunkó, ám belül érző szívű „hős".
   A kémia tagadhatatlanul működött és a folytatásra is kíváncsi vagyok, mert nem kaptunk egyértelmű válaszokat, rengeteg nyitott kérdés maradt, szóval adok esélyt a folytatásnak, de kicsit sem hibátlan, van még hová fejlődnie, viszont innen lehet igazán szépíteni.
   Frissítve: 2023. 11. 05.: Beleolvastam a második részbe, az 50. oldalig jutottam, amikor végleg rájtöttem, hogy nem tetszik és nem fogom elolvasni a folytatásokat! Ez van. Inkább nem erőltetem, mert engem Kate Stewart nem győzött meg.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata, amin a fekete és a vörös színek dominálnak. 
   A holló tollak beszédesek és a történet szempontjából roppant jelentősek.


Suzanne Allain
Mr. ​Malcolm lajstroma  (Mr. Malcolm's List)
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Ha ​egy öntelt agglegény kizárólag olyan hölgyet tud feleségnek elképzelni maga mellé, aki megfelel a szigorú feltételeinek, megérdemli a leckéztetést – és ez örök igazság.
A tekintetes Jeremy Malcolm feleséget keres, de nem akármilyet. Menekül a vagyonára áhítozó nők elől, és igyekszik megtalálni azt a hölgyet, aki a gondosan összeállított listáján szereplő kritériumoknak sorra megfelel. Ám egyre fogy a remény, mert hiába keresgél évek óta, nem leli a tökéletes társat. Ekkor érkezik a városba Selina Dalton kisasszony…
Selina, aki egy plébános lánya, nem tudhat nagy vagyont magának, és a felsőbb körökben sem járatos. Amikor a barátnője, Julia meghívja Londonba, nagyon boldog – egészen addig, amíg ki nem derül, hogy részt kell vennie egy fondorlatos tervben, mellyel Julia bosszút akar állni Mr. Malcolmon. Selina vonakodva egyezik bele, különösen, miután személyesen is megismeri az ellenállhatatlan Mr. Malcolmot, aki úgy tűnik, mégsem olyan öntelt gazember, mint amilyennek Julia jellemezte.
Ám amikor Mr. Malcolm az elérhetetlen lajstroma alapján kezdi méregetni Selinát, a lány úgy dönt, ő maga is meghatározza a kívánalmakat, amiket egy férjjelöltben látni kíván. És ha Mr. Malcolm meg akar felelni ezeknek, fel kell fednie az igazi énjét…
Lubickolj a régenskor üde romantikájában!

   A Falka után valami könnyed, gyorsan olvasható romantikus történetre vágytam, hogy visszaadja a hitem az igaz szerelemben, így esett a választásom erre a kötetre.
   A filmet még nem láttam, de biztosan meg fogom nézni, mert nekem tetszett.
   Kicsit riasztó az alacsony Molyos százalék, de örülök, hogy adtam neki egy esélyt.
   A nagy klasszikus Jane Austen írásait idézi, de persze sokkal olvasmányosabb és haladósabb stílusban.
   Mr. Malcolm egy igazi markáns úriember, aki egy tízes lajstrom alapján méri fel a hölgyeket és dönti el, hogy ki az aki hozzáillő pár lenne, ám igazából eddig senkit sem talált magának, mert a lista kicsit túl szigorú.
   Aztán feltűnik a színen Selina, akit egy sértett hölgy ismerőse rábeszél arra, hogy leckéztessék meg a dölyfös Jeremyt, ettől kezdve pedig beindul a cselekmény, sok bonyodalom és félreértés árnyékolja be kettejük kapcsolatát, miközben igaz érzelmek szövődnek szerelmeseink között.
   Legjobban az tetszett ebben a történetben, hogy szépen átszövi a kedves romantika, valamint a habkönnyű humor.
   Jól egyensúlyozik a régensség korabeli történelmi romantikusok és a mai, modern New Adult regények határán.
   Én jó szívvel ajánlom, főleg ha valami haladós, laza kis romantikus olvasmányra vágytok. :)
   Pár szó a borítóról:  A borító tulajdonképpen maga a film plakátja, szóval sokat nem kell várni tőle, de tagadhatatlan, hogy egyáltalán nem így képzeltem el a szereplőket.

Megjegyzések