Könyvkritika: A. M. Howell - Az ​elveszett titkok kertje és A. M. Howell - A ​titkos csillagvizsgáló

 Sziasztok! :)

   Két, mostanában olvasott kötet rövid, ám annál lényegre törőbb értékelésével jövök.
   Ezek: A. M. Howell: Az ​elveszett titkok kertje és  A. M. Howell: A ​titkos csillagvizsgáló 

A. M. Howell 
Az ​elveszett titkok kertje  (The Garden of Lost Secrets)
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
1916. október
Angliában háború van, Clarát pedig a nagynénjéhez küldik vidékre. A kastélyhoz tartozó kertészlakban azonban titkok fogadják… Egy sötét, bezárt szoba, egy rosszban sántikáló tolvaj, és egy titokzatos, éjjelente felbukkanó fiú. Clara ugyancsak titkot őriz a háborúban harcoló bátyjáról. Amikor a helyzet veszélyesre fordul, össze kell szednie minden bátorságát, hogy mentse magát és a szeretteit.
Titkok, rejtély és bátorság ötvöződik ebben a történelmi hátterű regényben.

   Egy igen tanulságos, kedves és szívhez szóló történet, ami gyorsan olvastatta magát és elnyerte a tetszésemet.
   Bizonyos momentumai emlékeztettek A titkos kert történéseire, valamint az írói stílus hasonlított Lucy Strange regényiehez, de ettől csak még jobban tudtam szeretni.
   Clara szimpatikus főhősnő volt, bátor és szép, íves karakterfejlődésen esett át, akárcsak az őt körülvevő felnőttek. Szerettem még Willt, valamint a Grófot is.
   Egy izgalmas, titkokkal és a háború borzalmaival átszőtt mese, ami alapjában véve gyerekeknek íródott, de bármely felnőttnek jó szívvel ajánlom, mert kortól és nemtől függetlenül lehet élvezetes. :)
   Lírai, drámai mű a barátság és a család fontosságáról, sok tanulsággal és egy reménykeltő végkifejlettel.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata, amin a kék és a narancssárga színek dominálnak.
   Egy kulcslyukot láthatunk amit benő a mandarin, benne pedig Clara maga, aki azzal a bizonyos levéllel a kezében rohan a vidéki kúria előtt. 


A. M. Howell 
A ​titkos csillagvizsgáló   (Mystery of the Night Watchers)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
1910 májusa
Ahogy a ragyogó Halley-üstökös egyre közelebb ér a Földhöz, Nancy élete a feje tetejére áll, amikor Suffolkba kénytelen utazni nagyapjához, akivel korábban sosem találkozott. A függönyök behúzva, Nancy nem hagyhatja el a házat; senki nem tudhatja, hogy ő és édesanyja ott vannak.
Amikor Nancy felfedezi a ház titkos csillagvizsgálóját és rájön, hogy nagyapja és édesanyja éjjelente elhagyják a házat, elhatározza, hogy az egyre tornyosuló rejtélyek nyomába ered. Vajon hová mehetnek a felnőttek? Miért nem láthatja őket senki? A múltban gyökerező sötét titkokra fény derül, ám közben Nancy élete is veszélybe kerül. Az elveszett titkok kertje népszerű szerzője, A. M. Howell újabb regénye mélyre temetett titkokkal és sötét hazugságokkal vegyített kalandot kínál, a huszadik század elejének Angliájába repítve az olvasót.

   A. M. Howell munkássága nálam nem veri Lucy Strange írásait, nekem ő az etalon ebben a műfajban, de őt viszont szorosan követi Howell.
   A titkos csillagvizsgáló sokkal jobban tetszett, mint Az elveszett titkok kertje, pedig már azt is szerettem. Az írói stílus, a hangnem kiforrott volt, ráadásul gyorsan lehetett vele haladni, kiválóan olvastatta magát.
   Ebben a történetben Nancy kalandjait követhetjük nyomon, akinek mindennapjait az 1910-es években visszatérő Halley-üstökös „árnyékolja" be.
   Az üstökösről olvasni már eleve különleges volt, hiszen valós eseményeken alapszik, ezt a szerző is kifejti a kötet végén lévő összegzésben. Furcsa volt látni, hogy mennyire különbözően élték meg az emberek a kométa érkezését. Valaki örült neki és ünnepelte, míg valaki rettegett tőle. Érdekes.
   Nancyt és húgát, édesanyjuk egyik pillanatról a másikra szakítja ki a jól megszokott környezetükből, hogy aztán találkozzanak az eddig halottnak hitt nagyapjukkal…
   Megannyi családi titok és dráma szövi át a cselekményt, miközben újra előtérbe kerül a család, a testvéri szeretet és a barátság, valamint a hűség fontossága is.
   Külön öröm volt viszontlátni Mrs. Gilbertet, aki Claráról is tett említést, így pedig egyből világossá vált, hogy a két kötet, habár szorosan nem függ össze, úgymond akkor is ugyanabban az univerzumban játszódik. ;)
   Szuper ifjúsági regény, bátran ajánlom mindenkinek.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata, amin a sötétkék és a piros színek dominálnak.
   A középpontban Nancy, kezében egy egy olajlámpással, a sziluettjét pedig körbeveszi megannyi, a kötetre jellemző szimbólum, mint például csillagképek, az üstökös és persze a Kupolaház.

Megjegyzések