Könyvkritika: Fiala Borcsa - Bakonyi ​zsiványok

Fiala Borcsa
Bakonyi ​zsiványok
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
1869: ​az ifjú Oroszlán Bálint megszökik az akasztófa alól, betyárnak áll, és beveti magát a Bakony rengetegébe.
2023: egy iskolai csőtörés miatt online oktatásra kényszerülő Bíró Kadosa lecuccol erdész nővéréhez, és felfedező útra indul a Bakony rengetegébe.
És találkoznak.
Ezzel fantasztikus, az időn is átívelő kaland veszi kezdetét, amely során Kadi megismeri a betyárvilágot, barátságot köt néhány nehéz sorsú zsivánnyal, és mindent megtesz azért, hogy megmentse őket a rájuk leselkedő halálos veszélytől.
Ehhez azonban kicsit korrigálnia kell a múltat, azaz alaposan megkavarni a dolgokat a 19. században. Lehetőleg úgy, hogy jól süljön el a csalafintaság, és mindenki életben maradjon.
De mint tudjuk, betyárkodni semelyik században sem életbiztosítás.

   A könyvtárból kölcsönöztem ki a kötetet, szóval nem saját példány, de igazán megérte. Egy újabb remek Fiala Borcsa féle humoros és tanulságos ifjúsági regényhez volt szerencsém.
   Passzolt így az év végéhez, hiszen Kadosa és a nővére a kötetben együtt ünneplik a karácsonyt, ráadásul a regény vége már 2024-ben játszódik.
  Ezúttal egy korokon és időn átívelő kalandban volt részünk, hiszen a főszereplő fiú, Kadosa egy fa odvában rálel egy időkapura, ami visszaviszi őt az 1860-as évekbe, a Bakony betyárvilágába, ahol megismerkedik Oroszlán Bálinttal és barátaival.
   Fiala Borcsa most is kitett magáért, hiszen egy nagyon vicces, roppant tanulságos és szívemnek kedves történetet kaptunk tőle.
   Most fantasy szál is vegyült a történetbe, nem is kevés.
   Fontos szerep jutott a természetvédelemnek, a barátságnak, a bizalomnak és persze megannyi hajmeresztő kalandnak.
   Telis-tele volt jópofa és emlékezetes karakterekkel, Kadi és a nővére Lina, egy újabb szuper páros lett, belevalók és mindenre elszántak.
   Aztán persze ott volt még Bálint és a bakonyi banda, a zsiványok, akik közül Tamás, Macska Miska és az ikrek lettek a kedvenceim.
   Most is sokat tanulhattunk, hiszen megannyi történelmi utalás került terítékre, nem mellesleg pedig, Kadi létrehozott egy népszerű és jól működő blogot is, ami kikacsintás az írónő munkájára.
   Elsősorban az eredeti humor volt az, ami igazán megfogott ebben a történetben. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az írónő remekel, olyan szófordulatokat használ, hogy olvasás közben hangosan kacarásztam még a buszon is, igazán jókat derültem a beszólásain.
Bakonyi betyárok
   Fiala Borcsa remekül hozza a régi ifjúsági - és gyermekkönyvek hangulatát, közben mégis modern, mai. Kicsit olyan, mintha Nógrádi Gábor munkássága ihlette volna, ami óriási piros pontot jelent, mert magyar vonatkozásban, gyerekeknek szóló könyvek terén, nálam Nógrádi Gábor művei az etalonok.
   Nem titkolt célja volt a szerzőnek, hogy szórakozva okítson, játszva tanuljon az olvasó gyermek, ám azért felnőtt fejjel is bőven találtam benne érdekességeket, újdonságokat.
   A könyv igazi erőssége az az utánozhatatlan légkör, ami anno A Pál utcai fiúkból, a Tüskevárból és a Légy jó mindhaláligból is áradt, valamint külön kiemelném a retro életérzést, amely a régi Bujtor István filmek legemlékezetesebb pillanatait idézte meg előttem.
   Ezt a kedves történetet minden gyereknek olvasnia kellene, mert építő jellegű, izgalmas, néha picit ijesztő, ellenben valóban megmosolyogtat.
   Pár szó a borítóról:  Kadosát láthatjuk, aki boldogan és elszántan fut együtt a bakonyi zsiványokkal, és persze téli kötethez híven mindent hó borít, valamint repkednek az aranypénzek.
   A borító nagyon illik az eddigi kötetekhez.
A téli Bakony

Megjegyzések