Könyvkritika: Holly Jackson - Jó kislányok, rossz viszonyok

Holly Jackson
Jó ​kislányok, rossz viszonyok  (Good Girl, Bad Blood)
Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz trilógia- 2. kötet
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Valaki eltűnt.
Senki sem beszél.
De MINDENKI figyel…
Pip Fitz-Amobi felhagyott a nyomozással. A tavaly megoldott gyilkossági ügyet feldolgozó bűnügyi podcast óriási népszerűségre tett szert. Pip mégis váltig állítja, hogy nyomozó napjainak vége.
Amikor azonban eltűnik egy közeli barátja, a rendőrség a kisujját se mozdítja, így kénytelen újra akcióba lendülni. 
Ha a zsaruk nem nyomoznak, megteszi Pip; ám a kisváros minden sötét titka újabb kérdéseket vet fel.
Vajon Pip megtalálja a válaszokat, mielőtt kifut az időből?

   Óriási elvárásokkal álltam neki, hiszen az első kötet a tavalyi évem hatalmas kedvence volt és ebben sem csalódtam, szerettem, habár lassabban haladtam vele és azért őszintén el kell ismernem, hogy nem volt annyira jó, mint az előzmény, itt-ott beleesett a tipikus második részek hibájába, elérte az a bizonyos átok.
   A Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz immáron egy sikeres és ismert podcast, amit Pippa, főhősnőnk készít.
   True-crime podcast, mint a Gyilkos a házban sorozatban, tehát olyan esetekről mesél és hallhatunk benne, amik valóban megtörténtek, éppen ezért Pipnek rengeteg ellensége van, napi szinten kapja a fenyegetéseket, ráadásul az előző részben megismert nemi erőszakkal vádolt és persze abban bűnös Max Hastings tárgyalása még folyamatban.
   Még mindig igaz, hogy jó szívvel ajánlom - most már elsősorban - a trilógia rajongóinak, mert úgy vélem ismerni kell az előzményeket, még akkor is, ha bőven vannak visszautalások és egy összefoglaló.
   Akik szerették Karen M. McManus - Lehull ​a lepel és Tartsd ​meg a titkot írásait, a Sara Shepard féle Hazug csajok társaságát, valamint az Adam Brody főszereplésével készült Az ifjú nyomozó című filmet, azok Holly Jackson történeteinek is bátran álljanak neki.
   Ifjúsági könyv, de azon kívül, hogy fiatalok nyomoznak benne, igazából semmi más nem utal erre a jelzőre. 
   Csavaros krimi, drámai fordulatokkal, családi drámákkal, szexuális és egyéb erőszakkal, drogokkal, bűnözéssel, hazugságokkal és most már az online térben elkövetett bűncselekményekkel.
   Ebben a kötetben egy 24 éves fiatal férfi, Jamie tűnik el, a családja pedig Pip segítségét kéri, hiszen a rendőrség szó szerint csak legyint az egészre és nem hajlandók bővebben utánanézni a dolgoknak...
   Sajnos láttam realitást az események alakulásában, hiszen az igazságszolgáltatás nem erőssége a mi országunknak sem, évtizedekig tárgyalnak bizonyos dolgokat, jogerős ítélet még később születik, a nyomozás meg egy nagy nulla.
   Ez ebben a regényben is így van, a rendőrök csupán csak kellékek, hogy a szerző jól kiemelje Pippa rátermettségét.
A kép forrása
   Ravi újfent segít neki, ahol csak tud, most már kívülállóként, de attól még ugyanolyan lelkesen. Ők ketten szuper páros, végre nyíltan kimondják az érzéseiket. Cukik együtt, de a párkapcsolati kommunikációban van még hova fejlődniük. ;)
   Akadtak üresjáratok, amikkel néha nem tudtam mit kezdeni, itt-ott picit leült a sztori, de ezt annak tudom be, hogy meg kellett ugrani az első részt, az meg nem mindig szokott sikerülni.
   A végén lévő kettős csavar viszont felpörgetett és sok-sok mindent új színben tűntetett fel. Ekkor éreztem azt valójában, hogy végre megérkeztünk, itt vagyunk és egy újabb hamisíthatatlan Holly Jackson regényt olvasok. :)
   Gyanakodtam pár emberre és igazam is lett, ennek örültem, persze ez nem vont le a sztori értékéből, csupán krimivel pallérozott elmém dicshimnuszává vált. :D
   A fejezetek között most is voltak érdekes és különleges betétek. 
   Interjúk, messenger és sms beszélgetések, újságcikkek, blogbejegyzések, kommentek. Ezek megint kivételessé tették ezt az egészet.
   A lezárás bőven tartogatott meglepetéseket. 
   Az adott ügy megoldódott, ám akárcsak anno Andie és Sal esetében, úgy itt is maradtak ködös, megválaszolatlan kérdések, amiknek talán már semmi köze Jamie ügyéhez, de jó alapok lehetnek majd a befejezéshez.
   Olyan gyanúval élek, hogy talán maga Pippa sem lesz végig ártatlan, hiszen ne feledjük a krimik egyik jól bevált igazságát: a nyomozó attól igazán tehetséges, hogy teljesen beleéli magát az eseményekbe és ezáltal átérzi a gyilkos tetteit, kvázi ő is kiváló és potenciális bűnöző jelölt...
   Remélem hamarosan érkezni fog a befejező rész és jó lenne ha az előzménye is megjelenne majd.
   Pár szó a borítóról:  A borító az egyik külföldi kiadás teljes változata. Imádom, mert kifejező és szuperül illik a történethez.
   A vérvörös szín, az újságcikkes háttérrel, az elmaszatolódott ujjlenyomatok, valamint a füllhallgató, aminek fontos jelentősége van.
Az előzmény

Megjegyzések