Filmajánló: Gyilkosság az Orient expresszen

Sziasztok! :)

   Sosem csináltam titkot belőle, hogy Agatha Christie az egyik kedvenc íróm és a Gyilkosság az Orient expresszen az egyik kedvenc könyvem tőle.
   Többször is olvastam a könyvet, láttam az 1974-es Albert Finney féle filmet és a 2010-es David Suchet féle sorozat-filmet is.
   Nemhiába az egyik legnépszerűbb és legolvasottabb AC mű.
   Így hát nem volt kérdés, hogy valamikor elmegyünk a moziba és megnézzük az újfajta, 2017-es feldolgozást is. Ez a nap pedig éppen ma jött el.
   A filmből elsősorban mindenki az látta először, hogy az új Poirot-nak hatalmas, önálló életet élő bajsza van. Egyszerűen sokkoló, de komolyan mondom.
   Ám ha ezen hamar túltesszük magunkat, akkor kapunk egy olyan modern feldolgozást, amiben rengeteg minőségi, nagy nevű színész szerepel, tehát a siker majdhogynem garantált.
   Feltűnik hát a rendező, Kenneth Branagh, aki egyben Hercule Poirot legendás alakját kelti életre.
   Aztán ott vannak még: Johnny Depp (Ratchett), Daisy Ridley (Mary Debenham), Michelle Pfeiffer (Mrs. Hubbard), Judi Dench ( Dragomirov hercegnő), Willem Dafoe (Hardman), Josh Gad (Hector MacQueen), Penélope Cruz (Pilar Estravados) és akkor csak a leghíresebb színészeket emeletem ki.
   Persze nem állítom, hogy a film hibátlan lett volna. Mert pár helyen igazán eltért a könyvtől.
   Kezdjük ott, hogy egy minden magára valamit is adó AC fan tudja, hogy Piler Estravados karaktere soha nem szerepelt a Gyilkosság az Orient expresszen című könyvben. Ellenben főszereplő volt a Poirot karácsonya című kötetben. Egyáltalán nem értettem, hogy miért kellett átnevezni ezt a karaktert?!
   Aztán ugyanígy átnevezték Antonio Foscarelli-it is, aki itt Biniamino Marquez lett. Kérdem én: Miért?
   Ezeket egyszerűen nem értettem.
   Kicsit az is meglepett, hogy Poirot láthattuk epekedni egy Katherine nevű nő után. Róla aztán tényleg soha nem hallhattunk, hiszen Poirot nem valami ismert hősszerelmes. Sőt...
   A felturbózott, hősiesebb, vagányabb Poirot-val nem volt gondom, hiszen - gondolom - kellett egy kis plusz akció a nézettség növelése szempontjából. Engem viszont kimondottan idegesített Poirot akcentusa.
   Szóval voltak azért drámai változtatások, de ezek nem mindenkinek tűnhettek fel. Azoknak legalábbis biztosan nem, akik soha nem olvasták a regényt.
   A színészek munkájával viszont nagyon elégedett voltam. Számomra Michelle Pfeiffer vitte a prímet, de kimondottan jól játszott Josh Gad és a számomra ismeretlen páros is, akik az Andrényi házaspárt alakították.
   A látvány első osztályú volt és jól ötvözte a mai, modern kort és régi, korhű időket. A zenék és a hangulat is szuper volt, akárcsak a film végi kikacsintás, ahol Poirot Egyiptomba, a Nílusra szólította az új megbízatása.
   Valahol azt olvastam, hogy ha a film sikeres lesz, akkor lesz ,,folytatása" méghozzá pontosan a Halál a Níluson című adaptációval.
   Én örülnék neki, mert mindent összevetve jól szórakoztam, a film teljesen kikapcsolt és a lelkemig hatolt, mert az utolsó húsz percél azt tapasztaltam, hogy sírok. Ez nálam, ebben a szituációban, nagyon jót jelentett.
   Úgy vélem, hogy Agatha Christie - nem maradéktalanul, de - elégedett lenne ezzel a feldolgozással.

Megjegyzések

  1. szia :-) jó filmajánlót írtál,biztos jó volt a film. Néztem a szereposztást és az eléggé meggyőző volt.
    Szerintem az a lényeg hogy könyvhű maradt még akkor is ha vannak benne eltérések.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Márti! :)

      Köszönöm szépen, örülök ha tetszett.
      Az tuti, hogy nem bízták a véletlenre a szereposztást. :) Nagyon jó színészeket válogattak össze.

      Törlés

Megjegyzés küldése