Filmkönyvek, filmből készült regények és forgatókönyvek ajánlója

Sziasztok! :)

   A mai bejegyzésemben összeszedtem nektek azokat a filmkönyveket, filmből készült regényeket és forgatókönyveket, amiket már olvastam és amiket nagyon szerettem.

   Először is tisztázzuk, hogy melyik fogalom mit jelent.
   Filmkönyv: ,,Egy (vagy több) film vagy sorozat kidolgozását, háttérvilágát, megvalósítását bemutató könyv."
Forrás: Moly.hu

   Filmből készült regény: ,,Egy létező film átirata regénnyé vagy más prózai művé, tehát pl. a forgatókönyv-átiratok, filmhez készült filmkönyvek ("official movie guide") vagy albumok nem tartoznak ide."
Forrás: Moly.hu

   Forgatókönyv: ,,A forgatókönyv játékfilmek és dokumentumfilmek írásban rögzített alapanyaga. Nem keverendő össze a szövegkönyvvel, amely élő színpadi előadások, rádiójátékok stb. írásbeli alapja."
Forrás: Wikipédia

   A lista pedig:

   Dean Wesley Smith - A ​mag
   A sok negatív kritika és leszólás ellenére, nekem ez az egyik kedvenc katasztrófafilmem és amikor anno akciósan, mindössze 500 Ft-ért megvásároltam - az akkor még - Alexandrában, szinte egy nap leforgása alatt elolvastam.
   Mivel eredetileg a film volt előbb és az eredeti forgatókönyvből írta Dean Wesley Smith, így egyértelmű, hogy nem sok plusz dolog van benne, mégis szerettem és azóta már többször is elolvastam.
   Dr. Joshua Keyes azóta is a kedvenc geológusom és akkoriban teljesen odáig voltam Aaron Eckhart-ért. ;)
 


Vanessa Rubio-Barreau - A ​Szépség és a Szörnyeteg
   Egy francia eredetű Szépség és a Szörnyeteg film átirata, ami csak elnagyolt alapjaiban egyezik meg a Disney féle mesével, azt viszont fontos tudni, hogy még így is ez az eredeti.
   Rövid, kis tömör, mindössze 126 oldalas történet, ami inkább mesének illik be, mintsem igazi regénynek.
   A film alapjait teljesen jól hozza, hű feldolgozása annak, a közepén pedig van még benne pluszban megannyi színes fotó a szereplőkről.
 


Sarah Blakley-Cartwright - A ​lány és a farkas 
   Az egyik Szentimentális szerda keretein belül már írtam kicsit bővebben is erről a regényről,amit ezen a linken tudtok elolvasni.
   Ez a történet is elég vegyes fogadtatást kapott, sok-sok negatív kritikával, én mégis szeretem, mert ez volt az első retelling, azaz tündérmese feldolgozás, amit olvastam, így mindenképpen emlékezetes a számomra.
   Egy a középkorban játszódó Piroska és a farkas sztori, ami nekem például könyvben sokkal jobban tetszett, mert az írónő igyekezett plusz dolgokat, újdonságokat is beleírni.



 Akiva Goldsman - A ​Da Vinci-kód – Illusztrált forgatókönyv
   A Dan Brown féle eredeti regény, az egyik nagy kedvencem és szerettem a filmet is, így igazából sosem volt kérdés, hogy beszerzem ezt az illusztrált forgatókönyvet.
   Tom Hanks szerintem kiváló Robert Langdon, habár igaz, hogy a közte és Sophie Neveu között lévő kémia nem jön át annyira a vásznon, mint a lapokon, de ez a kiegészítő kötet, amit a filmet is jegyző forgatókönyvíró írt, sok érdekes dologra rávilágít.
   Betekintést ad a színészek kiválogatásába, a forgatás előkészületeibe és mindennapjaiba. Érdekes dolgokat tudhatunk meg a díszletekről, jelmezekről és arról is, hogy az író milyen dolgokkal volt elégedett és miken változtatott.
   Sok olyan eseményt is segít megérteni - azáltal, hogy rávilágít apró részletekre - amik talán azoknak, akik nem olvasták a könyvet, kicsit érhetetlenek voltak.



J. K. Rowling - Legendás ​állatok 1.- 2. - Az eredeti forgatókönyvek
   A második film óta igazán vegyes érzéseim vannak ezzel a világgal kapcsolatban, csalódtam is rendesen az írónőben, akiben eddig rendületlenül hittem.
   Az első rész még újdonságként hatott és nagyon szerettem, főleg az új, kedvelhető karakterek és érdekes, izgalmas lények miatt, de a logikai hibákkal tarkított második rész, már egyáltalán nem lopta be magát a szívembe.
   Nagyon nem szeretem ezt a forgatókönyv formát! Regényként kellett volna megírni és akkor tökéletes lenne, hozva a régi HP idők hangulatát.
   A fentebb felsorolt megosztó jelzők ellenére még így is jó szívvel ajánlom - főleg - a HP fanoknak, hiszen abban azért egyetértünk, hogy ebből a varázsvilágból sosem elég.
   


Mark Cotta Vaz - The Twilight saga - Kulisszatitkok – Illusztrált nagykalauz a filmhez
   Óriási Alkonyat fan lévén anno minden olyan könyvet megvettem, ami egy kicsit is kapcsolatos volt a filmekkel és a sorozattal, szóval ez a négy, színes és csodálatos fényképekkel gazdagon illusztrált kötet sem maradhatott el a polcomról.
   Sokféle érdekességet és kulisszatitkot tartalmaz, de sajnos csak az első négy film készítéséről.
   Igazából mind a mai napig nem értem, hogy a Hajnalhasadás második részéről miért nem írnak benne vagy ahhoz miért nem készült külön kötet? 
   Megszólalnak benne a színészek, az írónő és a készítők is.
   Teljes mértékben, alapos részletességgel tárja fel a filmek rendezésének folyamatát, a kezdetektől - egészen a végéig.

Megjegyzések