Könyvkritika: Theodora Goss - Az ​alkimista lányának különleges esete

Theodora Goss
Az ​alkimista lányának különleges esete  (The Strange Case of the Alchemist's Daughter)
Athéné Klub - Első kötet
Magyar kiadás éve: 2020

Fülszöveg:
Miután ​nagybeteg édesanyja elhunyt, Mary Jekyll kénytelen szélnek ereszteni házanépét. Hajdan jónevű orvos-tudós édesapja, dr. Henry Jekyll tisztázatlan körülmények között távozott az élők sorából, így az ifjú hölgy szűkös időknek néz elébe. Ám hamarosan ennél is több fejtörést okozó problémákkal kerül szembe, kezdve nyomban egy vadóc leányzóval, és a gyanúval, hogy apja hajdani barátja, a gyilkossággal vádolt Edward Hyde talán még életben van. Mary már csak megélhetési okokból is kénytelen a rejtély nyomába eredni, s ehhez nem mástól kap segítséget, mint a híres detektívtől, Sherlock Holmestól, és az ő krónikás hajlamú társától, dr. Watsontól. Ahogy nyomozásuk kibontakozik, úgy lépnek a színre újabb, a viktoriánus kor krimi- és természetfeletti horror irodalmából ismerősnek tűnő szereplők, hogy ki-ki megpróbálja megfejteni vagy épp elfedni a szálakat, melyek egy hajmeresztő dolgokra képes, titkos társasághoz vezetnek.

   Miután egy Molyos kihívás miatt elolvastam Robert Louis Stevensontól a Dr. ​Jekyll és Mr. Hyde-ot, úgy döntöttem, hogy adok egy esélyt a Theodora Goss féle Az ​alkimista lányának különleges esete című sztorinak, hiszen ebben a kötetben a már jól ismert gótikus és klasszikus rémtörténetek, valamint a régi detektívregények nevezetes hősei elevenednek meg, csupa új és izgalmas karakterekkel kiegészülve, egy a viktoriánus korabeli Londonban, legalábbis ami az első kötetet illeti.
   Kövezzetek meg, de nekem anno A szövetség című Sean Connery film is tetszett, aminek pontosan ez volt a lényege és ami Alan Moore és Kevin O'Neill azonos képregénysorozatának első kötete alapján készült. Ez ugyebár a Különleges ​Úriemberek Szövetsége.
   Számomra nem volt akkora csalódás az a film és mind a mai napig szívesen megnézem, az alapötlet pedig egyértelműen vonzó, elvégre népszerű irodalmi karakterek fognak benne össze, hogy legyőzzék a világot fenyegető gonoszt.
   Theodora Goss elgondolása tehát nem újkeletű, de ez semmit sem von le annak értékéből, hiszen a fogalmazásmód, a stílus és úgy kompletten az egész könyv lenyűgöző, könnyen olvasható, haladós és persze roppant izgalmas.
   Olyan ikonikus hősők tűnnek fel benne, mint Sherlock Holmes és Dr. Watson, aztán persze ahogy azt a fülszöveg is mutatja, rémalakok és azoknak teremtőinek sora, mint például Victor Frankenstein és szörnyei, Dr. Moreau és torz állatsereglete, Dr. Jekyll és Mr. Hyde, a Drakula szereplői, Rappaccini, valamint a lánya és még listázhatnám a végtelenségig.
   Némelyikük csak említés szintjén kerül elő, esetleg visszaemlékezésekben, mások személyesen is, de az biztos, hogy parádésan, egyre több és több jól ismert irodalmi figura bukkan elő és ez már önmagában szuper.
   Az Athéné Klub tagjai pedig kiválóan megírt, érdekes nők, akik belevalók, talpraesettek, kalandvágyók és kicsit nagyszájúak, de mindenképpen szimpatikus értelemben.
   Negatívumként két dolgot tudok említeni.
   Az egyik a sokszor kiemelt és arcunkba tolt női egyenjogúság kérdése, amivel természetesen semmi gondom sincs és amivel teljes mértékben egyetértek, csupán néha annyira random, oda nem illő módokon lett beleírva a cselekménybe és kihangsúlyozva, hogy picit zavaró volt.
   A másik pedig az elbeszélést megszakító, Shakespeare drámáira és egyéb írásaira hajazó, nevekkel és kettőspontokkal ellátott párbeszédek és beszúrások, amik sokszor előre lelőttek egy-egy fontosabb eseményt, a legelején pedig, amikor még nem minden Athéné Klub tag személyével voltam tisztában, teljesen bezavartak.
   Ez volt az oka annak is, hogy nem igazán tudtam izgulni a lányokért, hiszen ezekből a kikacsintásokból már nagyjából tudhattuk, hogy végül kivel-mi fog történni.
   Egy halovány szerelmi szálat véltem felfedezni Mary és Holmes között, ami talán a későbbiekben még jobban kibontakozik majd, de ebben a regényben nem ez van a középpontban.
   A Molyon érdeklődtem és a kiadó, - a Galaktika/Metropolis Media - szinte azonnal válaszolt: Idén novemberben elvileg jön majd a folytatás: Különleges hölgyek európai utazása címmel. :) Már alig várom.
   Ez egy csodálatos, roppant ígéretes első kötet, telis-tele horror, krimi, történelmi fantasy, történelmi fikció és nyomozós szálakkal, középpontban a brutális és máig megoldatlan Whitechapel-gyilkosságokkal.
   Sok kérdésre és rejtélyre már most válaszokat kaptunk, ám megannyi új felmerült, amikben bőven van potenciál, szóval izgatottan és óriási elvárásokkal tekintek a további kötetek felé.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás egy egyszerűbb, de hasonló változata. 
   Gondolom nem tudták vagy nem akarták megvenni az eredtit, így készítettek hozzá egy nagyon hasonlót. 
   Csodaszép, aprólékos, kidolgozott, megannyi utalásokkal, valamint szimbólumokkal, szóval igazából ez is passzol a történethez.
   Tipp:  Bátran ajánlom figyelmetekbe és mindenképpen olvassátok el ezt a regényt, ha szerettétek az alábbi alkotások valamelyikét: A szövetség, az Enola Holmes és a Van Helsing című filmek.
   Alan Moore és Kevin O'Neill - Különleges ​Úriemberek Szövetsége képregényei, a Cassandra Clare féle Pokoli szerkezetek trilógia, Gail Carriger - Napernyő Protektorátus sorozata, Libba Bray - Gemma Doyle-történetei. 
   Az ifjúságiakból a Sherlock, Lupin és én kötetek, valamint az Enola Holmes könyvek és persze azok az alap klasszikusok, mint a Drakula, a Dr. Jekyll és Mr. Hyde, Dr. ​Moreau szigete, Frankenstein, Sherlock Holmes és még sorolhatnám...:)

Megjegyzések