Újabb kisvárosok - újabb nagy titkokkal

 Sziasztok! :)

   Tavaly áprilisban hoztam már ennek a bejegyzésnek az előzményét, melyben olyan regénybéli kisvárosokat mutattam be nektek, amikben cseppett sem hétköznapi emberek (vagy nem emberek) élnek - cseppet sem hétköznapi titkokkal és történésekkel körülvéve.

   Kisvárosok - nagy titkokkal

   Most, hogy közeleg a Halloween, gondoltam passzolna ide egy újabb, hasonló gyűjtemény.

   Íme a lista:

1. Sparrow
A regény pedig: Shea Ernshaw - Gonosz mélység
   Egy kellemesen borzongató, kietlenül ködös és kissé gyászos, tengerparti városkáról beszélünk, ami tele van vibráló mágiával, egy átokkal, valamint sok-sok értelmetlen halállal.
   Sparrow kisvárosi légköre utánozhatatlan. Egyszerre taszító és vonzó. 
   Az ott élő emberekkel - az olvasónak - nem mindig sikerülhet egyetértenie/azonosulnia, mert egyszerűen nem érthetjük, hogy miként szervezhetnek fesztivált egy sorozatos haláleseteket okozó átok köré…?
   Olvasás közben láthatjuk magunk előtt a kikötőt, a hajókat, a világítótornyot és a szereplőket, akik egyszerre várják és félik a Swan nővérek visszatértét.
   A boszorkányság és a mágia végig ott lappang, de nincs konkrétan kimondva, nem olyan nyílt, mint más fantasy kötetekben, mégis áthat mindent.

2. Echo Ridge
A regény pedig: Karen M. McManus - Tartsd ​meg a titkot
   ,,Echo Ridge egy amerikai kisváros. Ellery még sosem járt ott, de már mindent hallott róla. Ott tűnt el a nagynénje, amikor még csak 17 éves volt. Öt évvel ezelőtt pedig egy bálkirálynő meggyilkolása tette fel a helyet a térképre. És Ellerynek most oda kell költöznie, ráadásul a nagymamájához, akiről semmit sem tud. A város kívülről tökéletesnek tűnik, de sok titkot rejteget."
   A légkör, a helyszín, ez az egész kisvárosi miliő, kimondottan nyomasztó, ijesztő, bár lehet, hogy azt gondoljátok:  az egész bálkirálynős, titokzatos körülmények között eltűnt és meggyilkolt lányok esete elcsépelt, de higgyétek el, egyáltalán nem az!

3. Riverdale
A regény pedig: Micol Ostow - A ​kezdet és a további folytatások
   Riverdale-t azt hiszem senkinek sem kell bemutatni, hiszen akik ismerik és szeretik az Archie Comics képregények világát, valamint magát az idén immár hatodik! évaddal futó sorozatot, azok tudják jól, hogy Riverdale egy kicsit sem hétköznapi város.
   A tinédzser drámák, a szokásos középiskolai szerelmek, csatározások és a példás, már-már túlontúl tökéletes életet élő polgárok otthonainak falai között gyilkosságok, titkos szekták, utcai bandaháborúk, hátborzongató rituálék, zsarolások és egyéb mocskos dolgok bújnak meg.
   Archie, Betty, Veronica, Jughead, Reggie, Katy Keene, Cheryl és Josie - néha pedig Sabrina - is bőven tesznek arról, hogy ebben a városban semmi sem maradjon sokáig igazi titok, az elkövetők pedig megfizessenek a tetteikért, még akkor is, ha többször ők maguk a legfőbb bűnösök...

4. Greendale
A regény pedig: Sarah Rees Brennan - Boszorkányszezon és a folytatások
   Greendale, Riverdale szomszádos városa és leginkább arról ismert, hogy a Bukás idején Lucifer itt ért földet a Mennyekből lezuhanva, tehát egy teljesen elátkozott hely, közvetlen összekötettés a Pokollal, ahol boszorkányok, démonok és egyéb rémisztő szörnyek kísértenek, ráadásul a sötét mágia ural mindent. 
   Az Archie Comics képregények világában legalábbis így szól a fáma, csakúgy, mint a Sabrina hátborzongató kalandjai című sorozatban és az azok alapján íródott könyvekben.
   Ha azt hittük, hogy Riverdale-t nem lehet überelni, akkor tévedtünk, hiszen Greendale és ezzel együtt minden lakója, főleg a Spellman koven, annyira kísértetiesen ijesztő, mégis élettel teli, hogy itt bizony cseppet sem lepődünk meg, amikor egy szekta boszi és sötét varázsló, késő éjjel az erdőben az Ördögöt imádja...hiszen az itt olyan hétköznapi, nem igaz?

5. Eastwick
A regény pedig: John Updike - Az ​eastwicki boszorkányok és a folytatás
   New England egy tengerparti kisvárosában, Eastwickben, szépséges kertek, csuda rendezett utcácskák, boltok ezrei vannak és ahol mindenki-mindenkit ismerni vél.
   Ezen a helyen sokszor van valami városi rendezvény, ahol összegyűlik a nép, hogy együtt ünnepeljenek, közben pedig a műmosolyok és álbarátságok alatt ott húzódik a rosszindulat, az irigység, a kiközösítés, a megcsalás, a pletyka, a bánat, a nyomorúság, a boldogtalanság és a halál.
   Itt él három olyan különleges nő is, akik magával az Ördöggel vagy legalábbis annak földi helytartójával cimborálnak és keverednek kicsit sem hétköznapi kalandokba.
   Ezek a kalandok néha halálosak, máskor botrányosak és pikánsak, no meg mágikusak, de az biztos, hogy sokakat érdekelnek, hiszen az egész város életére és annak összes szánalmas kis lakójára hatással vannak.
   Végül aztán majd úgyis mindenki azt fogja kívánni, hogy bárcsak törődött volna a saját dolgával...

6. Fell's Church
A regények pedig: Lisa Jane Smith - Vámpírnaplók sorozata
   A sorozatban csupán egy Mystic Falls-i templom, egy romos síremlék, de az eredeti regényekben maga a helyszín, az a kisváros, ahol Elena Gilbert halálosan veszedelmes szerelmi négyszögbe kerül három halhatatlan vámpírral. 
   Stefan és Damon Salvatore itt éltek és harcoltak - először - az ördögi Katherine kegyeiért, hogy később, évszázadok múlva ugyanitt, a megváltást keresssék annak hasonmásában.
   Itt néztek szembe Klaus bosszújával és haragjával, aztán pedig megannyi démonnal, szellemmel, vérfarkassal, szörnyeteggel és legfőképpen, önmagukkal...

Megjegyzések