Könyvkritika: Ali Hazelwood - A ​szerelem képlete

Ali Hazelwood
A ​szerelem képlete  (The Love Hypothesis)
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Harmadéves ​doktorandusz hallgatóként Olive Smith nem hisz a tartós romantikus kapcsolatokban, de a legjobb barátnője igen, és emiatt kerül ebbe a helyzetbe. Ahhoz, hogy Anh-t meggyőzze, hogy randizik és jó úton halad a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” felé, többre van szüksége néhány kézlegyintéses Jedi-trükknél. A tudósoknak bizonyítékok kellenek. Úgyhogy, mint bármelyik magára valamit is adó biológus, Olive pánikba esik és megcsókolja az első férfit, akit meglát.
Ez a férfi nem más, mint Adam Carlsen, a fiatal, menő egyetemi tanár, aki közismert seggfej. Ezért Olive teljesen padlót fog, amikor a Stanford ügyeletes labor-zsarnoka beleegyezik, hogy titokban tartja a színjátékot, és a kamupasija lesz. De amikor egy nagy tudományos konferencia félresikerül, és Olive karrierje Bunsen égőre kerül, Adam újra meglepi határozott támogatásával és még határozottabban… kockás hasával.
Hirtelen a kis kísérletük veszélyesen közel kerül ahhoz, hogy lángra kapjon. Olive pedig rájön, hogy egy szerelemmel kapcsolatos hipotézisnél csak az bonyolultabb, ha a saját szíve kerül a mikroszkóp alá.

   Nálam az idei Könyvfesztivál második legjobban várt kötete volt az Alvilági szerelem után, ám tudom jól, hogy másoknál a No.1 regény, az egyik legnépszerűbb most a Molyon, óriási körülötte a hype, jelenleg a ,,99. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján" és még sorolhatnám.
   Kicsit lassan haladtam vele, sokáig olvastam, de három napot Visegrádon voltunk és oda nem vittem magammal, szóval ha így nézzük, akkor egészen hamar kiolvastam, elvégre nekem is elnyerte a tetszésemet. :)
   Végre egy olyan könyv, ami méltán felkapott, megértem és átérzem a körülötte kialakult lelkesedést.
   Egy olyan sztoriról beszélünk, ami elsősorban romantikus, másodsorban humoros és egy picit drámai, valamint a végén már a forró erotika is befigyel, pont ezért van rajta a 16+-os karika.
   Szerintem azért ilyen kiemelkedő, mert egy olyan környezetben játszódik ami cseppet sem mindennapi.
   Az egyetemen, ám ott is a laborban, a kampuszon, ahol álkapcsolatba keveredik egy elismert, ám roppant népszerűtlen, szigorú professzor, valamint egy kissé esetlen, leendő doktorandusz hallgató.
   Ez a légkör, a sokféle tudományos kollokáció - ezt muszáj volt -  már eleve új alapokra helyezi a történet lényegét, ám közben mégsem leszünk kívülállók, még akkor sem, ha sokszor nem értjük a különböző kifejezéseket, belső poénokat és célozgatásokat.
   Ali Hazelwood, mivel ő maga is oktató, így természetessé teszi ezt a közeget, otthon érezzük benne magunkat, csakúgy, mint a karakterek.
   A szereplők pedig szerencsére sokan vannak, jól kidolgozta őket, ez pedig újabb plusz pont.
   Azt gondolnánk, hogy az álkapcsolatos dolog már lerágott csont és valóban vannak benne tipikus klisés fordulatok, amiket bizony nyíltan el is ismernek akár maguk a szereplők, ám ettől lesz még viccesebb ez az egész. :)
   Egyébként simán besorolható egy tanár-diák viszonyt feldolgozó írásnak.
   Dr. Adam Carlsen, idézem: ,, Mindenki szereti a magas, rosszkedvű, mogorva szépfiúkat zseniális IQ-val" ennél jobban nem lehetne őt jellemezni. Mindenki fél tőle, rettegik a nevét, mégis elismerik a zsenialitását. 
A kép forrása: Pinterest
   Ez a pasas egyből belopta magát a szívembe és az egyik legemlékezetesebb és legszerethetőbb könyves álompasim lett. Mindenben segített Olive-nak, védte, szerette, rajongott érte, közben pedig folyamatosan oltotta.
   Olive-ot is kedveltem. Semmi önbecsülése, pedig egy igazi zseni és úttörő a hasnyálmirigyrák elleni küzdelem területén, erre pedig sajnos minden oka meg is van. :(  A személyes tragédiája, valamint azzal a bizonyos Sráccal való bevezető beszélgetése teszi őt még összetettebbé.
   Ők ketten egy kicsit sem illenek egymáshoz, a kémia mégis működik közöttük, az ellentétek pedig igen elképesztő módon vonzzák egymást. IMÁDOM. *_*
   A mellékszereplők csodálatosak, Olive részéről Anh és Malcolm kettőse, Adam felől inkább Holden és persze Tom, bár őt inkább ne emlegessük...SPOILER!
   Előtérbe kerül az LMBTQ, valamint a nők helyzete, a szexuális és verbális zaklatás, a határok feszegetése, a halál és a gyász fájdalma, szóval igen komoly témákat boncolgat, közben mégis roppant szórakoztató, szellemes és jópofa véletlenekkel teli, mint például a naptejes incidens. XD
   Kiknek ajánlom? 16 éves kor felett igazából mindenkinek. 
   Férfiaknak és nőknek, romantikára és erotikára vágyóknak egyaránt, azoknak akik szeretik a jól kidolgozott, már-már szinte élő, lélegző, a lapokról lelépő szereplőket, a tudomány szerelmeseinek., de leginkább azoknak, akik valami egyedire vágynak.
   Szuper helyzetkomikumok, sokoldalú, érdekes karakterek és egy kicsit sem mindennapi befejezés.
   A hype ez egyszer teljesen megérdemelt, totálisan indokolt.
   Csak remélni tudom, hogy a szerző további művei is jönni fognak majd magyarul.
   Olive és Adam mindörökké. (L)
   Pár szó a borítóról:  A kötetre jó sokat kellett várni, de megérte, mert végül az eredeti borítót kaptuk, mondjuk nekem a másik is tetszett.
   Ezen az a bizonyos jelenet látható, ami mindent megváltoztat.
   Olive végső elkeseredésében szó szerint lekapja Adamet a laborban egy kurta-furcsa csókra, ami aztán lavinát indít el mindkettejük életében.
   A rajzolt stílus jól illik az egész regényhez.
A kép forrása: Tumblr

Megjegyzések