Könyvkritika: Lucy Strange - The ​Mermaid in the Millpond

Lucy Strange
The ​Mermaid in the Millpond 
Angol kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
History and myth entwine in this atmospheric tale of freedom and friendship from bestselling author Lucy Strange, and acclaimed illustrator Pam Smy.
Bess has left the London workhouse behind for a job at a rural cotton mill. But life at the mill is hard and cruel– a far cry from the fresh start Bess hoped for. The only way to survive is to escape, but the mill is like a prison, with no way out. Meanwhile, rumours are spreading about a vicious creature that lurks in the millpond. Bess is sure it’s all nonsense, until one night she sees something stir in the murky water. But is it really a monster that lives in the depths of the pond? Or a creature trapped and alone, just like Bess, desperate to escape?

   A fenti linkeken bővebben olvashattok a további LS regényekről, de most nézzük, hogy mit gondolok erről a kisregényről:
   Hirtelen ötlettől vezérelve vették meg nekem ezt a könyvet, ajándék volt Nőnapra, Gubanctól.
   Egy mindössze 120 oldalas kis szösszenet, de nem bántam meg, hogy elolvastam, mert mint minden Lucy Strange történet, úgy ez is lenyűgözött, elvarázsolt. 
   Érdeklődtem a hazai kiadónál - a Manó Könyveknél -  a magyar megjelenésről, de ők sajnos azt a kiábrándító választ adták, hogy nem tervezik megjelentetni sem most, sem pedig a közeljövőben, sőt igazából egyáltalán. :(
   Ez viszont arra sarkallt, hogy egyre többször nézegettem és szemeztem a külföldi, angol kötettel, aztán Gubanc meggondolta helyettem is és megvette nekem. ;)
   Elég sokat kellett rá várni, de megérte.
   A berozsdásodott angol tudásomon is sokat segített, nyelvgyakorlásnak is teljesen tökéletes volt.
   Egy ifjúsági fantasyről beszélünk, ami méltó az írónő stílusához, hiszen jól egyensúlyoz a mágikus realizmus, a mondák és mítoszok, valamint a fantázia mezsgyéin.
   A sztori alapja az, hogy Bess, az árva kislány, elkerül egy londoni dologházból egy gyapotot feldolgozó üzembe, ez a malom pedig egy tó partján fekszik.
   Már az odakerülés napján hall a malom béli tó sellőjéről, aki állítólag vérszomjas fenevad, gyilkos és velejéig gonosz.
   A kislány barátságot köt Dottal, egy fiatal, szintén árva lánnyal, együtt pedig eltervezik, hogy megszöknek az embertelen rabszolgasors elől.
   Ám még mielőtt a szökésre sor kerülne, Bess találkozik a sellővel ez pedig mindent megváltoztat...
   Többet nem is írok a cselekményről, mert az már spoiler lenne.
   Maradjunk annyiban, hogy nem mindenki rossz akiről úgy hírlik, az igazi szörnyetegek pedig nem a tóban, sokkal inkább a szárazföldön kísértenek.
   Rövid, velős, ám roppant drámai és tanulságos kisregényről beszélünk, ami a barátság, a bátorság és a gyász feldolgozását helyezi a középpontba.
   Lucy Strange most is egyszerre lírai hangvételű, a helyszín különleges, akárcsak a szereplők.
   Egyetlen hibája a rövidsége és az, hogy a sellőről nem sok minden derül ki. Ezt igazán sajnáltam, de talán így maradt misztikusabb?! Nem is tudom.
   A befejezés megosztó, számomra picit lehangoló, mert nem mindenre kapunk egyértelmű választ, bőven maradnak megválaszolatlan kérdések.
   Az illusztrációk nagyon szépek, jól követik a cselekményt, csak - számomra - itt-ott elég sötétek.
   Pár szó a borítóról:  A borító, akárcsak az összes többi rajz, Pam Smy munkája.
   Elöl a Malom-tó, benne a sellő, aki kíváncsian kémleli a messzeségben lévő malmot, valamint hőseinket, Bess és Dot kettősét.

Megjegyzések