Könyvkritika: Ecsédi Orsolya - Juli ​vagyok, könyvmoly és Mónica Gutiérrez - A ​Holdsugár könyvesbolt rejtélyei

  Sziasztok! :)

   Két, mostanában olvasott kötet rövid, ám annál lényegre törőbb értékelésével jövök.
   Ezek: Ecsédi Orsolya: Juli ​vagyok, könyvmoly és Mónica Gutiérrez: A ​Holdsugár könyvesbolt rejtélyei


Ecsédi Orsolya 
Juli ​vagyok, könyvmoly 
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Juli még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem volt: csak éppen könyvek szereplőibe. A valódi, hús-vér fiúkban nincs semmi érdekes, ha egy kitalált hőssel hasonlítja őket össze az ember, nem igaz? Hiszen a képzeletbeli könyves kedvenceink erősek és titokzatosak, angyalok és démonok, csábító rosszfiúk és született romantikusok, akikben egy a közös: vonzanak, mint a mágnes. Vagy ez csak addig igaz, míg túl közel nem megy hozzájuk az ember?
Juli megkapja a lehetőséget, hogy kiderítse a választ erre a minden valódi könyvmolyt foglalkoztató kérdésre. Élete legizgalmasabb és legveszélyesebb utazása egy könyvvel kezdődik, természetesen, a története végét viszont neki magának kell megírnia.

   Bevallom, azt hittem, hogy jobban fog tetszeni, szóval kicsit örülök, hogy nem vettem meg, helyette inkább kikölcsönöztem a könyvtárból.
   Valami hiányzott belőle, nem ragadt úgy magával, ahogy vártam. Nem is tudom megmagyarázni rendesen, ilyen ritkán fordul elő velem…
   Az biztos, hogy igazi óda az olvasáshoz, a könyvmolyokhoz és a könyves álompasikhoz.
   Nekem először Cedric Diggory volt a könyves álompasim, majd Edward Cullen és Jasper Hale megosztva, majd Négyes, utána pedig Finnick Odair, akit még mind a mai napig imádok és gyászolok is.
   Szóval ismerős volt Juli elvarázsolt, könyvmoly magatartása. Szerethető karakter, de Duma még jobban és nem, ő nem mellékszereplő! ;)
   Az olvasás szerelmeseinek ajánlom, mert nekik tökéletes kikpcsolódás lehet.
   Izgalmas volt a sok könyves utalás, jó volt találgatni, felismerni a karaktereket. (L)
   Pár szó a borítóról: A borítón Julit láthatjuk aki visszatekint ránk, jelezve, hogy milyen visszahúzódó, a kezében pedig könyv van.
   A háttérben mindenféle betűk és szavak teszik ki a rajzoltnak tűnő borítót.


Mónica Gutiérrez
A ​Holdsugár könyvesbolt rejtélyei (La librería del señor Livingstone)
Magyar kiadás éve: 2021

Fülszöveg:
London a csodák városa. Így amikor Agnes Martí, a Barcelonából érkező régészlány betéved Edward Livingstone, a hírneves felfedező leszármazottjának varázslatos könyvesboltjába, rögvest Alice, Pán Péter, Twist Olivér társaságában és világában találja magát. Nem kevés furcsa kérdésekkel hozzá forduló vásárlóval, vagy egy kék fénybe burkolózó, állandóan körmölő íróval. A könyvespolcok és a világirodalom labirintusában lépten-nyomon rejtélyekbe botlik, melyek megfejtéséhez egy detektív szegődik mellé társául a Scotland Yardtól – hogy közösen leljék meg a legtitokzatosabb kincset, mely két embert összefűzhet…
A Holdsugár könyvesbolt rejtélyei egy könyvbolond, az angol regényekért és humorért egyaránt lelkesedő spanyol író csodás ajándéka minden, szintúgy a könyvekért rajongó, az irodalom és a szív titkaira egyformán kíváncsi olvasónak.
Na és a Sztárom a párom című film kedvelőinek…

   Könnyed, gyorsan olvasható könyv, ami óda az olvasáshoz, a könyvek és a könyvesboltok szeretetéhez. :)
   Nagyon tetszett.
   A szereplők mind szimpatikusak voltak és láttam magam előtt megelevenedni a Holdsugár könyvesboltot, ahol bizony én magam is szívesen dolgoznék. 
   Bárcsak létező hely lenne. *_*
   A rejtély, a nyomozós szál is tetszett, kicsit izgalmasabbá tette az egész cselekményt.
   Olivér volt a kedvencem, valamint Livingstone úr.
   Nem mindegyik irodalmi utalást értettem, de a lábjegyzetek mindig a segítségemre voltak.
   Jó szívvel ajánlom, mert egy szívmelengető sztori, ami feltölt és boldoggá tesz.
   Plusz pont a helyszínért, mert imádom a hamisíthatatlan angol hangulatot és humort, valamint a tipikus angol szokásokat, hiszen egy bögre jó forró tea sok mindenre lehet megoldás. ;)
   Pár szó a borítóról:  A rajzolt borítón a Holdsugár könyvesboltot láthatjuk, valamint Agnes sziluettjét, no meg egy macskát, amit nem is igazán értek, hiszen nincsen cica szereplő a kötetben...
   A háttérben a Big Ben látható és pontosan ilyennek képzeltem Livingstone úr boltját. ;)

Megjegyzések