Könyvkritika: Robin Stevens - Hova ​tűnt Miss Bell?

Robin Stevens
Hova ​tűnt Miss Bell?  (Murder Most Unladylike)
Úrilányok nem gyilkolnak sorozat - 1. kötet
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Daisy Wells és Hazel Wong elhatározzák, hogy titkos nyomozóirodát alapítanak a Deepdean Leányiskolában. Ám jó ideig nem akad igazán izgalmas ügyük. (Hacsak nem találod annak Lavinia Elveszett Nyakkendőjének Esetét. Ők nem találták annak.)
Ám Hazel egy este a tornaterembe lépve holtan találja a természettudományt tanító Miss Bellt. Amikor öt perccel később visszatér Daisyvel, a holttestnek már nyoma sincs. Eltűnt! Hazelnek és Daisynek most már egy igazi gyilkosságot kell felgöngyölítenie. Először viszont be kell bizonyítaniuk, hogy egyáltalán megtörtént – még mielőtt a gyilkos újra akcióba lendül (és persze mielőtt a rendőrség átvenné az irányítást).
A két önjelölt detektív bizonyítékokat gyűjt, gyanús jelek után kutat, és természetesen mindenkit szemmel tart az iskolában. Hazelnek és Daisynek minden ügyességükre szükségük van, hogy elkapják az elkövetőt – de vajon sikerül nekik? És nyomozás közben vajon a barátságuk is kiállja a próbát?

   Most inkább a krimikre vagyok ráhangolva és olyan könyveket keresek elolvasásra, amik Agatha Christie stílusához hasonlítanak.
   Így esett hát a választásom Robin Stevens ifjúsági krimijére, ami mind stílusában, mind kivitelezésében, mind témájában AC munkásságára emlékeztetett, pontosan ezért, nagyon tetszett.
   Leginkább az egyik kedvenc Christie krimimhez tudom hasonlítani, a Macska a galambok között címűhöz, hiszen az angol vidéki, bentlakásos leányiskolai légkör, a nyomozó diáklányok, valamint a tantestületből kikerülő áldozatok konkrétan a fentebb említett kötetre hajaznak.
   Akik szerették hát azt a regényt vagy Pierre Véry - A ​görög kereszt rejtélye című művét, valamint a St. Trinian's filmeket és könyveket, azoknak a Hova tűnt Miss Bell? is biztosan elnyeri majd a tetszését.
   Roppant pörgős olvasmány, több részből és több, kisebb fejezetekből áll. 
   Jól lehet vele haladni, ráadásul egyszerre izgalmas, picit félelmetes és humoros, nem mellesleg pedig, van dark academia beütése is.
   Hazel szimpatikus elbeszélő, örülök, hogy ő lett a krónikása ennek az egésznek, mert jók a meglátásai, kedves, okos lány, aki az elején  kicsit önbizalom-hiányos, de végül szépen ívelt karakterfejlődésen esik át.
   Daisy, a másik főszereplőnk, na őt nem tudtam megkedvelni, mert főnökösködő, konok és sokszor kiállhatatlan, ebben a jövőben még lesz mit szépítenie az írónőnek.
   Amit negatívumként említenék az a rengeteg mellékszereplő, azok a karakterek akik nem sok vizet zavartak és érdemében nem járultak hozzá a cselekmény előrehaladásához, mégis végig jelen voltak és számomra ettől néha követhetetlen lett ez az egész.
   A sok Miss a tanári karban és a sok, egyéb diáklány, akik említés szintjén vagy csak ritkán szerepeltek.
   Ebből kifolyólag  adtam hálát a kötet elején való névgyűjteménynek és leírásoknak, valamint a térképnek, ami miatt a helyszínek is sokkal beazonosíthatóbbak lettek.
   Az alapszituáció, a Hazel által megtalált, majd eltűnt hulla, na az izgalmas, akárcsak a nyomozóiroda megléte és a lányok minden lében kanál kontárkodásai.
   Bevallom, hogy én nem jöttem rá a tettes kiltére, az írónőnek sikerült végig vakvágányon tartania, sőt még az okkal sem voltam sokáig tisztában.
   Akadtak persze gyanúim, azokból pedig egyetlen egy jött be, méghozzá az, ami Verity Abraham öngyilkosságára vonatkozott.
   Biztosan fogom folytatni a sorozatot, már megrendeltem a második részt és remélem, hogy a Manó Könyvek tervezi a további részek magyar megjelentetését is.
   Én olyan 12-13 éves kortól ajánlanám, lányoknak picit jobban, de igazából nemtől függetlenül, hiszen a további kötetek már nem csak a Deepdean iskolában játszódnak.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata, a kötet ráadásul élfestett, minden oldalon égszínkékben pompázik.
   Hazel és Daisy kettősét figyelhetjük meg, valamint a különböző nyomokat és a sztorira utaló jelképeket.
   Roppant tetszetős, illik a kötethez.
   Tipp: Leginkább a Macska a galambok között című krimihez tudom hasonlítani, így tehát akik szerették azt a regényt vagy Pierre Véry - A ​görög kereszt rejtélye című művét, valamint a St. Trinian's filmeket és könyveket, azoknak a Hova tűnt Miss Bell? is biztosan elnyeri majd a tetszését.

Megjegyzések