Könyvkritika: Paula Hawkins - Vakfolt és Emma Carroll - Deresvölgy ​legendája

   Sziasztok! :)

   Két, mostanában olvasott kötet rövid, ám annál lényegre törőbb értékelésével jövök.
    Ezek: Paula Hawkins:Vakfolt és Emma Carroll: Deresvölgy ​legendája 

Paula Hawkins
Vakfolt (Blind Spot)
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Hogy ​mondhatsz ilyet? Hogy lehetsz ilyen vaksi?
Edie, Jake és Ryan gyerekkoruk óta elválaszthatatlan jóbarátok. Ők hárman – szemben az egész világgal. Edie azt hitte, ez a kötelék mindent kibír. Így aztán amikor Jake-et brutálisan meggyilkolják, és Ryant vádolják a gyilkossággal, Edie világa darabjaira hullik.
A nő évek óta most először magára marad. Az isten háta mögötti házban lakik, ahol előtte kettesben éltek Jake-kel. Edie-t porig sújtották az események, és halálra rémült – amire jó oka van. Valaki figyeli. Valaki csak erre a pillanatra várt. Most, hogy Edie magára maradt, újra szembe kell néznie a múlt darabkáival, amelyeket igyekezett a szőnyeg alá söpörni.

   Még sosem olvastam Paula Hawkinstól, mert A lány a vonatont láttam filmen és egyáltalán nem tetszett, szóval a könyvnek sem adtam esélyt, a Molyon pedig folyton látom, hogy milyen megosztóak a művei.
   Ez a kisregény viszont felkeltette az érdeklődésemet és egy olvasónk ajánlásra hozzákezdtem.
   Nagyon tetszett, izgalmas volt, pörgős, roppant haladós, a vége pedig teljesen sokkoló. :O
   Sikerült rájönnöm a tettes kilétére, de ez nem vont le az értékéből. A motivációját megértettem, igazán elgondolkodtató volt ez az egész. Megosztó és meglepődtem saját magamon is.
   Bátran ajánlom mindenkinek, hogy ha egy jó kis lélektani krimire vágyik és ráadásul nincs sok ideje sem.
   Pár szó a borítóról: A borító az eredeti kiadás magyarosított változata és Edie látható rajta, homályosan, mintha ő maga is csak egy vakfolt lenne.
   Roppant találó.


Emma Carroll
Deresvölgy ​legendája  (Frost Hollow Hall) 
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Tilly izgatott lesz, mikor Will korcsolyázni hívja Deresvölgy kastély tavához. Senki sem szívesen merészkedik oda. Az a hír járja, hogy kísértetek járják a vidéket… Tíz évvel ezelőtt a tóban halt meg Kit Barrington, az ifjú vikomt. Ám Tilly szereti a kihívásokat. Csakhogy a kaland rosszul végződik. A jég betörik a lány alatt, és ő a vízbe zuhan. A halál előtti pillanatban gyönyörű angyal tűnik fel a vízben, és megmenti őt – nem más, mint Kit Barrington szelleme. Kit szeretné, ha Tilly megoldaná a halála rejtélyét, és végre békében nyugodhatna. Tilly, hogy a végére járjon a titoknak, beáll a deresvölgyi kastélyba szobalánynak. A komor kastély minden szegletében a halál árnya rejtőzik, és Tilly hamarosan felfedezi a sötét titkok forrását. A Deresvölgy legendája lebilincselő történelmi kalandregény. Tilly története szerelemről és veszteségről szól, és arról, hogy a megbocsájtás nyitja meg az utat a gyógyulás felé.

   Egy igazán kivételes ifjúsági regény, ami gótikus elemeket tartalmaz, szellemek kísértenek benne, lezáratlan ügyeik miatt dühöngő nyughatatlan lelkek, miközben előtérbe kerül a megbocsátás, a családi dráma, a gyász és megannyi megválaszolatlan kérdés.
   Titkok és hazugságok keserítik meg főhősnőnk, Tilly életét, akitől egy szellem kér segítséget miután megmenti a lányt a vízbefúlástól.
   Egészen jól haladtam vele, olvastatta magát és több, rövid fejezetből állt, amik igazán szépen voltak illusztrálva.
   Sokszor úgy éreztem, mintha Washington Irving: Az Álmosvölgy-legendája és Lucy Strange: A kastély szelleme szerelemgyerekét olvasnám. Pontosan ezért tetszett.
   Néha a romantika is az előtérbe került, de inkább a fantasy-nyomozós szálon volt az igazi hangsúly.
   Pár szó a borítóról: A háttérben Deresvölgy kastélya, az előtérben pedig Tilly korcsolyázik a tavon, Will pedig aggódva figyelő őt a távolból.
   Tilly egyébként nem ilyen kinézettel van jellemezve a regényben!

Megjegyzések