Így olvasnak ők

Sziasztok! :)

   Most egy interjúkat tartalmazó bejegyzéssel jövök, persze azt is elárulom, hogy a riportalanyok nem hírességek, nem is az utca emberei, hanem a családom és a barátaim, ismerőseim.

   Megkérdeztem a hozzám közel álló embereket, hogy mit és miért szeretnek olvasni és egyáltalán mivel kezdődött az olvasás iránti rajongásuk?! :)
   Remélem, hogy érdekesnek és tanulságosnak fogjátok találni ezt a fajta bejegyzést is.

   A kérdések tulajdonképpen mindenkinél ugyanazok voltak, csupán csak a válaszok tértek el.

   Íme:

  Mivel kezdődött az olvasás iránti szereteted? Milyen könyveket olvasol szívesen? Egyáltalán, mit gondolsz az olvasásról?



Piroska (76 éves), anyai nagymamám
   - Emlékszem, hogy már kislányként is szerettem olvasni. A szüleimmel és a testvéreimmel egy szobában éltünk, elég szegényesen és hát túlságosan is hamar volt lámpaoltás. Így hát én magam bebújtam a takaró alá és zseblámpával világítottam.
   A könyveket az osztályfőnököm édesanyjától kaptam kölcsön. Neki rengeteg könyve volt és például ha egy kötetet, egy hétre elvittünk, akkor 20 Ft-ot kellett érte fizetni.
   Óriási kedvencem Molnár Ferenctől - A zenélő angyal, amit egyetlen éjszaka leforgása alatt olvastam kel és nagyon megfájdult a szemem, de nem érdekelt.
   Szeretem még A kőszívű ember fiait, az Egy magyar nábobot, valamint Agatha Christie krimijeit is.
   AC krimiket ma már nem olvasok, de ha van a TV-ben, akkor mindig megnézem őket, pedig már tudom, hogy ki a gyilkos.
   Ma már nem sokat olvasok, mert az öregségi cukor megtámadta a szememet, de pár éve elolvastam az Alkonyat könyveket és azóta is nagy kedvenceim a filmek is.
   Habár a könyvekben Jacobot szerettem és neki drukkoltam, minden olyan cikket igyekszem elolvasni ami Púderes Arcú Pattinsonról szól. :)




Attila (48 éves), édesapám
   - A könyveket a zsebpénzemből vettem, amit a szüleimtől kaptam és néhány szomszédnál elvégzett ház körüli munka után.
   Óriási kedvenceim - mind a mai napig - az indiános, kalandos, western témájú kötetek.
   Minden könyvet olvastam Karl May-tól, gyerekorri példaképem: Winnetou.
   Óriási kedvencem a Nagy indiánkönyv és még sok olyan kötet, amikben hasonló témák, hasonló karakterek vannak.
   Szerintem ezek a regények még ma is aktuálisak, hiszen fontos szerepet játszik bennük a becsület és a bátorság.
   Mindezek mellett gyűjtöttem és szívesen olvastam a régi Delfin könyveket is. Ezekből szinte az összes megjelent kötet a birtokomban van. Olyan is, amiből több példányom akad, mert közben ajándékként is megkaptam.
   Egy időben próbáltam rávenni Tündikét, (az én vagyok!) hogy olvasson Winnetou könyveket, de ő végül a Harry Pottert részesítette előnyben.




Tündi (50), édesanyám
   - Teljesen őszinte leszek. Nem szeretek olvasni. Tücsi (anyukám így hív!) biztosan az apjától és az anyukámtól örökölte az olvasás szeretetét. Ők lehettek a példái, mert én inkább megnézem a könyvekből készült filmeket.
   Ha szégyen, ha nem szégyen, a kötelező olvasmányokon kívül, eddig nem sok regényt olvastam.
   Gyerekkoromban szerettem Az Alapiak kincse című könyvet, mert tele volt rejtélyekkel. Na, az a kötet nagyon lekötött.
   Fiatal felnőttként olvastam Danielle Steel-től A sztár és a Szívdobbanás című műveket. Azok is nagyon tetszettek, de ma már inkább azokat is megnézem DVD-n.
   Valamint szerettem még a Jenny, Tanga ponyvákat is.
   Még a végén kiderül, hogy nem is utálok annyira olvasni! - kiált fel és maga is meglepődik. :)
   Ezzel viszont lehet, hogy nem leszek túl népszerű, sőt, de mind a mai napig nem értem, hogy mit lehet szeretni a Harry Potter könyvekben/filmekben ?! Amikor meglátom a TV-ben, hogy seprűkön lovagolnak, már kapcsolok is el. Hajj, de fárasztó...




Pisti (26), párom, vőlegényem
   - Nem igazán szeretek olvasni, mert nem kötnek le például az olyan könyvek, amikben több oldalon keresztül van leírva a táj kinézete. Emlékszem, hogy pont emiatt rühelltem A kőszívű ember fiait.
   Nagybátyámtól egyszer megkaptam ajándékba A Gyűrűk Ura trilógiát, amit szintén úgy olvastam el, hogy a ,,Mennek" részeket egyszerűen átlapoztam és csak a párbeszédeket, csatákat olvastam el. Ne áruljátok el neki, mert tuti, hogy megharagudna rám!
   Egy ültő helyemben viszont kiolvastam az összes, eddig magyarul megjelent StarCraft regényt. Kimondottan sajnálom, hogy végül nem minden részt adtak ki. :(
   Emlékszem, hogy évekkel ezelőtt előjegyeztem a Szukits oldalán A pengék királynője és a Nova köteteket. Nagyon örültem, amikor kaptam az értesítést a kiadótól, hogy újranyomásban megint megjelennek. Azonnal lecsaptam rájuk.
   Tervezem már egy ideje, hogy elolvasom a Ready Player One-t, de még nem volt rá időm.
   Amikor egyszer Cincnek (így hív engem!) fájt a szeme, de még nem volt kész a szemüvege, felolvastam neki A fehér rózsa című könyv utolsó, pár fejezetét. Gondolom mondanom sem kell, hogy számomra kínszenvedés volt...




Ildikó (50), édesanyám unokatestvére
   - Én inkább idősebb koromra szerettem meg az olvasást.
   Teljesen őszintén mondom, hogy a lányom főiskolai osztálytársától kaptam kölcsön az első Alkonyat regényt, ami annyira lekötött, hogy magam is meglepődtem.
   Utána persze sorban jöttek a folytatások is, amiket Ildike (az említett lány!) mindig kölcsönkért nekem.
   Ezekre annyira vigyáztam, hogy egy kispárnán olvastam és hurcibáltam őket.
   Aztán jött A szürke ötven árnyalata rajongásom. A trilógiát Tücsike (én!) adta kölcsön.
   Emlékszem, hogy még csak a harmadik kötet felénél jártam, amikor több SMS-t is írtam neki, hogy jó vége lesz-e Ana és Christian történetének, mert annyira izgultam értük.
   Az olvasás segített át a válásomon is. :)




Kati (50), keresztanyám, édesapám nővére
   - Fiatal koromban nem igen olvastam, most meg jó lenne, szeretném, de nincs rá időm. :(
   A postán dolgozom és onnan viszont szoktam venni könyveket, a leértékelt, forgóállványos polcokról. Nyugalom, nem halászom el a legjobb köteteket a vásárlók elől. Ha tetszik egy könyv, akkor abból több példányt rendelünk, egyet pedig kifizetek magamnak is.
   Kedvelem a romantikus ponyvákat, az ilyen könnyed, szórakoztató, haladós olvasmányokat, valamint szeretem a Vámpírnaplókat sorozatban, ezért a könyveket is elolvastam, de csak az első négy részt, mert a többit merő sületlenségnek tartottam.
   Keresztlányom kérdésére válaszolva: Team Stefan vagyok, mert ő a könyvekben kedvesebb, mint Damon.
   Elenát viszont a sorozatban kedvelem jobban, a könyvekben nem igazán. Olyan nyafogós...




Márti (27), a legjobb barátnőm
   - Régebben krimi könyveket olvastam.
   Utána megismertem Jojo Moyes írásait. Óriási kedvencem a Mielőtt megismertelek és további részei. Kedvenceim még: a Kitaszítva könyvek, az Angellfall trilógia, a Csitt,csitt sorozat és a Szép remények is, Charles Dickenstől.
   Tavaly ilyenkor ismerkedtem meg a new adult műfajjal.
   A blogodon olvastam a Papír hercegnőről. Köszönöm hogy kölcsönadtad, hogy elolvassam. Attól kezdve, rengeteg műfajban olvasok.
   Új hobbim lett az olvasás. A kedvenc műfajaim: a new adult, a történelmi romantikus könyvek, valamint a romantikus, erotikus történetek.
   Imádom őket,  mert könnyen tudok azonosulni a szereplőkkel és az életből merítenek.
   Olvasni leginkább azért szeretek, mert teljesen leköt és minden könyvben új történetet ismerek meg. Rengeteg jó írótól olvastam.
   Mindig találok egy érdekes könyvet vagy sorozatot.
   Az a véleményem, hogy szegényebbnek érezném magam ha nem olvasnék. Egy életünk van és akkor csináljuk azt amit szeretünk, nekem pedig az olvasás pont ilyen.




H. Ibolya (45), a volt angol magántanárnőm 
   - Én ma már szinte csak angolul olvasok könyveket.
   Sokszor nincs türelmem kivárni egy-egy kötet magyar megjelenését, ráadásul így a nyelvet is folyamatosan gyakorolhatom és szinten tudom tartani az angol tudásom.
   Emlékszem, hogy anno, amikor elkezdtem tanulni a nyelvet, elolvastam szinte az összes, rövidített Oxford Bookworms klasszikust. Ezeket ma is jó szívvel ajánlom a kezdő nyelvtanulóknak. :)
   Óriási kedvenceim még A Gyűrűk Ura és A hobbit regények.
   Pár évvel ezelőtt hatalmas csalódás volt A hobbitól készült filmtrilógia, mert rengeteg mindent megváltoztattak és átírtak a könyvhöz képest.
   Azt viszont kimondottan sajnáltam, hogy az eredetiben nem szerepelt Tauriel és sosem alakult ki szerelem közte és Kili között. Azt olyan romantikusnak és hitelesnek tartottam.




L. Tünde, (nem kívánta közölni a korát!) a kozmetikusom
   - Egyszerűen szeretek olvasni és kész. Nem tudom, hogy honnan ered ez az egész?! Nem is emlékszem már olyan időre, amikor nem volt könyv a kezemben.
   A legjobb barátnőm, Anetta és én, elolvastuk az összes Agatha Christie könyvet. Volt olyan, hogy Anetta felhívott telefonon és közölte: Itt állok a könyvesboltban. Olvastuk már a Gyilkosvadászat című AC könyvet? Mire én: Persze, csak akkor még a Gloriett a hullának volt a címe.
   Nagyon összezavar, amikor ugyanazt a művet megjelentetik, csak másik címmel. :(
   Imádom még a Joanne Fluke féle gasztro krimiket is.
   Tündivel (én magam!) cserélgettünk egymás között sok AC és M. C. Beaton krimit. Ő cserébe A szürke ötven árnyalata trilógiát adta nekem kölcsön.
   Emlékszem, hogy amikor először olvastam A szürkét, azt hittem, hogy Christian végül megöli Anát valamelyik játszadozásuk alkalmával és majd valaki végül kinyomozza az egészet. :)
   Óriási kedvencem még: A gyertyák csonkig égnek Márai Sándortól.

Megjegyzések

  1. Szia!

    Nagyon tetszett a bejegyzésed. Mindig tartogatsz nekünk olvasóknak újdonságot.
    Köszönöm hogy az én véleményemre is kíváncsi voltál .:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Szia Márti!

      Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést, de még inkább azt köszönöm, hogy Te is nyilatkoztál. :)
      Szóval ez a Te érdemed is.

      Törlés

Megjegyzés küldése