Csicsergő barátaink - Madaras könyvajánló

Sziasztok! :)

   Amióta hivatalosan is könyvtárosként, könyvtárban dolgozom, még több érdekes kötet kerül a kezembe, ráadásul az idei Országos Könyvtári Napokon volt egy előadás nálunk, amit egy kedves ornitológus úr tartott.
   Akkor döntöttem el, hogy idén végre én is helyezik ki madáretetőt az udvarunkon lévő hatalmas diófára. Itató/fürdető meg már egész nyáron volt.
   A múlt héten érkezett Márai programon belül két olyan madarakkal foglalkozó kötet is felkeltette az érdeklődésemet, amiket végül a katalogizálás után elsőként kölcsönöztem ki és olvastam el.

   Erről a két könyvről akarok most írni nektek egy kicsit bővebben.
   Íme:

Lázár Ervin - Öregapó ​madarai

   Összesen eddig, egy hat kiadást megélt kötetről van szó, ami egyszerre ismeretterjesztő mű, gyermekkönyv és mese, de kiváló ornitológiai szakkönyv is.
   Az alapja egy olyan kerettörténet amelyben Öregapó mesél, regél a környék madarairól pár kíváncsi gyerkőcnek.
   A legutolsó, 2017-es kiadás került a könyvtár állományába, amiben csodaszép illusztrációk és rajzok vannak, amiket Bódi Katalin készített.
   Szinte az összes, Magyarországon őshonos és/vagy átutazóban lévő madárról van benne szó, ami azért nem kis szám.
   Bővebben olvashatunk a baglyokról, fecskékről, cinegékről, varjakról és tövisszúró gébicsekről is, meg persze a galambokról és még sok-sok minden másról. :)
    Mindezek pedig kicsit meseszerűen, mégis érdekesen vannak tálalva.
   A kötet végén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetőjének szívhez szóló utószavát olvashatjuk.





Orbán Zoltán - Madárbarátok ​nagykönyve

   A másik könyv egy 332 oldalas ornitológiai enciklopédia, de persze senkit se ijesszen el a bővebb oldalszám, hiszen megannyi fénykép, rajzolt illusztráció és érdekes táblázat adja ki a kötet felét.
   Fontos és átfogó témákat érint, mint például tollas barátaink etetése, itatása, madárvédelem, a madarak élete és mindennapjai, de akárcsak a fentebb említett Lázár Ervin kötet, úgy ez is próbálja részletesen bemutatni a különböző madárfajokat.
   Nem csak a madarakra fektetnek benne nagy hangsúlyt, hanem többféle állatfajra is, akikről szintén sok érdekességet megtudhatunk.
   Olvashatunk benne a sérült madarak és fiókák helyes gondozásáról, de a természetfotózás kedvelőinek és művelőinek is lehetnek benne hasznos ötletek és tippek.
   Egy igazi, színekkel és élettel teli határozó ez, amit egyaránt bátran ajánlok iskolások és felnőttek számára is.

Megjegyzések