Könyvkritika: Carolyn Keene - A ​Sarkvidéki Csillag átka és Idegenek ​a vonaton

Sziasztok! :)

   Kikölcsönöztem tőlünk a könyvtárból a Nancy Drew naplója sorozat első és másodk részét, de olyan kis rövid könyvecskék voltak, hogy gondoltam nem készítek két külön bejegyzést, hanem egybe írok róluk.

Carolyn Keene 
A ​Sarkvidéki Csillag átka  (Curse of the Arctic Star)
Nancy Drew naplója - 1. kötet
Magyar kiadás éve: 2021

Fülszöveg:
Kedves Naplóm! Bess, George és én tényleg Alaszkában vagyunk! Bármerre nézünk, hatalmas hegyeket és szikrázó, mélykék vizeket látunk. A Sarkvidéki Csillag luxushajó első útján veszünk részt, és régi barátomnak, Becca Wrightnak, a hajóigazgató asszisztensének szüksége van a segítségünkre. Már indulás előtt fenyegető e-maileket kapott, majd felbukkant egy véres holttest az úszómedencében. És amikor a gyanús esetek száma csak nőtt, már sejtettük, hogy a Sarkvidéki Csillag talán tényleg el van átkozva! Annyi utas van a fedélzeten, hogy nem is tudom, hol kezdjem. De jobb, ha sietek; ha nem cselekszem gyorsan, lehet, hogy ez lesz mindannyiunk utolsó – és végzetes – útja! Az Egyesült Államokban a Nancy Drew naplója című könyvből sorozat is készült, amely a CW TV-n fut nagy sikerrel, immáron a 3. évaddal, amit 2021. októberében kezdtek el játszani.
 
   Szégyen vagy sem, be kell vallanom, hogy eddig nem sokat tudtam Nancy Drew kalandjairól, leginkább akkor figyeltem fel rá, amikor pár éve a Stranger Things harmadik évadában az utálatos újságíró fazonok Nancy Wheeler karakterét állandóan Nancy Drew-ként emlegették, gúnyolták.
   Aztán persze jobban utánanéztem és kiderült, hogy Carolyn Keene minden lében kanál, önjelölt magándetektív lánykája már évtizedek óta oldja meg a különböző bűnügyeket.
   A fülszövegben emlegetett CW sorozatot sem ismerem, mert sokan a Riverdale-hez hasonlították, abból meg már totálisan kiábrándultam még valamikor a harmadik évadnál.
   A Nancy Drew naplója egyébként tíz kötetből áll és a Sarkvidéki Csillag átka az első.
   Ebben megismerhetjük a szereplőket és az egész történetet Nancy szemszögén keresztül követhetjük nyomon.
Nancy Drew ábrázolás (1)
   Nancy, a két legjobb barátnője, Bess és George - ő egyébként lány, csak azt szereti ha így hívják -  társaságában, valamint Bess újdonsült szerelmével, Alannel utazik Alaszkába egy luxushajón.
   A Sarkvidéki Csillagot már az indulása előtt sok fenyegetés éri, a vezetőség egyik tagja és egyben Nancy megbízója, titokzatos, zsaroló email üzeneteket kap, aztán a döcögős és hátborzongató kihajózást követően egyre több és több szabotázs akció történik, a lányok pedig nem győzik követni az eseményeket, miközben szinte az összes utas és az összes dolgozó gyanús.
   Ifjúsági regényről beszélünk, egy könnyed kikapcsolódást nyújtó krimiről, szóval gyorsan lehetett vele haladni, sokszor félretettem, mert akkor túl hamar a végére értem volna.
   Számomra tökéletes szórakozást nyújtott, nem vártam tőle olyan eget rengető dolgokat vagy vérbeli izgalmakat, mint mondjuk egy Agatha Christie regénytől, de pont ezért okozott kellemes csalódást.
   Nancy szimpatikus, belevaló, néha talán még picit idegesítő is, hiszen valóban mindig-mindenhol ott van, sokat kotnyeleskedik.
   Negatívuma, hogy a többi szereplő nem igazán lett kidolgozva. Alig tudtunk meg róluk valamit, inkább csak úgy voltak, hogy ne mindig főhősnőnk legyen a középpontban.
   Még Bess és George, a két unokatestvér és segédek sem szerepeltek igazán sokat. Alan pedig...róla képtelenség spoilermentesen írnom bármit is.
   A befejezésnél szembesültem azzal, hogy habár pár rejtélyre és a tettesek valódi kilétére fény derült, a Nancy életét megkeserítő és veszélyeztető személy nem lett felfedve, - mondjuk nekem már az elejétől kezdve gyanús volt valaki - így a második kötetben rögtön folytatódtak a kalandok.
   Pár szó a borítóról: A borító alapján egyébként valamiféle régebbi sztorira számítottam, olyanra, ami az 1920-as években játszódik. 
   A nagy Gatsby beütése és az aranyozott szegélyek, valamint Nancy hajkoronája miatt hittem ezt.
   Persze attól még kifejező, elvégre az alaszkai táj és maga a Sarkvidéki Csillag látható rajta. Kell ennél több?

   
Carolyn Keene 
Idegenek ​a vonaton  (Strangers on a Train)
Nancy Drew naplója - 2. kötet
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Folytatódnak Nancy alaszkai kalandjai: Bess-szel és George-dzsal elhagyják a rejtélyektől hemzsegő Sarkvidéki Csillag óceánjárót, hogy felfedezzék a 49. állam festői szárazföldi helyszíneit: Skagwayt, a Yukon folyó területét és a Denali Nemzeti parkot. Lenyűgöző látványban van részük, de szinte azonnal a feje tetejére állnak a dolgok, Nancy pedig úgy hiszi, bárki is áll a hajón történt megoldatlan rejtélyek mögött, bizonyára követte őket a szárazföldre is. A vagány csajdetektívek jobb, ha vigyáznak magukra is – ezúttal ismeretlen, feltérképezetlen területre hívja őket kopóösztönük!

   Az Idegenek a vonaton pontosan ott folytatódott, ahol a Sarkvidéki Csillag átka véget ért.
   Nancy, Bess, George és Alan még mindig az alaszkai vidéket járják és nyomoznak pár olyan ügyben, amiket az előző kötetben nem sikerült megoldaniuk.
   A második kötet picit már kevésbé tetszett, méghozzá azért, mert nem tudtam elhinni: hogyan nem jön rá egy ennyire tapasztalt magándetektív, hogy ki az aki folyamatosan zaklatja és az életére tör?
   Persze tudom, hogy Nancy nem hivatásos nyomozó, úgymond amatőr, de annyi ilyen ügyet megoldott már.
Nancy Drew ábrázolás (2)
   Mondjuk az csak engem minősít, hogy ilyen sok krimi elolvasása után csupán ,,csak" egy ifjúsági könyvnél jöttem rá arra, hogy ki a tettes és nem pedig egy felnőtteknek szóló történetben...;)
   Szeretném majd elolvasni a többi részt, remélem jönni fognak magyarul. Csalódott lennék ha elkaszálnák, mert látok benne potenciált és jó szívvel fogom ajánlani a fiatalabb korosztálynak, de még talán az idősebbeknek is.
   A regény végén van már beleolvasó a folytatásba ami az Éjfél lovasának titka címet viseli.
   Nancy most is olyan dolgokba ütötte bele az orrát, amikbe egyáltalán nem kellett volna és ezeknek persze mindig meg lett az eredménye.
   Drogügyletek, illegális kereskedelem, csempészet, titkos szeretők, lopások, rablások és még sorolhatnám.
   Sokszor került életveszélybe, bár néha úgy éreztem, hogy annyira naiv, butyuta kislányocska, akinek bizonyos dolgokra egyszerűen fel kellett hívni a figyelmét.
   Olvasás közben néha elkapott az érzés, hogy valahol Agatha Christie - lásd például a helyszínek: hajó és vonat - és Veronica Mars határain egyensúlyozunk, ami mondjuk pont tetszett.
   A karakterek most picit jobban ki lettek dolgozva, a két kötet eseményei alatt végre egész jól meg-illetve kiismerhettük őket, de ezen a téren azért még maradt bőven hiányérzetem.
   A lánytrió mellett sikerült megkedvelnem a vicces nevű ABC-hölgyeket, a rosszcsont Tobiast és még picit Wendyt is.
   A befejezésnél minden kérdésre választ kaptunk. Tulajdonképpen kerek, lezárt lett, ami nem baj, főleg ha a hazai kiadó úgy döntene, hogy mégsem folytatják.
   Egyszeri kikapcsolódásnak pont megfelel. :)
   Pár szó a borítóról:  A borító stílusa hasonló, mint az előző regényé.
   Az alaszkai tájon és viadukton átsuhanó vonat, háttérben a Holddal és a hullócsillagokkal, kellően misztikus. Kiválóan passzol a sztorihoz.
A kép forrása

Megjegyzések

  1. Köszi a leírást, pont erre volt szükségem! Egy izgalmas könyvet kerestem a kislányomnak, ez pont jó lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)

      Örülök ha tudtam segíteni.
      Jó olvasást kívánok a kislányodnak, remélem mindkét kötet elnyeri majd a tetszését.

      Törlés

Megjegyzés küldése