Könyves asszociációim, avagy Szilvásváradon tavaszoltam

 Sziasztok! :)

   Hasonló bejegyzések voltak már a blogon, múlt héten pedig szerdától-péntekig Szilvásváradon tavaszoltunk, a séták, a túrák és a múzeumok pedig megihlettek és néhány helyszínről bizonyos regények, novellák jutottak az eszembe, így ezekről hozok most pár képet. ;)

   Emlékeztetőül:

   Pár érdekesség az Egri csillagok történetét követve, avagy Egerben nyaraltam

   Pár érdekesség az Abigél történetét követve, avagy beadandót írtam az egyetemre

   Lesz majd még egy másik Szilvásváraddal kapcsolatos cikk a blogon, ám addig is nézzétek mikre asszociáltam egy-egy helyszínnél:

A Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumról valamiért az a tipikus Agatha Christie féle vadászház jutott az eszembe, ami a Poirot ​nyomoz/Poirot munkában című kötetben szereplő A vadászlak rejtélye novellának is helyszínt adott.





Pallavicini-Keglevich-kastélyról - ami egyébként most La Contessa Kastélyhotelként működik - az egyik kedvenc Agatha Christie regényem,  A ​Bertram Szálló jutott az eszembe. Nem mehettünk be, csak a parkot nézhettük meg, de bekukkantottunk és a hely teljesen jól hozta a Bertram Szálló hangulatát. A lámpák, a londiner kocsi és úgy igazából minden.

A Középkori Börtönmúzeum és Panoptikum oroszlános pajzsáról és a falon lévő kardokról, valamiért egyből a C. S. Lewis féle Narnia krónikái ugrottak be, valamint maga Aslan. :) Láthatjátok, hogy roppant ironikus, hiszen a pergameneken a hóhér munkájáról írnak és a pallosok is teljesen más célokat szolgálatak, mint a Narniában, de hirtelen, mikor megláttam őket, mégis ezekre gondoltam.

A Szalajka-völgyének fái között megbúvó fogadóról nem konkrét könyv ugrott be, de mindenképpen kiváló helyszín lehetne egy krimi-thriller vagy éppen horror műfajú kötetben. ;)

A Szikla-forrásnál szintén nem egy bizonyos regényre gondoltam, de láttam magam előtt a tündért, nimfát vagy sellőt, aki kiemelkedik a vízből és dalolásával a halálba csábítja az arra járókat. ;)


Az utolsó két kép kakukktojás, hiszen nem helyszínek, hanem tárgyak.
   Fiákerek/konflisok, amikről a viktoriánus kor és az ezekhez kapcsolódó történetek jutottak az eszembe, mint például a Theodora Goss féle Az alkimista lányának különleges esetei, bármelyik Sir Arthur Conan Doyle - Sherlock Holmes írás, Gail Carriger tollából a Napernyő Protektorátus sorozat, valamint Cassandra Clare-től a Pokoli szerkezetek trilógia.

Megjegyzések