Sorozat kibeszélő - Stranger Things - 4. évad - 1. felvonás

 Sziasztok! :)

   Tegnap rekord gyorsasággal daráltam le a Stranger Things régóta várva-várt negyedik évadát, annak is persze az első hét részét, hiszen a készítők úgy gondolták, hogy nem vártunk eleget 2019 júliusa óta és ezért természetesen két felvonásra bontották eme pompás sorozatot. :(
   Délután 13:30-kor kezdtem el nézni és egészen szombat hajnal 02:30-ig voltam ébren.
   Enni-inni, mosdóba kimenni és fürödni álltam csak meg, plusz majdnem miden rész között tartottam jó 10 perc szünetet, hogy magamhoz térjek a totális sokkból.
   A készítők és a színészek nem a levegőbe beszéltek, amikor azt nyilatkozták, hogy brutális évadra számíthatunk. A sorozat költségvetése az eget verte, milliós tételekről volt szó minden résznél, amik most mind-mind rekord hosszúságúak lettek. Egyik sem volt kevesebb egy óra hosszánál, sőt a legtöbb majdnem meghaladta a másfél órát.
   Magyar vonatkozása is van, hiszen a negyedik és ötödik epizódot Antal Nimród rendezte.
   Július 1-ig kell várni a folytatásra, addig pedig rághatjuk a kefét, hogy mi lesz kedvenceinkkel?
   Nem tervezem túl spoileresre, de azért lesz pár dolog amiről szót ejtek, ám azt úgy is külön és előre fogom jelezni.
   A pandémia miatt nagyon elhúzódott a forgatás, de azt például már 2020 februárjában tudtuk, hogy Hopper nem halt meg, hanem fogságba esett az oroszoknál.
   Aztán sokáig csend volt, semmi mást nem lehetett hallani csak casting híreket. Bevallom, engem kicsit megrémített, hogy mégis miként akarnak majd ennyi új szereplővel operálni a régiek mellett, ám ezeket igen jól megoldották, nekem senki sem tűnt feleslegesnek, talán csak Amybeth McNulty - Vickie karaktere, aki azért érdemelt volna sokkal több játékidőt, mert a színésznő bizonyított az Anne, E-vel a végén! sorozatban. Kár érte...
   Vecna, az új gonosz...az előzetesekben szembesülhettünk vele, sok újdonságot és kulisszatitkot is megtudhattunk róla az első etap megjelenése előtt, de teljesen felkészülni rá egyáltalán nem lehetett.
   Engem megijesztett és még most is csak hebegni-habogni tudok, mert itt bizony keményen ment a kegyetlenség, az öldöklés, a horror és megannyi borzalom!
   A roppant szemfülesek egyébként már az első részben elcsíphetik Vecna igazi személyazonosságát, bár én magam erre valahol az ötödik résznél jöttem rá. ;)
   Érdekes és megosztó eredettörténetet találtak ki neki, habár ezzel együtt teljesen felülírták a sorozat komplett mitológiáját, ráadásul megcáfolták a Jody Houser - Hat (Stranger Things)
   Többé már nem Hawkinsban vagyunk, sokszor így reklámozták az évadot és ez bizonyos szinten igaz, hiszen a csapat négy részre oszlik. 
   Joyce és Murray Hoppert mennek megmenteni Kamcsatkába. 
   Mike, Will, Jonathan és Argyle Tizi nyomába erednek Kaliforniában és az államokon át egészen Suzie-ig vezet az útjuk. 
   Tizi végül önként vállalja a Nina-projektet barátai és a világ megmentésének érdekében.
   Steve-ék pedig Hawkinsban nyomoznak a Creel-ház és a Creel család múltjában, valamint igyekeznek Eddie nevének tisztázására, miközben Max is folyamatos életveszélyben van, sőt igazából mindenki!
   Egyelőre a oroszok valódi szándéka sem tiszta, ők folyamatosan sántikálnak valamiben.
   Még mindig Steve a fő-fő kedvencem és aggódok érte, mert a hősiessége most is óriási bajba sodorta, zokogtam amikor bizonyos dolgok történetek vele...
   Steve és Dustin párosa kimagaslóan sziporkázott, a dráma, az akció és a horror elemek között ők okozták a legtöbb vicces, megmosolyogtató, felszabadító pillantot. ;) Kettejük duóját egyszerűen képtelenség überelni.
   Tizenegy önálló útja megrázó és tudtuk, éreztük, hogy Dr. Brenner/Papa visszatér még. Ezt már a második évadban belengették, az az igazi csoda hogy eddig húzták a felbukkanását.
   Innen pedig következzen a SPOILERES KIBESZÉLŐ, szóval csak az olvasson tovább, aki már látta mind a 7 részt!
   A Billy fanok azért örülhettek, mert újra láthattuk őt, igazi Vecna megtestesítésében. :(
   Végre többet megtudtunk Tótágasról és egyértelműen megdőlt az a népszerű és általam is olyannyira közkedvelt teória, hogy a jövőt látjuk, ami majd csak ezután fog bekövetkezni. Tótágas megragadt a múltban, az időben, amikor Will először lépett át ebbe a párhuzamos valóságba.
   Vecna, igazából Henry Creel/Egyes Dr. Brenner első alanya, aki akkora erővel rendelkezik, hogy azt talán csak Tizi tudja überelni. A motivációit, a gyilkolászásait és a hazugságait hallhatjuk az ő szájából, valamint láthatjuk Nancy és Tizi szemszögéből, szóval azt ide most nem írom le. Viszont érdekes, hogy magyarázatot akkor sem kapunk arra, hogy miért vannak ilyen temészetfeletti képességei?
   Most még nem egyértelmű és Dustin is erre keresi a választ: Vajon az Elmenyúzó irányítja Vecnát, az ő egyik legerősebb katonája vagy éppen fordítva? Ez még tisztázatlan, de érdekes, ráadásul Tizi nemegyszer kaput nyit ebbe a világba, de vajon konkrétan ő is hozza létre?
   Vecnát ő teszi ilyen mutáns, eltorzult lénnyé, de Tótágas is tőle ered vagy azt már Vecna rémuralma torzította el ennyire és ő teremtette a többi szörnyet?
   Will szerelmes Mike-ba? Vajon a barátságuk veszélybe fog kerülni, amiért szegény fiú képtelen elfogadni, hogy Mike Tizenegyet szereti?
   Jonathan és Nancy kapcsolata a végét járja, de komolyan muszáj volt most újra behozni ezt a Nancy-Steve dolgot? Annyira nem illenek össze. Steve minden tekintetben ezerszer jobbat érdemel. Ennek egyáltalán nem örültem.
   Mi lesz szegény Eddie-vel, akit egyébként nagyon megkedveltem. Vajon tudják majd tisztázni a nevét vagy továbbra is menekülnie kell? 
   A hawkinsi kosarasok vezetője és Chrissy barátja nekem roppant gyanús. Olyan, mint egy elmeháborodott szektavezér. Tiszta bolond. Nem lehet, hogy őt is Vecna manipulálja?
   Tizi valóban visszanyeri az erejét? Brenner szadizmusa most az egyszer kifizetődő lesz? Mire célzott a Ninával kapcsolatban a haldokló ügynök?
   Steve komoly sérüléseket szenvedett. Meghal? Átváltozik valamivé?
   Mi Vecna végső terve? Vissza akar jönni ebbe a világba és magával hozza a hadseregét, valamint az összes borzalmát?
   Vége a SPOILERES RÉSZNEK!
   A ,,lezárás" sokféle megválaszolatlan kérdést hagyott nyitva, amikre már most szeretnék választ kapni. Távolinak tűnik a Július 1-je. 
   Nem tudom, hogyan fogom kibírni? Micsoda függővég. Borzalom. Nem kellett volna ketté vágni az évadot, így is bőven türelmesek voltunk. Nem igaz?
   A befejező rész elvileg 2 óránál is hosszabb lesz, szinte már-már egy komplett film. Ez azért nem semmi.
   Az ötödik évad lesz a végső lezárás, ennek valóban elkezdtek megágyazni, de várhatóak további spin-off történetek.
   A hangulat, a látvány, a zenék most is kiváló minőséget hoztak, imádtam minden percét.
   Indítsuk a visszaszámlálót, mert ,,mindössze"  33 nap van hátra a folytatásig...

Megjegyzések