Könyvkritika: Carolyn Keene - Éjfél lovasának titka

Carolyn Keene 
Éjfél lovasának titka  (Mystery of the Midnight Rider)
Nancy Drew naplója - 3. kötet
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Kedves Naplóm!Mégis ki akarna ártani egy lónak? Ezt kérdezgettem magamtól, miközben a gyönyörű díjugratókat bámultam az éves River Heights-i Lovas Bemutatón. Az ország minden tájáról ide gyűltek a legjobb versenyzők, egyikük, Payton Evans pedig Ned családjának közeli barátja volt. A lány évek óta lovagol, és Ned szerint még az olimpiai csapatba is bekerülhet. Ám amikor Paytonnak is versenyeznie kellett volna a bemutatón, minden szörnyen rosszra fordult: lovának, Éjfélnek a doppingtesztje pozitív lett! Mégis miféle ember adna drogot egy lónak? És miért?

   Carolyn Keene önjelölt magándetektív lánykája már évtizedek óta oldja meg a különböző bűnügyeket.
   Legutóbbi bejegyzésemben tévesen fogalmaztam, mert bizony kiderült az is, hogy a Nancy Drew naplója sorozatnak nem tíz, hanem már huszonnégy kötete van és szerintem ez csak bővülni fog.
   Kérdéses, hogy a magyar kiadások hogyan és miként fognak jönni vagy jönnek-e majd egyáltalán, de ha igen, akkor én mindig-mindenkor kapható leszek egy jó kis rejtélyre. ;)
   Az Éjfél lovasának titka a sorozat harmadik kötete, amiben Nancy és barátnői Bess és George, valamint Nancy barátja, Ned, újabb különös ügybe keverednek, ahol felüti fejét a csalás, a zsarolás és még oly sok minden más.
   A helyszín ezúttal  River Heights-i Lovas Bemutató, főszerepben Ned gyermekkori barátjával, Payton Evansszel, valamint annak csodálatos lovával, Éjféllel.
   Most is kotnyeles, minden lében kanál hősnőnk naplóbejegyzései tarkítják a könyv lapjait, valamint megint az ő szemszögén át követhetjük nyomon a eseményeket.
   Ifjúsági regényről beszélünk, egy könnyed kikapcsolódást nyújtó krimiről, szóval gyorsan lehetett vele haladni, sokszor félretettem, mert akkor túl hamar a végére értem volna.
   Számomra tökéletes szórakozást nyújtott, nem vártam tőle olyan eget rengető dolgokat vagy vérbeli izgalmakat, mint mondjuk egy Agatha Christie regénytől, de pont ezért okozott kellemes csalódást.
   Nancy szimpatikus, belevaló, néha talán még picit idegesítő is, hiszen valóban mindig-mindenhol ott van, sok mindenkinek a tyúkszemére lép.
   Negatívuma, hogy a többi szereplő megint nem igazán lett kidolgozva. Alig tudtunk meg róluk valamit, inkább csak úgy voltak, hogy ne mindig főhősnőnk legyen a középpontban.
   Olvastatta magát, mert izgalmas volt és mindig történt valami, ami arra késztetett, hogy sorra kerüljön még egy fejezet.
   Most is sikerült rájönnöm a megoldásra, rendesen büszke is voltam magamra. ;) Az élményből pedig egyáltalán nem vett el, habár a magyar cím igencsak spoileres...
   Nálam a Nancy Drew könyvek tipikusan guilty pleasure olvasmányok, kikapcsolnak, elgondolkodtattnak és jó őket sorra keríteni, főleg ha kevés időm van, de akkor is szeretnék valamit olvasni.
   A légkörük olyan, mint A Hardy fiúké, valamint a R. L. Stine féle Libabőr sorozaté.
   Darling Desi csatornája is sokat ajánlja, szóval ezért is szeretem ezt a sorozatot.
   Kicsit végeláthatatlan, mindig van folytatása, egy újabb kaland, egy újabb ügy, tele misztikummal, de ezt így fogadom el.
   Pár szó a borítóról:  A borító alapján egyébként valamiféle régebbi sztorira számítottam, olyanra, ami az 1920-as években játszódik. 
   A nagy Gatsby beütése és az aranyozott szegélyek, valamint Nancy hajkoronája miatt hittem ezt.
   A középpontban, a Hold sziluettje előtt, a sziklán Éjfél és lovasa láthatóak.

Megjegyzések