Könyvkritika: Rachel Burton - Könyvesbolti ​karácsony

Rachel Burton
Könyvesbolti ​karácsony  (A Bookshop Christmas)
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Egy hóvihar. Egy idegen. Egy szikra. A tökéletes szerelmi történet kezdete… vagy mégsem?
A könyvesboltot vezető Megan Taylor tudja, hogy az élet néha igencsak zűrös és bonyolult. A fiatalon özveggyé lett nő számára az elmúlt néhány év kétséget sem hagyott efelől. A festői Yorkba költözött, hogy új életet kezdjen, de csak még inkább elzárkózott a világ elől.
Úgy tűnik azonban, a díjnyertes író, Xander Stone megadja számára a kezdő lökést. Szó szerint. Egy élelmiszerboltban ugyanis egyenesen a bokájára tolja a bevásárlókocsiját, majd később nem átallja Megan könyves ízlését kritizálni. A nő szívesen helyretenné ezt az arrogáns, gőgös – és őrülten szexi – idegent, ám kiderül, épp az ő könyvesboltjában tartja majd az új könyve bemutatóját még karácsony előtt.
Megan már épp előmerészkedne a csigaházából, hogy ismét megtanulja élvezni az életet, amikor kiderül: az újbóli szerelembe esés nem egészen úgy alakul, mint a könyvek lapjain.

   A kórházi lét és a betegségem miatt nagyon lassan haladtam vele, mert most olvasási válságom van és lehangolt vagyok…
   Alapjában véve azért az eleje tetszett, egészen felcsigázott, de aztán kezdtem úgy érezni valahol a felénél, hogy lassan ellaposodik, a szereplőket pedig nem tudtam közel érezni magamhoz, nem igazán találtam őket szimpatikusnak. 
   Olyan semlegesek maradtak.
   A főszereplő, Megan, néha kimondottan idegesített, valahogy sosem tudta teljesen, hogy mit akar valójában. Megragadt a múltban, gyászolt még mindig, ami persze egy teljesen természetes folyamat, mert így volt hová fejlődnie a cselekmények alakulása során.
   Xander Stone, a szófukar, kissé bunkó, de aranyszívű szívtiprók sorát erősítette. Író létére elég kritikus volt az olyan könyvekkel amiket nem ő írt és/vagy amikről előítéletei voltak. A karaktere lassan oldódott fel, de amikor ez megtörtént, már igazán kedveltem őt.
   A mellékszereplők sokszínűnek, összetettnek, érdekesnek bizonyultak, de valamiért sokszor feleslegesnek éreztem őket, leginkább a háttérben maradtak.
   Maga, az a tipikus angol vidéki légkör és a könyvesbolt hangulata elvarázsolt, azt imádtam, akárcsak Gus kutyust, az édes tacskót. 
   Néha a The Holiday és a Jane Austen könyvklub című filmek jutottak róla az eszembe.
   Az Austen kötetek sora és a karaktereire való utalások is elnyerték a tetszésemet.
   Ezek az apró mozzanatok végett, a háttér, a hangulat, a karácsony és a könyvklub miatt szerettem igazán, nem pedig a romantikus szálért. Az számomra olyan elhanyagolhatónak tűnt, ha nem lett volna, végül akkor sem hiányolok belőle semmit.
   A Megrögzött Romantikusok Klubja szuper ötlet, a könyvesbolti könyvklub, a beszélgetések és a régens kori bál. Az ezekre való készülődés kitette a kötet háromnegyedét, aztán nem is olyan sokat kaptunk belőle. Ezt picit sajnáltam. :(
   Az írónő Xander szkepticizmusán keresztül mutatta be nekünk, hogy mások sokszor milyen lekicsinylő véleménnyel vannak az ilyen stílusú regényekről. Ez tanulságos volt és igen kritikus. 
   Jópofa ötletnek tartottam a könyv végén lévő listákat, a klub és Xander kedvenc regényeiről, ráadásul a zenelista is hozzáadott valami pluszt.
   Az egyszerű, de nagyszerű könyveket képviseli, ám mégis, végig hiányzott belőle valami plusz, valami amitől emlékezetes lenne, pozitív értelemben…
   A karácsonyi légkör viszont teljesen átjött, azt nagyon szerettem benne.
   A befejezés tetszett, a szerző minden nyitott szálat elvarrt, minden konfliktust megoldott, a könyvesbolt sorsa is alakult valahogy, sokak számára talán meglepő lehet ez a fajta végkifejlet, ám én nem bántam, ettől lett még reálisabb ez az egész.
   Pár szó a borítóról:  A borító a General Press kiadó sajátja és nagyon tetszik, kitűnően illik a történethez.
   A boltba is beláthatunk, előtte pedig Xander, Megan és Gus triója.

Megjegyzések