Könyvkritika: Meik Wiking - Hygge és Meik Wiking - Lykke

 Sziasztok! :)

   Két, mostanában olvasott kötet rövid, ám annál lényegre törőbb értékelésével jövök.
   Ezek  Meik Wiking: Hygge és Meik Wiking: Lykke című kötetei.

   Íme:

Meik Wiking
Hygge - A dán életérzés, amely boldoggá tesz (The Little Book of Hygge)
Magyar kiadás éve: 2017

Fülszöveg:
Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Mi lehet a dánok titka, ami a legboldogabb nemzetté teszi őket? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója többéves munkája során arra jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge.
Ezt a kifejezést fordították már a meghittség művészetének, a lélek otthonosságának és a megnyugtató környezet élvezetének is, ám ahhoz, hogy valóban megértsük ennek a különleges életérzésnek a lényegét, néhány kifejezésnél többre lesz szükségünk.
Ennek a gyönyörű és inspiráló könyvnek a segítségével lépésről lépésre sajátíthatjuk el a hygge – és általa a boldogság – titkát: megtudhatjuk, milyen szerepet játszanak ebben a fények, a jó ételek, a társas kapcsolatok, a karácsony vagy éppen az öltözködés.
A rengeteg érdekes információ és összefüggés mellett a gazdagon illusztrált kötet gyakorlati tanácsokkal (konkrét példákkal, receptekkel, ötletekkel) is szolgál, melyek segítségével bárki könnyedén belecsempészheti a hygge elemeit a mindennapjaiba.

   Már az olvasás elején új Kedvencemnek jelöltem, akárcsak a Lykke című könyvet.
   Fantasztikus kötet, felemelő, szívmelengető, tanulságos és csodaszép.
   A fényképek, illusztárciók, ábrák és úgy egészében az egész, valami eszméletlen kidolgozású, meseszép.
   Miközben beleástam magam a hygge világába, rájöttem, hogy eddig is elmerültem benne, csak azt nem tudtam, hogy így hívják. ;)
   Meghittség, én ezzel a szóval jellemezném, bekuckózás, az önmagunkra fordított értékes, pozitív idő, számomra ezt takarja a hygge.
   A Hyggetippek voltak a kedvenceim, azokból még több mindent tanultam erről az egész dán életszemléletről, életérzésről.
   Dánia lett most az első számú bakancslistás úticélom, ez tagadhatatlan. *_*
   Már a könyv maga és az olvasása egy óriási hygge volt.
   Pár szó a borítóról:  Természetesen a borító maga is hygge, ezzel a sokféle, tipikus dán ábrákkal, valamint az elsősorban a kék, másodsorban a narancs és a sárga színeivel.
   Imádom.


Meik Wiking
Lykke - A boldogság nyomában (The Little Book of Lykke)
Magyar kiadás éve: 2018

Fülszöveg:
Könnyű ​belátnunk, miért nevezik Dániát a világ legboldogabb országának. A dánoknál tökéletes egyensúlyban van munka és magánélet, ingyenes a felsőoktatás, pontosan közlekednek a vonatok, és ha mindez nem lenne elég, náluk a legnagyobb az egy háztartásra eső gyertyafelhasználás.
A boldogságról – amit a dánok lykkének hívnak – valószínűleg senki sem tud többet, mint Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz szerzője. Meik Wiking meggyőződése, hogy jóllehet rengeteget tanulhatunk a dánoktól a beteljesült életről, a boldogság kulcsai világunk minden táján ott rejlenek.
E lebilincselő könyv szerzője kincskeresésre invitál bennünket, hogy végül előttünk is megnyílhasson az elégedett élet kapuja. Wiking többek között taglalja, mire fordítjuk drága időnket, hogyan viszonyulunk szomszédainkhoz, és miként főzünk vacsorát – bolygónk legboldogabb zugaiból gyűjtve össze a bizonyítékokat, történeteket és tippeket. Ez az eszményi útmutató ahhoz, hogy valamivel több lykkére leljünk az életünkben.

   Ez most kimondottan kellett a lelkemnek. :)
   Nagyon tetszett, sok érdekesség volt benne, de leginkább az fogott meg, hogy a szerző érdekesen mesélt mindenféle hétköznapi dologról, magáról a Lykke fogalmáról, arról, hogy mit is jelent/takar pontosan és milyen sokféle módon érhetjük el, hogy mi és a környezetünk is boldogabbá váljon, boldogabb legyen.
   Kedvenceim voltak a Boldogságtippek, csupa-csupa jó ötlettel és szépek voltak benne az illusztrációk, valamint a fényképek is.
   Hangulatos, szívmelengető könyv, ajánlom minden olyan embernek, aki kicsit megcsömölve érzi magát, mint most én. 
   Kedvencem lett.
   Ezek után szívesen laknék Dániában.
   Pár szó a borítóról: Természetesen a borító maga is a hygge és a lykke keveréke, ezzel a sokféle, tipikus dán ábrákkal, valamint az elsősorban a narancssárga, másodsorban a kék és a sárga színeivel.
   Imádom.

Megjegyzések