Könyvkritika: Robin Stevens - Első ​osztályú gyilkosság

Robin Stevens
Első ​osztályú gyilkosság  (First Class Murder)
Úrilányok nem gyilkolnak sorozat - 3. kötet
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
Daisy Wells és Hazel Wong vakációra indulnak a világhírű Orient Expresszel. Az első pillanattól kezdve világos számukra, hogy minden szomszédos utastársuknak van valami rejtegetnivalója. Sőt, az sem kizárt, hogy egy kém is van közöttük! Aztán egy alkalommal vacsora közben vérfagyasztó sikoly hallatszik. Az egyik utast meggyilkolták, és a csodálatos, rubinköves nyaklánca is eltűnt. A fülkéjébe nyíló ajtók mind belülről voltak bezárva – vajon hogyan menekülhetett el a gyilkos? A lányok nyomozni kezdenek, ám nem ők az egyetlenek, akik szeretnék elkapni a tettest…

   Az első és második kötetről szóló értékeléseimet itt tudjátok elolvasni: Könyvkritika: Robin Stevens - Hova ​tűnt Miss Bell? és Könyvkritika: Robin Stevens - Egy ​kis arzént a teába? 
   Először is mindenképpen büszkeséggel tölt el, hogy az ajánlásom és ezzel együtt a blogom is bekerült a kötetbe, méghozzá a borító belső oldalára, ott is legelsőként. :) Köszönöm szépen a Manó Könyvek csapatának.
   Másodszor, most már biztos vagyok benne, hogy az Úrilányok nem gyilkolnak sorozat legalább akkora kedvencem, mint a Holly Jackson féle Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz, annyi csupán a különbség, hogy az inkább már nagyobbaknak, tiniknek szól, ez pedig még kicsit kisebbeknek, no persze attól még semmit sem von le az értékeiből, sőt.
   A Molyon azt olvastam, hogy Robin Stevens az ifjúság Agatha Christie-je és ezzel bizony teljes mértékben egyet kell értenem.
   Az Első osztályú gyilkosság fülszövegét olvasva, valamint a kötet végén lévő Köszönetnyilvánítás egyértelművé teszi, hogy tisztelgés a krimi királynőjének egyik leghíresebb és legnépszerűbb regénye, a Gyilkosság az Orient expresszen előtt.
   Számomra olvasni olyan volt, mint egy igen jól megkomponált nosztalgia.
   Rettentően gyorsan haladtam vele, egyszerűen pörögtek a lapok, hiszen mindig történt valami izgalmas és lényeges, aminek köszönhetően egyszerűen nem lehetett letenni és persze nem is akartam.
   Nemcsak a helyszín, vagyis maga az Orient expressz tisztelgett a nagy előd előtt, hanem a gyilkosság bonyolult, szövevényes kivitelezése, valamint az esetleges több tettes kiléte, illetve a karakterek, hiszen például itt is volt orosz grófnő, kalauz, szobalány, üzletember vagy éppen titkár.
   A gyilkosságot pedig tetézte még egy nyakék elrablása, valamint az angol titkokat kiszivárogtató kém lefülelése.
   Imádtam, amikor ráhangolódásként Daisy nyíltan AC remekművét olvasta. :)
   Megint egyszerre volt izgalmas, picit félelmetes és humoros.
   Újfent Hazel az elbeszélőnk, tőle tudunk meg mindent erről a szörnyű bűntettről, Daisy pedig egyre szimpatikusabb, ráadásul az amatőr detektíveknek most még segítsége is akadt, az esetlen, botcsinálta unoka, Alexander, a Junior Pinkerton személyében.
   A kötetben most is találunk térképeket, méghozzá az Orient expressz hálókocsijáról és az étkezőkocsiról, valamint egy listát az összes szereplőről, ami újfent a segítségemre volt az olvasás és a nyomozás terén.
   A regény végén szószedet található bizonyos fogalmakról, ez is roppant hasznos és kicsit vicces is.
   Egy olyan regényt kaptunk, ami kellőképpen leleményes, jó humorral megáldott, nem mellesleg pedig megannyi érdekes szereplő tarkítja és még több titok, hazugság és kémkedés is.
   Izgatottan várom a folytatásokat, a Wells és Wong Nyomozóiroda további eseteit. Úgy érzem, hogy ezekkel a könyvekkel egyszerűen nem lehet mellélőni.
   Pár szó a borítóról:  A borító az egyik eredeti kiadás magyarosított változata, a könyv ráadásul élfestett, minden oldalon narancs színben pompázik.
   A lapokat most nem kellett szétfejteni, ez plusz pont.
   Hazel és Daisy kettősét figyelhetjük meg, valamint a különböző nyomokat és a sztorira utaló jelképeket, mint például a vonat, vonatjegyek, a levélvégó kés és az ellopott nyakék.
   Roppant tetszetős, illik a kötethez.
   Tipp: Akik olvasták és szerették Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen című művét, azoknak bátran ajánlom a figyelmébe ezt a regényt is, mert biztos vagyok benne, hogy elnyeri majd a tetszésüket. 

Megjegyzések