Könyvkritika: Mark Edwards - Elátkozott ​erdő és Mark Edwards - Nincs menekvés

Sziasztok! :)
 
   Két, mostanában olvasott kötet rövid, ám annál lényegre törőbb értékelésével jövök.
   Ezek: Mark Edwards - Elátkozott ​erdő és Mark Edwards - Nincs menekvés.

Mark Edwards
Elátkozott ​erdő  (The ​Hollows)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
A ​Nincs menekvés című bestseller szerzőjének magyarul megjelent legújabb, hátborzongató története az új-angliai erdők legmélyéről érkezik…
Tom házasságának vége, újságíró karrierje pedig mélyrepülésben van. Most, hogy egy óceán választja el egykori családjától, a férfi elhatározza, hogy felejthetetlen nyaralásra viszi tizennégy éves lányát, Frankie-t. Az apa arra vágyik, hogy értékes időt tölthessenek együtt, ezért elutaznak Hollow Fallsba, a Maine állambeli erdők mélyén meghúzódó, faházakból álló üdülő központba.
A hely kezdettől fogva kissé kísértetiesnek tűnik – furcsa suttogások hallatszanak a fák között, szélcsengők csilingelése visszhangzik az erdőben –, és amikor Tom megismerkedik Daviddel és Connie-val, a valós bűnügyeket feldolgozó podcaster házaspárral, addigi megérzése hátborzongató megerősítést kap. Hollow Fallsnak ugyanis rémisztő története van: húsz évvel korábban éppen ugyanezen a héten, egy kettős gyilkosság miatt zárták be az üdülőt. A bűnügy valódi indítékára és a tettesek kilétére soha nem derült fény, az erdőt viszont mostanra elözönlötték a gyilkosságok története miatt megszállottá vált sötét turisták, akik arra vágynak, hogy megemlékezzenek a zord évfordulóról.
Nyilvánvaló, hogy Hollow Falls és a körülötte elterülő erdő egy mélyen lappangó titkot őriz. Ahogy Tom álomutazása rémálommá válik, Frankie-vel választás elé kerülnek: akár az életük árán is utánajárnak az igazságnak, vagy eltűnnek, amíg még lehetséges.

   A minap az egyik olvasónk hozta vissza és azt mondta, hogy nem tudta végigolvasni, mert annyira taszította a történet.
   Ez persze felkeltete az érdeklődésemet, így hát elolvastam a fülszöveget, ami tetszett, szóval kikölcsönöztem.
   Nem értem egyébként ezt az alacsony százalékot, mert nekem nagyon tetszett. A fél csillag levonás a végéért jár, mert az valami brutálisan nyitott és függővéges. Ahhhh, majdnem a földhöz csaptam a könyvet!
   A sztorival gyorsan haladtam, olvastatta magát és mindig történt valami zigalmas, sokkoló vagy hátborzongató.
   A szerző stílusa Riley Sagerére emlékeztett, pont ezért tetszett.
   Brutális és kegyetlen volt, némi misztikummal fűszerezve, a szereplők pedig őrültek és roppant megosztó karakterek. Mármint a gonosz szereplők, a jókat nagyon megkedveltem. 
   Frankie bátor lány és Tom, az apukája is nagyon szimpatikusnak bizonyult.
   Biztosan fogok még olvasni a szerzőtől, mert a legtöbb könyve megvan a könyvtárban. :)
   A végét akkor is kikérem magamnak! Borzalom!
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata, rajta a fekete-fehérnek tűnű fák, amiknek kopársága igen baljóslatú.


Mark Edwards
Nincs ​menekvés  (No Place to Run)
Magyar kiadás éve: 2022

Fülszöveg:
Mark ​Edwards, bestseller író könyvei eddig négymillió példányban keltek el világszerte. Új, izgalmas thrillerében Aidan két éve keresi a húgát, Scarlettet. Vajon megtalálja-e valaha?
Két évvel ezelőtt a tizenöt éves Scarlett Seattle-be utazott, hogy egy hetet töltsön az ott élő bátyjával, Aidannel. A fiatal lány azonban a városnézést követő éjszaka nyomtalanul eltűnik. Hosszas nyomozás, téves jelek és zsákutcák után Aidan már majdnem feladja a reményt. Ám ekkor egy idős nő, Francesca hosszú vonatútja alatt a hajnali derengésben megpillant egy lányt, amint fejvesztve menekül üldözője elől egy észak-kaliforniai erdei tisztáson. Az asszony azt állítja, hogy a lány csakis az eltűnt Scarlett lehet. De vajon tényleg ő az?
Aidan elindul, hogy kiderítse az igazságot, és a Francesca által leírt helyszínt keresve egy tűzvész sújtotta, eltűnt tinédzserek képeivel teleplakátolt városra, Eaglewoodra talál. A helyiek szemmel láthatóan félnek, a rendőrség pedig nem ad választ Aidan kérdéseire, aki úgy érzi, ismét zsákutcába jutott. Egészen addig, amíg egy véletlen találkozás az éppen hazatérő, eredetileg Eaglewoodból származó Lanával rá nem vezeti őt az első valós nyomra. Ám miközben lassan körvonalazódnak az események, Lana és Aidan halálos ellenségeket szereznek maguknak. Olyanokat, akik bármit megtennének, hogy elhallgattassák őket.
Már csak egyetlen dolog számít: hogy megtalálják Scarlettet – még ha ez az életükbe is kerül.

   Óriási elvárásokkal kezdtem neki a könyvnek, de egy picit csalódtam benne, mert ahová kifutott, az nekem túl véres és túl agymosott volt.
   Attól még tetszett, nekem nagy kedvencem lett az író és még mindig nem értem a könyvei negatív pontozásait és kritikáit sem?!
   Lassan haladtam vele, de a hétvégén igazából nem is olvastam, szóval ha úgy nézzük, akkor elég hamar végeztem vele.
   Tetszik a stílusa és mindig megdöbbentő dolgokról ír.
   Azért adok rá „csak" négy csillagot, mert a végén megint teljesen felháborodtam! Micsoda befejezés ez? Hihetetlen…
   Szerintem Mark Edwards élvezetét leli abban, hogy a kétes befejezéseivel felborzolja az olvasói kedélyét, engem viszont felháborít, mert utálom a kérdőjeles lezárásokat. Azok számomra olyan befejezetlenek.
   A szereplők viszont szimpatikusak voltak. Aidan és Lana párosa lenyűgözött. Mindenkinek ilyen testvéreket kívánnék.
   Összességében elmondhatom, hogy pörgős volt, akciódús, brutális és megdöbbentő.
   Mindenképpen folytatni fogom az író életművét.
   Pár szó a borítóról:  A borító az eredeti kiadás magyarosított változata, rajta a menekülő Scarlett, háttérben az erdő sötétjével.

Megjegyzések