Könyvkritika: Agatha Christie - Őszi ​borzongás

   Eddigi Agatha Christie gyűjteményes regények/kötetek amikről már írtam a blogomon:
 




Agatha Christie
Őszi ​borzongás  (Autumn Chills)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
Ősz… párás reggelek, bekuckózós esték… de amikor a levelek hullani kezdenek, az éjszakák hosszabbakká, az árnyak pedig sötétebbé válnak.
Borzongató kalandozásra hívjuk Agatha Christie rajongóit. A napsütötte Rodosztól és Afrikától a ködös Londonig, vidéki udvarháztól az Old Bailey tárgyalóterméig vezet az utunk. Magányos házikók, baljós kastélyok, kószáló kísértetek, elátkozott családok népesítik be ezt a kötetet, valamint Hercule Poirot, Miss Marple és Agatha Christie további kedves nyomozói.

   Ebben a bejegyezésemben Agatha Christie egy frissen megjelent, Őszi gyűjteményes kötetéről hozom a véleményemet, kritikámat és értékelésemet. 
   Ezek a novellák segítettek még jobban ráhangolódni az őszre, erre a csodásan színes és kissé borongós évszakra, közben pedig természetesen roppant izgalmasnak bizonyultak.
   A Helikon Kiadónál immáron hagyomány, hogy szorosan követik a külföldi megjelenéseket és szinte az eredetivel egy időben hozzák el nekünk ezeket a szuper novellaválogatásokat.
   A repertoárból most már egyedül csak a Tavaszi krimik hiányoznak, ami eredetileg Sinister ​Spring címmel jelent meg és a kiadó azt a válasz adta, hogy jövő tavasszal ez is érkezni fog magyarul. :)
   Az Őszi borzongás, mint ahogyan azt a címe is kiválóan mutatja, a Krimi Királynőjének olyan novelláit tartalmazza, melyek ősszel játszódnak, a gyilkosságokat és a különböző gaztetteket ebben az időszakban követik el, hiszen a tettesek abban reménykednek, hogy a nyomaikat úgy fedik el, mint a lehullott falevél a földet vagy éppen egy ködös őszi reggel a tájat.
   A kivitelezés újfent pazar, csodaszép, strapabíró keménykötéssel, valamint a borítóhoz színben illő, ,,beépített" könyvjelzővel. Szuper igényes. Öröm kézbe fogni. :)
    A novellákról nem akarok túl sokat elárulni, hiszen rövidek és izgalmasak, mint mindig. 
   Feltűnik benne nyomozóként - természetesen - Poirot, Miss Marple vagy éppen Tommy és Tuppence, valamint Parker Pyne, illetve Mr. Harley Quin és örök kísérője, Mr. Satterthwaite.
   Külön kiemelném, hogy benne van  A vád tanúja, amit én már régóta szerettem volna elolvasni és egyszer ki is kölcsönöztem a Négy színmű kötetet a könyvtárból, de ott valóban színpadi formában volt benne és úgy képtelen voltam elolvasni, ellenben itt regényes formában szerepelt.
   Kimondottan tetszettek most a Mr. Quin novellák, valamint a Tommy és Tuppence féle A leselkedő halál háza is.
   Akárcsak az eddigi kötetekben, úgy most is volt benne egy kisebb részlet Agatha Christie személyesen megírt önéletrajzából, méghozzá az elején, ezzel kezdődött az egész, ráadásul megcsodálhattuk benne az írónő versíró tehetségét is.
   Számomra természetes, hogy ősszel AC-t olvasok így nem is kérdés, hogy ez a gyűjteményes kötet elvarázsolt és az összes, eddig megjelent hasonló könyv közül a kiemelkedő kedvencem lett.
   Még mindig tartom magam ahhoz, hogy nem érzem lehúzásnak, mert imádom ezeket a tematikus válogatásokat, valamint külső-belső szépségük annyira elvarázsol, hogy méltó ékei a polcomnak az összes többi ilyennel együtt.
   Egyszerre hátborzongatóan izgalmas, bekuckózosan cozy és misztikusan megdöbbentő, szóval jó szívvel ajánlom azoknak is, akik még csak most ismerkednének az írónő munkásságával.
    Pár szó a borítóról:  A borító jól hozza az Adventi, a Karácsonyi és Szentivánéji krimik kinézetét. 
   Itt ugyebár a bordó, a vörös, a narancssárga, a barna, a krém és az aranyozott színek dominálnak. 
   A középpontban a már jól ismert udvarház, amit egy gazdag őszi táj, vérvörös lombkoronájú fák, szálló madarak, valamint hulló falevelek vesznek körül.
   Imádom.

Megjegyzések