Könyvkritika: Ava Reid - A Tündérkirály rejtélye

Ava Reid
A Tündérkirály rejtélye  (A Study in Drowning)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
Effy-t, ​az építészhallgatót sok mindennek nevezték már: hazugnak, cédának, problémás fiatal nőnek, de ő mindenekelőtt túlélő. Amikor megpillant egy pályázati hirdetést kedvenc írója, Emyrs Myrddin családi birtokának megtervezésére, biztos benne, hogy ez a végzete. A férfi leghíresebb művének, az Angharadnak – ami egy lányról szól, aki beleszeret a Tündérkirályba –, szakadt, szamárfüles példánya állandóan Effy éjjeliszekrényén hever. Míg mások kitalációként olvassák a történeteit, a lány tud valamit, amit ők nem: a Tündérkirály valóságos.
Amikor Effy megérkezik a Hiraeth Kúriába, egy süllyedő házba az éhező tenger szélén, találkozik egy földhözragadt, fiatal akadémikussal, Preston-nal, aki azzal a szándékkal érkezett, hogy bebizonyítsa, a lány kedvenc írója csaló volt. Preston a tanulmányainak szentelte az életét, nem hisz a végzetben vagy a mágiában. Azonnal versengeni kezdenek; a levelek, könyvek és naplóbejegyzések alapján rakosgatják össze a nyomokat, de sötét erők, mind halandó, mind mágikus egyaránt összeesküvést szőnek ellenük, és az igazság mindkettőjüket a vesztükbe sodorhatja.

   Óriási elvárásokkal fordultam a kötet felé, hiszen külföldön most nagyon népszerű, ettől a regénytől hangos a könyves közösség.
   Nekem nagyon tetszett, örülök, hogy elolvastam. Szerencsére nem kellett csalódnom. :)
   Engem leginkább a magyar cím fogott meg, az keltette fel igazán az érdeklődésemet, mert régen olvastam már igazán jó tündéres fantasyt.
   Ava Reid első könyve egy igazi, belevaló dark academia történet, telis-tele rejtéllyel, lappangó mágiával és gonoszsággal, emberi gyarlósággal, valamint két olyan főszereplővel, akiket csak szeretni lehet.
   Effy egy erős női karakter, példaértékű a jellemfejlődése. 
   Kezdetben elcsigázott, undorodik önmagától, hiszen olyan dolgok estek meg vele, ami a legrosszabb lehet, ami csak egy nővel történet...
   Effy mégis kitart, holott sem a családja, sem pedig az iskolatársai nem állnak mellette, ráadásul olyan tanulmányokat kell végeznie, ami egyáltalán nem érdekli. Senki sem veszi őt elég komolyan. Teljesen elnyomják.
   Érdekes volt a világfelépítés. 
   Az írónő egy teljesen új világot tárt elénk, sajátos szabályokkal, valamint a babonák és a mítoszok által megosztott országok és emberek örökségével.
   Preston irodalomtudós és nem hisz a mesékben, realista és ezt többször is hangsúlyozza.
   Effy viszont tudja, hogy létezik egy olyan világ, amit a Tündérkirály gonoszsága ural.
   Ők ketten tehát nem is lehetnének ennél kevésbé különbözőek, eleinte ellenségesek egymással, aztán szépen-lassan megtörik a jég, megismerik egymást és ami a legfontosabb: képesek lesznek arra, hogy meghalgassák a másik érveit.
   Ez pedig barátságból és együttmöködésből, egy igen szép és szenvedélyes szerelemmé virágzik.
   Az írónő stílusa lenyűgöző, hiszen a fogalmazásmódja egyszerre lírai és mai.
   Az irodalom, a könyvek és a versek iránti szeretet elképesztő mértékben áthatja az egész kötetet. Egy óda a könyvmolyokhoz, hozzánk, akik szeretünk olvasni és akik bízunk abban, hogy egy történet megannyi hatással lehet az életünkre.
   Minden fejezet előtt fiktív versbetétek, eposz részletek és értekezések, valamint elemézések sorát olvashatjuk, amik még különlegesebbé és ezáltal sokkal egyedibbé, összetettebbé teszik A Tündérkirály rejtélyét.
   Izgalmas, pörgős cselekményű mű, amivel könnyen lehet haladni és amit egyszerűen átjár a szavak varázslata.
   Egyetlen hibája - számomra - az volt, hogy igen keveset tudtunk meg magáról a Tündérkirályról, holott jelenléte végig uralta a cselekményt, érezhetően meghatározta a karakterek sorsát, ő mégis nem lett olyan pontosan kidolgozva, mint minden más.
   A regény igazi társadalomkritika, kiáll a szexuális zaklatást és a szexuális erőszakot elszenvedő nők mellett, úgyszintén a hatalom által elnyomottak mellett.
   Rengeteg fontos mondanivalója van, miközben szórakoztat, elcsábít és megmelengeti az ember lelkét.
   Egy tipikusan őszi olvasmány, kiváló dark fantasy, ami közben romantikus és tanulságos.
   Csak ajánlani tudom!
   Pár szó a borítóról:  A borító az egyik külföldi kiadás magyarosított változata, rajta Effy karaktere, nekünk háttal, őt pedig körbeveszi a Hiraeth Kúria minden szépsége és romlása.
   Csidálatos borító, az egyik kedvencem idén.

Megjegyzések