Könyvkritika: Freya Berry - Madárkalitka ​könyvtár

Freya Berry
Madárkalitka ​könyvtár  (The Birdcage Library)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
Kedves ​olvasó, a férfi, akit szeretek, meg akar ölni.
Igéző történet eltemetett titkokról és megszállottságról, mely Daphne du Maurier-t idézi. Az utolsó oldalig megbabonázza az olvasót.
A kalandor és növényvadász Emily Blackwood megbízást fogad el a különc Heinrich Vogeltől, aki egykor egzotikus állatokkal kereskedett Manhattan szívében lévő üzletében, most pedig hátborzongató gyűjteményével egy elszigetelt, ódon skót kastélyban él.
Emily egy rég eltűnt kincs nyomába ered, ám a kincs helyett Hester Vogel naplójának elrejtett lapjaira bukkan, melyeknek a sorai között titkos nyomok bújnak meg, akár egy rejtvény darabkái.
Hester naplója egy régi, ütött-kopott könyvhöz vezeti Emilyt, s ezzel kezdetét veszi egy egészen másfajta, izgalmakkal, fordulatokkal teli kincsvadászat. A nyomok veszélyes ösvényre terelik a lányt, arra kényszerítve, hogy szembenézzen élete legsötétebb titkával is…

   Nem szoktam külső alapján ítélni, de képtelen vagyok szó nélkül elmenni a kötet kivitelezése mellett. Már eleve egy csodaszép borítóról beszélünk könyvekkel és kalitkával a középpontban, ami hűen tükrözi a történetet, de a szöveg rajta aranyozott, ráadásul a könyv keménykötésű.
   Védőborítóval ellátott, ami alatt szintén egy igényes kialakítású idézettel ellátott, aranyozott írású borítót kapunk, no meg kék színnel élfestett.
   CSODÁLATOS. *_*
   Ennyit a külsőről, habár a belső sem elhyanagolható.
   Egy olyan gótikus sztori ez, amiben kiválóan elegyedik a romantika, a rejtély, a női sorsok, valamint a dráma és egy pici krimi szál.
   Számomra leginkább A Manderley-ház asszonya, valamint CoHo Verityjének szerelemgyereke.
   Az írásmód varázslatos, a cselekmény összetett, akárcsak a karakterek.
   Emily démonai, szellemekkel tarkított ködös múltja végig ott lebeg a feje felett, miközben felfejti a kastély titkait, na meg Hester Vogel naplójának segítségével, Hester tragikus életét.
   Szomorúsággal és iszonyattal töltött el az emberek viselkedése, az, ahogyan az állatokkal bántak. :(
   Nagyon hiteles korrajz, mondjuk sajnos akutális, hiszen az állatkereskedelem és a cirkuszok világa borzalmakkal teli még ma is.
   Nem könnyű olvasmány, a tempója lassú, de megéri elolvasni, hiszen szépen-lassan kialakul és nem ereszt.
   A vége reményekkel teli, az írónő minden szálat elvarr és nem marad egyetlen nyitott kérdés sem, pontosabban egy marad, de az kellemesen misztikus és nem feltétlenül kell rá tudnunk a választ, bőven elég az eredmény. ;)
   Pár szó a borítóról:  Az egyik eredeti kiadás magyarosított változata és nálam az év kedvenc borítója. 

Megjegyzések