Könyvkritika: Julia Seales - Egy ​kifogástalan gyilkosság

Julia Seales
Egy ​kifogástalan gyilkosság   (A Most Agreeable Murder)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
Az ​idilli angol vidék elitjének szigorú illemszabályai szerint a tűzről pattant, szenvedélyes Beatrice Steele a legkevésbé sem felel meg a tökéletes, jól nevelt úri kisasszonyokról alkotott képnek: tehetségtelen a hímzésben, botfüle van, a festményei pedig egyenesen a frászt hozzák az emberekre. Mindettől függetlenül boldog életet él édesanyjával, szórakoztató édesapjával és két húgával.
Ám Beatrice az illedelmes felszín alatt sötét titkot rejteget: a gyilkosságok megszállottja, és mohón falja a magazinok bűnügyi cikkeit.
A Steele család izgatottan várja a közeledő őszi bált, mivel a jóképű agglegény, Edmund Croaksworth is jelezte rajta a részvételét. Mindannyian kétségbeesetten remélik, hogy a gazdag úriember első látásra beleszeret a szépséges Louisájukba. Beatrice a várva várt eseményen kínosan igyekszik minden illemszabályt betartani, amit nagyban megnehezít, a csípős humorú, ám rendkívül vonzó Drake nyomozó megmagyarázhatatlan felbukkanása. Azonban hiába a sok erőfeszítés; a Steele család minden reménye elszáll, mikor a bál forgatagában az ígéretes agglegény holtan esik össze.
Míg odakint tombol a vihar, a bálteremben eluralkodik a pánik és a rettegés: a vendégek ráeszmélnek, hogy egy gyilkos jár köztük.

   Ezen a köteten teljesen véletlenül akadt meg a szemem itt Molyon, de örülök neki, mert imádtam. *_*
   Nem lett a kedvencem és a címétől eltérően nem kifogástalan, hiszen a fordítás borzasztó gyatra, sok sok elírással és helyesírási hibával, ami egy idő után igen lelombozó tud lenni.
   Ezektől mégis képes voltam elvonatkoztatni, mert a történet valami fenomenális.
   Valóban igaz az, ami a borítón áll. Ha szeretitek Jane Austen könyveit és Agatha Christie krimijeit, akkor ez a regényt is imádni fogjátok.
   Annyira finom humora van, közben mégis izgalmas, romantikus és tele van váratlan fordulatokkal.
   A fejezetek között a szereplők levelezéseit olvashatjuk, valamint újságcikkeket, könyvrészleteket és egy készülő színdarab alapjait, amiknek mind-mind fontos jelentősége van.
   Beatrice és Drake nyomozó kettőse szuper páros, ők ketten sziporkáznak, valamiféle bizarr Elizabeth-Darcy nyomozós párhuzamként. :D
   A többi karakter is mind-mind érdekes, kidolgozott és jól megformált.
   A helyszín, az angol Lápvidék, megannyi békájával és mocsarával elképesztő, a régensség korának hangulata, valamint az etikett annyira átjön.
   A végén annyi csavar van, hogy azt győzze követni az ember.
   A befejezés számomra olyan, mintha az írónő nyitva hagyott volna egy kiskaput az esetleges folytatásra, aminek én egyébként kimondottan örülnék.
   Mary vérfarkasos szála pedig egy kis fantasy elemet is sző a cselekménybe.
   Pimasz, provokatív, szívmelengető, vicces és annyira jó.
   Ajánlom és kész! :)
   Pár szó a borítóról:  A borító a magyar kiadó sajátja és szerintem nem olyan szép, mint az eredeti, de jól kifejezi a történetet, hiszen a főszereplő páros kettősét láthatjuk rajta, valamint a bál helyszínét és persze csupa olyan dolgot, ami utal a cselekményre, mint például a kard, a béka, a méreggel teli üvegcse vagy éppen a könyv.

Megjegyzések