Könyvkritika: Ali Hazelwood - A ​szerelem elmélete

Ali Hazelwood
A ​szerelem elmélete (Love, Theoretically)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
Elsie ​Hannaway elméleti fizikust végül utoléri számtalan élete. Nappal tanársegéd, rengeteget gürizik és termodinamikát tanít abban a reményben, hogy állandó állást kap. Más napokon Elsie úgy pótolja ki nem létező fizetési csekkjét, hogy felajánlja a szolgálatait kamubarátnőként, felhasználva tökéletesre fejlesztett „emberek kedvére tevő” képességét, hogy azt a verzióját alakítsa, amelyikre az ügyfélnek szüksége van.
Legyünk őszinték, ez így elég klassz; aztán a gondosan felépített Elsie-verzum darabokra hullik. Mert Jack Smithről, a kedvenc ügyfele bosszantóan vonzó és arrogáns bátyjáról kiderül, hogy ő az a kőszívű kísérleti fizikus, aki tönkretette a mentora karrierjét és az összes elméleti fizikus hírnevét aláásta. És ő az a Jack Smith, aki az MIT fizika tanszékét irányítja, és Elsie és álmai munkája közé áll.
Elsie felkészül a tudományos szabotázs totális háborújára, de… azok a hosszú, mélyreható pillantások… Hogy ha a férfival van, akkor nem kell másnak lennie, mint önmagának? Amikor kísérleti pályára áll, vajon készen áll a szerelemmel kapcsolatos legféltettebb elméleteit átültetni a gyakorlatba?

   Ali Hazelwood könyvei nagyon felkapottak, óriási a hype körülöttük külföldön és idehaza is.
   Tavaly olvastam A szerelem képlete címűt és nagyon szerettem, de aztán valahogy elsikkadtam a többi hazai megjelenés között és egy ideig egyáltalán nem vonzott az írónő további munkássága.
   Aztán egyik nap azt álmodtam, hogy A szerelem elméletét olvasom és ezt bizony jelnek vettem, szóval gyorsan kikölcsönöztem a könyvtárból.
   Egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam, mert tetszett, talán még picit jobban is, mint a legelső AH regény.
   Egy olyan sztoriról beszélünk, ami elsősorban romantikus, másodsorban humoros és egy picit drámai, valamint a végén már a forró erotika is befigyel.
   A szerző könyvei különlegesek, hiszen a karakterei a tudományos világból jönnek, ott professzorok, doktoranduszok vagy éppen tanársegédek, illetve kutatók.
   Ez már eleve egy érdekes és kicsit sem mindennapi közeg, ráadásul mivel az írónő maga is tudós, minden utalása hiteles és reális.
   A szerelem képletében biológusok voltak a főszereplők, itt pedig két fizikus. 
   Elsie elméleti fizikus, Jack pedig kísérleti, szóval itt már eleve ellentét húzódik, hiszen az Agymenők óta tudjuk, hogy a két fizikai ág között nem kis árok húzódik, már-már ellenségei egymásnak.
   Párosunk eleinte valóban gyűlöli a másikat, legalábbis a látszat ezt mutatja, ebben pedig az is közrejátszik, hogy Elsie Jack öccsével ,,randizik", ami igencsak megnehezíti a dolgokat, valamint rengeteg félreértésre ad okot.
   Ők ketten egy kicsit sem illenek egymáshoz, a kémia mégis működik közöttük, az ellentétek pedig igen elképesztő módon vonzzák egymást. IMÁDOM. *_*
   Elsie nem igazán hisz magában, Jack pedig valóban látja őt és már a legelső találkozásuk alkalmával kiismeri. Mindkettejük nagyon hamar megkedveltem.
   Mindenki legnagyobb örömére tanúi lehetünk egy Olive és Adam cameonak, amiből megtudhatjuk, hogy előző párosunkkal mi lett a kissé hirtelen jött befejezés után.
   Ha másért nem is, hát már csak ezért is megéri elolvasni, de az biztos, hogy így fontossá válik az olvasási sorrend, még akkor is, ha ténylegesen nem sorozatról beszélünk.
   A mellékszereplők most is jól kidolgozottak, nem csak a lapot foglalják.
   A törénet annyira jól ábrázolja a bensőséges viszonyokat, a szexualitás azon fajtáját, ahol elsősorban az érzelmek és a másik igényei kerülnek előtérbe. Nem mellőzi a szókimondást, mégis minden szexjelenet csodás módon van megírva.
   Újfent előtérbe kerül az LMBTQ-szál, valamint a nők helyzete a tudományban, szóval igen komoly témákat boncolgat, közben mégis roppant szórakoztató, szellemes és jópofa véletlenekkel teli.
    Férfiaknak és nőknek, romantikára és erotikára vágyóknak egyaránt ajánlom. 
   Azoknak, akik szeretik a jól kidolgozott, már-már szinte élő, lélegző, a lapokról lelépő szereplőket, valamint a tudomány szerelmeseinek, de leginkább olyanoknak, akik valami egyedire vágynak.
   Szuper helyzetkomikumok, sokoldalú, érdekes karakterek és egy reménykeltő befejezés.
   El fogom majd olvasni a többi, eddig megjelent könyvet is, de néha kell egy kis szünetet tartanom közöttük, mert az igaz, hogy sokszor ugyanarra a cselekmény-sémára épülnek.
   Pár szó a borítóról:  A borító az egyik eredeti kiadás magyarosított változata, rajta Elsie és Jack kettőse, akik szenvedélyes csókban forrnak össze.
   A jól megszokott rajzolt stílusú kinézet most sem maradhat el. :)

Megjegyzések