Könyvkritika: Alexandra Benedict - Gyilkosság ​a karácsonyi expresszen

Alexandra Benedict
Gyilkosság ​a karácsonyi expresszen  (Murder On The Christmas Express)
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
„Kérjük, ​fejezzék be a felszállást, az ajtók záródnak!”
Senki sem sejti, hogy a vonat a pokolba tart, és többeknek nincs visszaút!
Karácsony előestéjén a Londonból a Skót-felföldre induló éjszakai, hálókocsis vonat utasai már erősen ünnepi hangulatban múlatják idejüket, mikor a hófödte hegyek között kanyargó szerelvény kisiklik, egy csapásra hazavágva a hazatérni készülők hangulatát. Ha ez még nem volna elég, az ismert influenszert holtan találják a fülkéjében, majd egy másik útitársuk is elhalálozik. Aztán még egy…
Az unokája születésére a lányához igyekvő Roz Parker nyugalmazott detektívnek nemcsak a hideggel, az egymást vádló utasokkal és a rejtélyes bűntettekkel kell megbirkóznia, hogy gátat szabjon a további gyilkosságoknak, de saját gyötrő emlékeivel és lelkiismeretével is meg kell küzdenie, hogy minden tekintetben épségben szálljon le a halálvonatról.
A könnyeden és lendületesen, mégis élesen-tüskésen fogalmazó Alexandra Benedict, miközben komoly társadalmi problémákat is belesző karamellától ízes és kvízes karácsonyi krimijébe, nem felejti el leróni tiszteletét a műfaj királynője, Agatha Christie előtt.

   Ebben az évben ez már a második olyan könyvem, ami messzemenőkig tiszteleg Agatha Christie munkássága, azon belül is pedig a Gyilkosság az Orient expresszen előtt.
   Nyáron Robin Stevens - Első ​osztályú gyilkosság című regénye volt ilyen, most pedig a Gyilkosság ​a karácsonyi expresszen. 
   Véletlenül figyeltem fel erre a regényre a Molyon és miután elolvastam a fülszöveget rögtön gondoltam, hogy nekem ezt el kell olvasnom.
   Tudjátok már jól, hogy ha egy krimit AC stílusához hasonlítanak, akkor annak nálam már nyert ügye van.
   A helyszín ezúttal nem az Orient expressz, hanem a Londonból Skóciába tartó egyik éjszakai, hálókocsis vonat, no de ennyi a nagyobb különbség, a hasonlóság sokkal, de sokkal több, ami nem baj, sőt.
   Itt is adott egy nyugdíjba vonult nyomozó, esetünkben Roz Parker, aki saját démonaival küzd, ráadásul aggódik a lánya és a születendő unokája életéért, ám közben mégis megannyi gyilkosságba keveredik.
   A könyv feléig senki sem hal meg, csak megismerjük a szereplőket és haladunk az elkerülhetetlen felé, ami engem nem zavart, kifejezetten tetszett, mert a szerző mindent beleadott, hogy emlékezetes karaktereket kreáljon és hamis vagy éppen igaz nyomokat hintsen el.
   Aztán megtörtént az első haláleset, majd a második és a harmadik is, ettől kezdve pedig aztán igazán pörögtek az események.
   Az expressz itt is behavazott és elakadt, a fűtés nem működött, ráadául a szereplők sokkal jobban kötődtek egymáshoz, mint azt eleinte mutatni akarták.
   Két áldozatot nem igazán sajnáltam és még a gyilkosunk gondolatait is megismerhettük.
   Közben pedig hatalmas arculcsapást kaptunk, óriási társadalomkritikát a nemi erőszakról és a családon belüli erőszakról, valamint egy olyan csavart, amire egyáltalán nem számítottam.
   A vége keserédes, mint az Orient expressz esetében is.
   Nagyon szeretnék még a jövőben olvasni az írónőtől, úgy láttam eddig csak olyan könyvei jelentek meg, amik mind-mind karácsonyi krimik. Ez igazán izgalmasnak és ígéretesnek tűnik. *_*
   Összességében elmondhatom, hogy kiváló krimi, ami hozza az ünnepi hangulatot és a Karácsony szellemét, de közben mégis sikeresen elborzaszt.
   Agatha Christie fanoknak -már-már kötelező. ;)
   Pár szó a borítóról:  A borító az egyik eredeti kiadás magyarosított változata, körbe rajta a sínek, a vonat, néhány karácsonyi növény, illetve a hópelyhek.
   Tökéletes és kifejező.

Megjegyzések