Fókuszban: a rajongói kézikönyvek

 Sziasztok! :)

   Ebben a Fókuszban bejegyzésben olyan könyveket hozok bemutatásra, amik rajongói kézikönyvek, melyek egy-egy történet, író, karakter, esetleg az őt játszó színész, valamint könyvsorozat, film vagy sima sorozat világát, univerzumát bővítik, tágítják.

   Eddigi Fókuszban bejegyzések ebben az évben:

   Fókuszban: A kedvenc könyvborítóim

   Fókuszban: a vallás és a mitológia

   Fókuszban: az önéletrajzi és önéltrajzi ihletésű könyvek

   Fókuszban: a cirkusz

   Fókuszban: az ikrek


1. Stephenie Meyer - A ​Twilight világa - Hitelesen, színesen
   Szerintem ez egy remek könyv, ami minden Alkonyat rajongónak kikerülhetetlen olvasmány.
   Szuperek benne az illusztrációk és az a sok-sok plusz info, érdekesség egyszerűen megmelengeti hardcore rajongó szívemet.
   Többek között benne van az összes könyv leírása, részletes és kibővített karakterábárzolások, kiegészítő érdekességek, zenei listák, az írónő ihletforrása és még rengeteg minden.
   Ebből a kötetből számomra leginkább az derül ki, hogy Meyer megalkotta és kitalálta a Volturi karaktereit, de legnagyobb sajnálatomra mégsem akar velük semmi izgalmasat kezdeni, pedig mennyi-mennyi potenciál lenne bennük…:(
   Százszor szívesebben olvasnék róluk regényt vagy bármit, mint a Nessie-Jacob párosról vagy az ezredik lehúzott bőrű, fordított Alkonyatról és/vagy az Edward szemszögéből megírt Midnight Sunról.
    Nem kapcsol ez a nő…Jaj szegény, de nehézfejű.
    Ott hever az orra előtt a legjobb, legérdekesebb téma, amit ő maga formált és ha már annyira nem tud elszakadni az Alkonyat világától, hát könyörgöm miért nem használja ki?



2. Saul Austerlitz - A ​Jóbarátok-generáció  - Mi zajlott a színfalak mögött?
   Egy kultikus sorozat, amiért még ma is több millióan rajonganak és hiába a 90-es évek hangulata, még mindig aktuális, még mindig megnevettet és belopja magát az emberek szívébe.
   Néha már kavartam a neveket és azokat a sorozatokat, amiket még bőszen megemlített a lapokon. Kicsit zavaros volt…
   Mindenképpen érdekes és tanulságos olvasmánynak bizonyult. Izgalmas belelátni egy ilyen hatalmas gépezetbe, megtudni, hogy mennyi mindennek kell klappolnia egy 20-22 perces epizód megszületéséhez.
   A poénok kitalálásától kezdve, a karakterek sorsának alakulásán át, a színészek beleszólásaiba és rögtönzéseibe, valamint megemlíteném még a készítőkre nehezedő nyomást, az elvárásokat és az egyre növekvő siker árnyoldalait is.
   Mindent összevetve: hiszem, hogy ők hatan valóban Jóbarátok lettek a valóságban is és teljesen egyetértek a könyv végső konklúziójával, miszerint a sorozat sikere abban rejlett, hogy végig egyenrangúként kezelték ezt a hat embert, így a harmónia ami közöttük volt, mindenkinek átjött a képernyőkön keresztül is.
   Egy olyan alkotásról beszélünk ami mára a popkultúra szerves része lett, beleivódott a köztudatba, kikerülhetetlen és megismételhetetlen, pedig sokan próbálkoztak már a leutánzásával.
   Saul Austerlitz könyve a kezdetektől, egészen a függöny legördüléséig mutatja be a kulisszák mögött zajló megannyi érdekes és megosztó eseményt.



3. Amy Wills - Stranger ​Things rajongói kézikönyv - Minden, amit tudnod kell a Hellyel lefeléről és arról, ami azon túl van
   Szerintem ezek a rajongói kézikönyvek egyébként kicsit feleslegesek, mert az igazi fanoknak sok újat nem igazán tudnak nyújtani, mutatni, aki meg nem szereti – esetünkben a Stranger Things sorozatot – az úgy sem fogja megvenni és elolvasni és biztosan nem ettől fog kedvet kapni hozzá.
   Nekem persze nagyon tetszett, mert a kivitelezése csodaszép, telis-tele színes illusztrációkkal, képekkel és mindenféle jópofa dologgal.
   Többek között, van benne kvíz, érdekességek a szereplőkről és az őket játszó színészekről, arról, hogy milyen filmek, könyvek és sorozatok inspirálták a Duffer testvéreket a történet meglakotásában és a többi.
   Az viszont még mindig idegesít, hogy az Upside Down fordítása hivatalosan is a Hellyel lefelé lett, mert az valami borzalom. Ennél a rajongói fordításban szereplő Tótágas is ezerszer jobban tetszett.
   A kedvencem a Steve-ről szóló rész volt, de ez egyértelmű. (L)
   Gyorsan lehet vele haladni, pörgős és valóban minden fontos karaktert, eseményt bemutat, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy új dolgot nem sikerült megtudnom belőle.



4. Gary Susman és Jeannine Dillon és Bryan Cairns - Mindörökké ​Jóbarátok - Az epizódok története
   Most már biztosan tudom, hogy mi a valódi sikere a Jóbarátoknak, hiszen ebben az évben két rajongói kézikönyvet is elolvastam a sorozattal kapcsolatban.
   1. Még ennyi év után is aktuális.
   2. Annyira vicces, hogy egy részt akár ezerszer is képes vagyok megnézni, újra és újra, hiszen leköt, egyszerűen leköt.
   3. Érezhető, hogy ők tényleg, a valóságban is barátok lettek és ez a képernyőn, valamint a lapokon keresztül is teljes mértékben átjött.
   Azt hihetnénk, hogy az epizódok leírása már tényleg nem tud meglepni, újat mondani, de nem, mert valóban megunhatatlan, igazi klasszikus. :)
   A legemlékezetesebb részek bemutatása mellett, sokféle extra tartalom van ebben a kötetben, mint például Hálaadásnapi receptek és menük vagy éppen, hogy mi is valójában Chandler foglalkozása?
   Minden tetszett ebben a könyvben, a legjobban pedig Joey önéletrajzai, mert azokból mindig annyi bonyodalom volt. Például, amikor táncot kellett oktatnia vagy amikor franciául tanult. Örök élmény.
   A vendégszereplők közül mindig Bruce Willis – nemhiába kapott érte díjat is – és Brad Pitt voltak a kedvenceim.
   Eskü, én kötelezővé tenném ezt a sorozatot. (L)



5. Hadnagy Róbert és Molnár Gabriella - Agatha ​Christie krimikalauz avagy Gyilkosságok ABC-ben
   Az a legjobb ebben a kötetben, hogy szinte minden benne van, ami Agatha Christie világával, krimijeivel és emlékezetes nyomozóival kapcsolatos, ráadásul sokféle gyilkosság is terítékre kerül, mégsem Spoileres, soha egyetlen poént sem lő le, így pedig azoknak is élvezhető, akik még csak most ismerkednének AC munkásságával.
   Már eleve rengeteg érdekesség van benne magáról az írónőről is, hiszen tudjuk jól, hogy milyen izgalmas és titkokkal teli volt az élete. 
   Aztán rátér a filmekre, feldolgozásokra, színházi előadásokra, de találhatunk benne részletes műjegyzéket, névmutatót és megannyi extra kuriózumot.

   
Hasonló könyvek lehetnek még:


































Megjegyzések