Könyvkritika: Benjamin Stevenson - A ​családomban mindenki gyilkos

Benjamin Stevenson
A ​családomban mindenki gyilkos  (Everyone in My Family Has Killed Someone)
Ernest Cunningham sorozat - 1. kötet
Magyar kiadás éve: 2023

Fülszöveg:
A ​családomban mindenki gyilkos. Néhányan – az eszelősebbek – többször is öltek már. Tudom, hogy ez így elég drámaian hangzik és előítéleteket szülhet, de hidd el, nem vagyunk rossz emberek. Vagy legalábbis nem mindannyian.
Engem Ernest Cunninghamnak hívnak, de nyugodtan szólíts Ernnek vagy Ernie-nek. És igen, bárcsak végezhettem volna azzal a nyomorulttal, aki kitalálta, hogy a nagy családi összejövetelünk egy síparadicsomban legyen, mert akkor most nem ragadtunk volna itt egy haláleset miatt, amihez esküszöm, semmi közöm nincs.
De ennél ez egy hosszabb történet. Remélem, van időd meghallgatni.
A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Az ausztrál Benjamin Stevenson rendkívül eredeti és humorban bővelkedő műve hazája egyik legnépszerűbb megjelenése volt tavaly: vezette az eladási listákat, és nem meglepő módon az HBO jelentkezett be a megfilmesítési jogokért.

   Ez volt az első idei Könyvfesztiválos beszerzésem és egyáltalán nem bántam meg.
   Anno a címe keltette fel az érdeklődésemet, aztán pedig a fülszöveg is igencsak kecsegtető volt, ráadául olyan klasszikusokhoz lett hasonlítva, mint Arthur Conan Doyle, Agatha Christie vagy éppen a Tőrbe ejtve filmek. *_*
   Ha pontos akarok lenni, akkor leginkább az Agatha Christie féle Egérfogó színdarabra emlékeztetett vagy a Három vak egér című kisregényre.
   Néha kicsit túl volt írva, ezért valamikor lassabban haladtam vele, de ezen kívül semmi negatívumot nem tudok felhozni ellene és persze nem is akarok.
   Egy kicsit cozy mystery, egy kicsit thriller és valóban meta-krimi, hiszen a szerző sokszor kiszól hozzánk, olvasókhoz és kikéri a véleményünket vagy éppen vicces magyarázatokkal szolgál, visszautalgat, összefoglalókat készít és a többi.
   A cím egyszerre félrevezető és roppant találó. 
   Nem fogok spoilerezni, de a borító alapján azt hittem, hogy valamiféle bérgyilkos famíliáról lesz szó, de nem így van. Ez ennél sokkal bonyolultabb.
   Maga a sztori végtelenül összetett, sokszor nehéz volt követnem, legalábbis nekem nagyon oda kellett figyelnem, de a befejezés kárpótolt, mert a szerző választ ad mindenre.
   Látszik, hogy eredetileg egy standalone kötetnek indult és csak jóval később lett belőle sorozat.
   Egy fekete humorral apelláló kiváló krimivel állunk szemben, ami érdekes karakterek sorát vonultatja fel, egy szimpatikus főszereplővel, egy mindenre elszánt sorozatgyilkossal és egy a világtól teljesen elzárt helyszínnel.
   Csavaros, az utolsó oldalakig meglepetésekkel szolgál, ráadásul megannyi halálesettel.
   Várom a folytatást, ami a címéből ítélve egy vonaton fog játszódni…Hello, Orient expressz. ;)
   Pár szó a borítóról:  A borító az Agave Könyvek sajátja és mint írtam, engem félrevezetett egy picit, de attól még tetszik és nagyon illik a sztorihoz.
   A faház, a hegyek és a hó, valamint a hóban látszódó véres lábnyomok, illetve a bokrokban megbúvó fegyverek és gyilkos eszközök, mind-mind szuper találóak.

Megjegyzések