Könyvkritika: Agatha Christie - Baljós tavasz

   Eddigi Agatha Christie gyűjteményes kötetek amikről már írtam a blogomon:
 





Agatha Christie
Baljós tavasz  (Sinister Spring)
Magyar kiadás éve: 2024

Fülszöveg:
Vadonatúj válogatás Agatha Christie tavasszal játszódó novelláiból! A napok egyre hosszabbak és melegebbek, az éjszakák rövidülnek… elő a nyugággyal, üljünk ki a kertbe a műfaj koronázatlan királynőjének történeteivel. Kibújtak a virágok, sétára csábítanak a vidéki ösvényeken, de egyszer csak eltölt minket valami baljós érzés. Gyilkosság szaga száll a levegőben? Óvakodjunk hát, ha világvégi házikóval, lopott kincsekkel vagy bosszút forraló emberekkel kerülünk szembe! De ha ott van velünk Miss Marple, Hercule Poirot, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite, Tommy és Tuppence vagy épp Parker Pyne, akkor biztonságban leszünk.

   Ebben a bejegyezésemben Agatha Christie egy frissen megjelent, Tavaszi gyűjteményes kötetéről hozom a véleményemet, kritikámat és értékelésemet. 
   Ezek a novellák segítettek még jobban ráhangolódni a tavaszra, erre a csodásan színes és vadvirágos évszakra, közben pedig természetesen roppant izgalmasnak bizonyultak.
   A Helikon Kiadónál immáron hagyomány, hogy szorosan követik a külföldi megjelenéseket és elhozzák nekünk ezeket a szuper novellaválogatásokat.
   A kiadó úgymond egy saját sorozatot is indított ezekből a kötetekből melyeknek a Krimik minden évszakban lett a címe.
   Nem tudom, vajon lesz-e még további könyv, hiszen most már mind a négy évszak le van fedve, de az biztos, hogy bármilyen további válogatás jöhet, én nyitott vagyok rájuk.
   A Molyon is írtam, hogy nekem gyengéim ezek a kötetek, hiszen annyira igényesek, csodaszépek, ráadásul Agatha Christie-től bármi jöhet, azt imádom.
   Még most sem érzem lehúzásnak és ez már így is marad. :)
   A Baljós tavasz, mint ahogyan azt a címe is kiválóan mutatja, a Krimi Királynőjének olyan novelláit tartalmazza, melyek tavasszal játszódnak, a gyilkosságokat és a különböző gaztetteket ebben az időszakban követik el.
   A kivitelezés újfent pazar, csodaszép, strapabíró keménykötéssel, valamint a borítóhoz színben illő, ,,beépített" könyvjelzővel. Szuper igényes. Öröm kézbe fogni. :)
   A novellákról nem akarok túl sokat elárulni, hiszen rövidek és izgalmasak, mint mindig. 
   Feltűnik benne nyomozóként - természetesen - Poirot, Miss Marple vagy éppen Tommy és Tuppence, valamint Parker Pyne, illetve Mr. Harley Quin és örök kísérője, Mr. Satterthwaite.
   Akárcsak az eddigi kötetekben, úgy most is volt benne egy kisebb részlet Agatha Christie személyesen megírt önéletrajzából, méghozzá az elején, ezzel kezdődött az egész.
   A novellák közül most például imádtam az egyetlen Tommy és Tuppence kalandot, valamint kiemelkedő volt számomra a Hattyúdal című, hiszen az egy teljesen önálló írás volt, ismert és kedvenc nyomozóink nélkül.
   Szerettem még A lány a vonatont, Parker Pyne esetét és kivételesen Mr. Harley Quin és Mr. Satterthwaite nyomozását is.
   Egyszerre baljósan izgalmas, napsütésesen cottagecore és virágosan megdöbbentő, szóval jó szívvel ajánlom azoknak is, akik még csak most ismerkednének az írónő munkásságával.
   Pár szó a borítóról:  A borító jól hozza az eddigi válogatások kinézetét. 
   Itt ugyebár a kétféle zöld, a rózsaszín, az égszínkék és az aranyozott színek dominálnak. 
   A középpontban a már jól ismert udvarház, amit egy gazdag tavaszi táj, frissen virágba borult, csodásan dús lombkoronájú fák, szálló madarak, valamint egy színpompás rét vesznek körül.
   Imádom.

Megjegyzések