A nyár legjobb 3+1 könyve volt... - 2021

 Sziasztok! :)

    Immáron hagyomány a blogon, hogy szeptember első napjaiban vagy heteiben írok az elmúlt nyár négy - általam - leginkább kedvelt könyvéről.

   Ez most sem lesz másképpen, így hozom is azt a 3+1 kötetet, amik kiemelkedőek voltak számomra az idei nyáron.

    Az előző nyarak kedvenceiről ezeken a linkeken olvashattok:

   A nyár legjobb 3+1 könyve volt...

   A nyár legjobb 3+1 könyve volt... - 2018

   A nyár legjobb 3+1 könyve volt... - 2019

   A nyár legjobb 3+1 könyve volt... - 2020

   Íme a lista:

1. Könyvkritika: Agatha Christie - Szentivánéji krimik
   A Szentivánéji krimik a tavaly karácsonyi Adventi krimik, kvázi ,,folytatása", mármint abból a szempontból, hogy a kiadók megint tematikusan, az évszaknak megfelelően válogattak össze remek kis Agatha Christie novellákat.
   A novellákról nem akarok túl sokat elárulni, hiszen rövidek és izgalmasak, mint mindig. 
   Feltűnik benne nyomozóként - természetesen - Poirot, Miss Marple vagy éppen Tommy és Tuppence, de aztán itt vannak a számomra kevésbé érdekesebb és szimpatikusabb karakterek is, mint Parker Pyne, illetve Mr. Harley Quin és örök kísérője, Mr. Satterthwaite.
   A témák adottak voltak persze. Nyár, tikkasztó hőség, nyaralások és persze gyilkosságok, rablások, zsarolások, hazugságok, álnok tervek és a többi...
   Agatha Christie-ben eddig sem csalódtam és ezután sem fogok, egyszerűen képtelenség, még úgy is, hogy a novellái jóval gyengébbek, mint bármelyik regénye.
   Az kicsit meglepett, hogy A rodoszi háromszög itt nem szerepelt, hiszen a Nyaraló gyilkosok előzményének is tekinthető írás pont ide illett volna, legalábbis szerintem.
   Mindenképpen megosztó volt olvasni egy másik, kevésbé talpraesettebb James Bondról, bár az novella is jócskán kilógott a sorból.


2. Könyvkritika: Veronica Roth - Kiválasztottak
   A Kiválasztottak kötetnek leginkább a fülszövege keltette fel az érdeklődésemet, hiszen van benne egy prófécia, pár Kiválasztott - mint, ahogy azt a cím is igen jól mutatja - valamint egy Sötét Nagyúr.
  ,,Ez a Harry Potter!" - gondolhatnánk és jogosan merül fel bennünk, hiszen ott Harry a Kiválasztott és őt is összeköti egy jóslat az ottani Sötét Nagyúrral, Voldemorttal.
   Sokak egyből legyintenek és leírják a könyvet, mondván koppintás, egy már meglévő és jól kidolgozott ötlet újrázása. Bevallom van benne az igazság, hiszen az alapkoncepció valóban kimondottan hasonló J. K. Rowling klasszikusához, mégis más, sok mindenben újít, éppen ezért arra kérek mindenkit, hogy adjatok neki egy esélyt mert nem fogjátok megbánni.
   A Kiválasztottak Molyon lévő címkézése kitűnően mutatja, hogy a kötet egyszerre fantasy és sci-fi, ami első körben szinte lehetetlen egyezésnek tűnik. Számomra legalábbis mindenképpen annak tűnt. A disztópia is ráillik, hiszen megszokhattuk már, hogy az írónő igen kitnűen tud megalkotni egyedi és megismételhetetlen disztópikus társadalmakat, mindezek mellett pedig van egy kis plusz szuperhősök/gonosztevők beütése, ami ugyebár igen népszerű manapság.
   Spoilermentesen szinte lehetetlen erről a könyvről beszélni, szóval nem is folytatom, mert még a végén lelövök valami igazán nagy csattanót, hiszen mint azt fentebb is említettem már, azokból szép számmal akad.
   Olvassátok, mert nem fogjátok megbánni. Akciódús, véres, erőteljes karakterdrámákkal, egy ígéretes főgonosszal, mágiával és tudománnyal, ármánnyal, hazugságokkal, cselszövéssel és egy talpraesett, bátor hősnővel.


3. Könyvkritika: Katherine Arden - Apró terek
   Biztosan sokkal jobb lett volna ősszel olvasni, de nem bírtam addig várni, mert csupa jó dolgokat írtak/hallottam róla, én pedig nagyon kíváncsi voltam.
   Mivel ifjúsági, így nem az én korosztályomnak lett írva, de ezzel semmi gondom nem volt. Gyorsan haladtam vele, olvastatta magát, sok kis rövid fejezetből állt és csak úgy pörögtek a lapok, nem mellesleg pedig, mindig történt valami hátborzongatóan izgalmas.
   A fülszöveg kimondottan sokat elárul a cselekményről, így arról most nem is szándékozok bővebben írni.
   Legyen elég annyi, hogy egy ártatlannak tűnő osztálykirándulás igencsak furcsa és misztikus végbe torkollik, ahol aztán három gyerek arra kényszerül, hogy megmentsék a társaikat, a tanárukat, sok más, korábban eltűnt embert, valamint felvegyék a harcot a zombi módjára őket üldöző, életre kelt madárijesztőkkel, a titokzatos és démoni vigyorú ,,mosolyogó férfival" és egy ősi családi alkuval, na meg jó pár nyughatatlan lélekkel.
   Természetesen senki sem az, mint akinek mutatja magát, szóval érnek majd bennünket bőven meglepetések. Készüljetek fel. :)
   Külföldön eddig összesen három kötet jelent meg. Remélem, hogy a folytatásokat hozni fogja majd a hazai kiadó is, elvégre ígéretesnek tűnnek és egyre jobb, egyre pozitívabb kritikákat kapnak.
   Azokban szintén a három jóbarát szerepel és olyan Scooby-Doo és a csapat módjára keverednek bele mindenféle földöntúli, szörnyekkel teli kalandokba.


+1 Agatha Christie - Gyilkosság ​a Paradicsomban
   Az összes novella Hercule Poirot, kedvenc belgánk utazásaihoz, nyaralásaihoz kapcsolódik és természetesen nem maradhathatnak el a jó öreg Japp főfelügyelő, a precíz Miss Lemon, valamint az örökké hűséges Hastings kapitány megjelenései sem.
   Sőt, a legtöbb novellát maga Hastings meséli el nekünk, nem más, mint Csankó Zoltán a Jászai Mari-díjas magyar színész, szinkronszínész tolmácsolásában.
   A novellák hosszai átlagosan 20-40 perc között mozognak, Csankó Zoltán pedig hangnem változásokkal igyekszik érzékeltetni, hogy éppen ki beszél. 
   Poirot hangja mélyebb picit és persze elmaradhatatlanok a francia beszólások, mint például az örök klasszikus ,,Eh bien!" ami néha azért zavaró, mert a könyvekben a lábjegyzetekbe ugyebár mindig jelzi a fordító, hogy mi-mit jelent, itt azonban simán elsiklunk a megszólalások felett.
   Mit is írhatnék még? Ez most ilyen rövid kis szösszenet tőlem, de nem akarom mind a 13 novellát kibontani, kitárgyalni, túlragozni, inkább hallgassátok meg őket ti is.


Kapcsolódó linkek gyűjteménye:




Megjegyzések