Az év könyves legjei - 2022

 Sziasztok! :)

   Itt az év vége, így most hozok egy összegző bejegyzést a 2022-es évem könyves élményeiről.
   Különböző szempontok alapján összeszedtem a számomra legfontosabb olvasással és könyvekkel kapcsolatos élményeket.
   Eddigi hasonló bejegyzések a blogon:





   Idén szerencsére megint jó sok könyvet olvastam, rengeteg új kedvencet avattam. 
   Folytattam a dark romance - erotikus témájú sztorik olvasását, de a kórházba kerülésem miatt az év végére olvasási válság alakult ki nálam, ami sajnos jelenleg is tart. :(

Egészségben, boldogságban és sikerekben gazdag Boldog Új Évet kívánok minden kedves olvasómnak és az egyéb látogatóknak! :)

   Idén összesen 121 darab könyvet olvastam.

1. Az év első olvasmánya:
   Az új évet egy olyan olvasási fogadalmammal kezdtem, ami már tavaly ősz óta érett, amikor sort kerítettem a Düledék palota elolvasására.
   Írtam itt a blogon és a Molyon is említettem sokszor, hogy leginkább H. P. Lovecraft stílusára lettem kíváncsi, hiszen az Erich Zann muzsikája című írás után rögtön eldöntöttem, hogy mindenképpen fogok még olvasni az írótól.
   Tetszettek a tudományos és régészeti hátterek, a földrajzi utalások, valamint a végtelen, sötét űr misztikumának rejtelmei és persze az, hogy eddig még nem kaptunk egyértelmű választ: szörnyekről vagy istenekről van szó, esetleg valami még rettentőbbekről?

2. Az év utolsó olvasmánya: 
   A közeledő tél, az adventi események, a fesztivál és a hideg időjárás lírai leírásai mind-mind segítettek, hogy megfelelő lelkiállapotba kerüljek.
   Ajánlom a romantikus és a chick lit rajongóknak, elvégre ahol kell ott humoros, ahol kell ott drámai, a stílusa pedig nyílt, őszinte, ami miatt gyorsan lehet vele haladni.
   A szereplők teli vannak élettel, szinte lelépnek a lapokról, éppen ezért van benne valami plusz, valami mélyebb, ettől pedig kiemelkedik a tucatból.
   Igazi szívmelengető téli mese a természet szeretetéről és a közösség összefogásáról, annak mindent átütő, összekovácsoló, átformáló erejéről.


3. Az év kedvence(i):
   Idén olyan sok szuper kötethez volt szerencsém, hogy bármennyire is szerettem volna, de nem tudtam egy fő-fő-fő kedvencet választani.
   Láthatjátok, hogy az idei kedvencek nálam a dark romance-erotikus vonalból kerültek ki.
Könyvkritika: Skye Warren - A huszár
   Nem dark romance műfajból pedig egyértelműen L. J. Shen - Fékezhetetlen vágy című könyve emelkedett ki, ami erotikus bár, de nem dark romance.


4. Az év legnagyobb csalódása:
   Jó lett volna szeretni és bár tudnék pozitívan nyilatkozni, de bármennyire is igyekszem erőt venni magamon, nem megy.
   Eddig csupán egyetlen Zafír pöttyös regény nyerte el a tetszésemet, Jennifer L. Armentrout Függőség című könyve, de abban az is erősen közrejátszott, hogy Luxen spin-off.
   Aztán pár éve olvastam a Jaymin Eve és Leia Stone féle Kaptár-trilógia első felvonását és a sokak által imádott Sarah J. Maas – Tüskék és rózsák udvarát, ám később ezekről is lemondtam, mert egyszerűen nem tetszettek.
   Ez figyelmeztethetett volna, ám a Lucifer lányának fülszövege mégis bizakodásra adott okot, hiszen érdekelt a téma.
   Vágytam már megint egy jó kis fantasyre, amit ráadásul erotikával fűszereztek.
   Kel Carpenter Kárhozottak királynője sorozatával csupán csak az a baj, hogy hiába minden igyekezet, szimplán rossz az egész.
   A semmilyen szereplőket és a nullán izgató erotikát még megbocsátottam volna, mert első kötet, kisregény bla…bla, ha legalább a világ ki lett volna megfelelően dolgozva, ám sajnos az írónő ezen a téren is csúfos kudarcot vallott.


5. Az év kedvenc írója:
   Idén Lucy Strange lett a kedvenc íróm. 
   Eddig összesen négy könyvet olvastam tőle és azt tervezem, hogy azokat is el fogom, amik reményeim szerint ezek után fognak majd megjelenni tőle.
   Lenyűgözött Lucy Strange stílusa. 
   Hihetetlen dolgokat művel a szavakkal, egyszerre lírai és közben a gyerekkönyvekhez méltóan olvasmányos, humoros és persze tanulságos.
Könyvkritika: Lucy Strange - A kastély szelleme és A nővérek átka


+1 Az év borítói:
   Luanne G. Smith  - A szőlő boszorkánya: A borító valami eszméletlen szép, az idei évem egyik - hanem a fő - kedvence lett. Minden rajta van, ami jelentős ebben a kötetben. A szőlő, az arany gyertyatartó, a szárított gyógynövények, a varázskönyv vagyis az Árnyak könyve, a zsebóra és a zöld levelek sora, a címet pedig mintha krétával írták volna. Roppant kifejező, igazi mestermű.
   Skye Warren - A huszár: A borító újfent a Tercium sajátja és gyönyörű, jól passzol a sztorihoz, valamint az előzményhez. Megint ott van a sakktábla, csak most a huszár került előtérbe, a háttérben a többi bábuval és persze az elmaradhatatlan Avery-Gabriel páros. Ugye nem kell hangsúlyoznom, hogy IMÁDOM? 
   Skye Warren - A bástya: A borító megint szuper, a magyar kiadó sajátja, rajta pedig a már jól megszokott Avery-Gabriel páros, igencsak intenzív ábrázolásban, előttük az a bizonyos sakk készlet, főszerepben a bástya bábuval, körülötte minden más borul. Egyetlen hibája, hogy Avery szőke hajú!

Megjegyzések